Melatonine in Bional Nachtrust heeft bijwerkingen

5 October 2010
post_excerpt)){ ?>

Melatonine is de belangrijkste stof in Bional Nachtrust.  De stof is een hormoon en er zijn veel bijwerkingen bekend. Bovendien is de dosering van groot belang.

De spot van Bional Nachtrust, een product van Chefaro, lijkt puur gericht op vrouwen. In de spot zie je ze van alle leeftijden en etnische achtergronden, maar ze vertegenwoordigen nog steeds maar de helft van alle consumenten. Het is na het zien van de spot overigens meteen duidelijk waarom mannen worden genegeerd. Die paai je niet zo makkelijk met termen als ‘slaapondersteuning’ en ‘lichaamseigen’. Hun voorkeur ligt eerder bij chemische knock out-preparaten. Reclamepsychologen hebben Chefaro daar zeker alles over verteld. Bij de producent weten ze bovendien heel goed dat mannen die met hun slaap sukkelen, vaak vrouwen hebben die voor hen weer het slaapbevorderende Bional-middel kopen. Ieder gebed tot Maria komt uiteindelijk ook bij God terecht, stelde Gerard Reve eens.
Bional bevat melatonine. In het begin van de jaren 90 werd duidelijk dat dit hormoon in het lichaam een rol speelt bij het reguleren van de biologische klok. Het kan helpen bij de behandeling van slapeloosheid en de gevolgen van jetlag. Daarover bestaat solide wetenschappelijk onderzoek.

Nachtmerries
Maar de stof heeft, zoals eigenlijk alle hormonale preparaten, bijwerkingen en die kunnen onplezierig zijn. Op www.herbal-supplements-guide.com worden de volgende genoemd: hoofdpijn, misselijkheid, depressie, nachtmerries, geïrriteerdheid, darmkrampen, duizeligheid, verminderde vruchtbaarheid en, het staat er echt, een afnemende zin in seks.
Laten we er vanuit gaan dat Chefaro de dosis melatonine zo laag heeft gehouden dat deze bijwerkingen niet optreden. Helaas wordt door zo’n strategie ook de werkzaamheid ingeperkt.
Bional Nachtrust bevat verder nog valeriaan, hop en melisse. Als je veel vertrouwen hebt in dergelijke plantaardige middeltjes, heb je meer kans dat Bionals slaapcocktail werkt. Placebo-effecten liggen dan op de loer en dat is alleen maar gunstig.
Je kunt je wel afvragen waarom een door sommigen als wondermiddel omschreven stof als melatonine, moet worden aangevuld met kruiden uit de nalatenschap van Klazien uut Zalk. Dat zou kunnen wijzen op twijfels over de dosering van het hoofdbestanddeel.

Conclusie
Melatonine is geen onzinstof, maar de dosering is van groot belang en er kunnen zeer ongewenste bijwerkingen optreden. Het besluit om een cocktail met kruiden te maken zou een aanwijzing kunnen zijn dat er van de concentratie melatonine in het product niet veel verwacht hoeft te worden. 

Reacties

 1. admin
  5 October 2010 - 16:27

  Gewoon bij gedempt licht een boek lezen werkt prima. Naarmate het donkerder wordt neemt de melatonine toe, rustig muziekje vooral geen TV op de slaapkamer.

  Overgezette reactie op NuJij-versie

 2. admin
  9 October 2010 - 01:13

  Voor de computer en internet verslaafden onder ons:
  Zet het beeldscherm steeds donkerder in de loop van de avond…
  Eigenlijk zou er een programmaatje moeten zijn die dat automatisch voor je doet.
  Ik heb wel iets gevonden maar dan wordt het licht alleen geel van kleur terwijl het nog steeds te fel is bij avondlicht. Of een Apple kopen, daar schijnt een sensor in te zitten waardoor het beeldscherm zich aan de omgevingsbelichting aanpast.

  Overgezette reactie op NuJij-versie

 3. admin
  9 October 2010 - 01:15

  Maar wees gerust, waarschijnlijk heeft producent Chefaro de dosis melatonine in deze slaapondersteuner (?), zó laag gehouden dat bijwerkingen uitblijven
  ————————————————————-
  Waarschijnlijk maakt mij ongerust!

  Overgezette reactie op NuJij-versie

 4. admin
  9 October 2010 - 01:16

  Wat ook bijzonder goed werkt is een kleine 20 minuten mediteren voor het slapen gaan, even ontspannen een moment voor jezelf waarin je afscheid neemt van de dag en jezelf voorbereidt op de nacht.

  Overgezette reactie op NuJij-versie

 5. Guido
  29 January 2011 - 01:25

  ik slik op recept van de specialist 5mg tabletjes melatonine soms neem ik het max van 10mg, maar in de bijsluiter staat NIK over de door jullie genoemde bijwerkingen!

  mijn medicatie is geproduceerd door apotheek “de magistrale bereider” in oud Beijerland.

 6. Heidy
  8 March 2011 - 14:53

  Ik gebruik elke avond een 0,1mg Melatonine tabletje van De Tuinen en daar zitten geen stoffen als Valeriaan en/of kruiden bij volgens opschrift op het potje.
  Van bijwerkingen merk ik niets, ik lees altijd nog wat voor het slapen.

 7. Henny
  8 March 2011 - 14:56

  Grote onzin , melatonine is een lichaamseigenstof.
  Kan absoluut geen kwaad en geeft geen bijwerkingen.
  Positieve effecten van melatonine zoals vermeld door het SNFK:

  bevordert een gezonde nachtrust
  versterkt het afweersysteem
  is een sterke antioxidant
  heeft diverse anti-kankereigenschappen
  vertraagt mogelijk het verouderingsproces
  draagt mogelijk bij aan een gezond hart

 8. loes
  8 March 2011 - 15:55

  flauwekul. gebruik al jaren melatonine en echt niks van bijwerkingen gemerkt. ze moeten toch wat verzinnen.

 9. Joke
  8 March 2011 - 17:27

  Ik slik ook al een tijdje melatonine van Valdispert en heb nooit wat voor bijwerking dan ook gehad. Wat een bangmakerij.

 10. joann
  9 March 2011 - 00:28

  ik slaap er goed op, en heb geen nachtmerries, vergeet soms alleen als ik het in heb genomen, vergeet ik met een half uurom naar bed te gaan, en val op de bank in slaap, en dat is balen, maar éénmaal boven slaap ik weer verder.

 11. Ria
  9 March 2011 - 12:40

  Van de vele soorten medicatie die ik gebruik heb ik allemaal bijwerkingen behalve van Melatonine. Al jarenlang gebruik ik 10 mg per dag.

  Tot 8 jaar geleden werd het vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Sommige vergoeden het inmiddels weer. Mijn verzekeraar heeft besloten er volgend jaar zelfs geen machtiging voor vergoeding meer voor te geven. Het is geen rationele Farmacotherapie, wat het ook mogen betekenen.
  Alternatieven ? Die heb ik niet. Benzodiazepinen en anti depressiva werken niet, bovendien zijn dat middelen die ik liever niet gebruik vanwege de bijwerkingen. Volgend jaar is het kiezen, niet meer slapen of weer 200 euro meer dokken voor mijn zorg.

 12. Henny
  10 March 2011 - 14:43

  Ria, je kunt ze via internet bestellen, doe ik al jaren .
  reken voor 10mg x 60 stuks ongeveer €9,00

 13. Ria
  23 March 2011 - 15:39

  Henny, waar kan ik ze bestellen, internet is behoorlijk groot. Als het in Amerika is, weet ik de weg. Probleem is dat ze niet door de Douane komen.

 14. Loes
  6 April 2011 - 14:11

  mensen mensen waar zijn we mee bezig ?
  zorg dat je slaapkamer pikkedonker is en je slaapt als een roosje en je maakt zelf voldoende melatonine aan om de volgende dag heel gelukkig te zijn en opnieuw weer goed te slapen .
  Melatonine moet je niet toevoegen aan een gezond lichaam .
  koop desnoods zo`n mooi zwart maskertje .

 15. Caroline
  7 April 2011 - 16:58

  Ik slik sinds kort ook melatonine, omdat ik al jaaaaaren slaap problemen heb. Ik rookte altijd 1 klein jointje met een minimale hoeveelheid weed. Dat werkte prima, maar gezond vond ik het niet.
  Ik heb ADHD en dat is sinds kort bij mij geconstateerd. Nu heb ik via mijn specialist melatonine voorgeschreven gekregen.
  toch..ik heb dus WEL nachtmerries. Heel bizarre en enge dromen, die ik daarvoor nooit had.
  Ik heb 2 dagen geen melatonine genomen, maar mijn oude vertrouwde piepkleine sticky en voila..geen enge nachtmerries.
  dus, ik denk dat het per ersoon verschillend is en dat niemand een vooroordeel over een ander moet vellen.
  Dit is een forum om ervaringen met elkaar te delen en adviezen te geven waar nodig. Niet om je mening aan een ander op te dringen.
  Groetjes,
  Caroline

 16. yasha
  18 May 2011 - 13:19

  Dag Ria,
  Ik gebruik al jaren melatonine en bestel het via internet in de VS. Nooit problemen. Misschien moet je eens proberen om bij een andere firma te bestellen. Via Google zoeken.
  Groet, yasha

 17. Dirk
  25 May 2011 - 06:27

  tav Joke; is het Valdispert Nacht Extra Sterk Dragees of Valdispert Rust Extra Sterk die je neemt? Mijn vrouw heeft ook last van slapemoze nachten en we zijn op zoek naar een alternatief. Waarvoor dank.

 18. Sylvia
  8 July 2011 - 14:23

  Dat melatonine bijwerking KAN hebben zal wel. Als een schildklier te laag/ niet meer werkt, krijg je als bij verschijnsel migraine.
  In iedergeval slaap ik op een 3MG lekker door als een roos.
  en de bijwerking van 0.1 mg is…….niet slapen.Daar moet je er eerst 30 van slikken om op een normale dosis te zitten.
  Jammer voor de regulliere slaap middelen fabrikant dat melatonine op de markt is in nederland. Dat is de reden dat het in Belgie niet verkocht mag worden. Melatonine hoezo niet werken………….!!!!!!!!Het beste is via internet een dosis van 3 mg te zoeken en te bestellen via UK of US

 19. Sylvia
  8 July 2011 - 14:25

  Voor Ria;
  Vanuit de US komen ze wel naar NED. Ze worden dan als supplement omschreven.Dat werkt prima

 20. Arianne
  18 July 2011 - 12:55

  Blauw licht (van de hemel overdag oorspronkelijk, maar tegenwoordig dus ook van de TV, computermonitor, TL verlichting e.d.) zorgt voor extra waakzaamheid en remt de aanmaak van natuurlijk melatonine. Mensen die TV kijken tot vlak voor het slapen gaan, of computeren, werken dus hun eigen slaappatroon tegen, zoals o.a. blijkt uit dit artikel.

  Quote: Until recently, the rod and cone photoreceptor cells in the retinas have been credited with total responsibility for light sensitivity. Recent research, however, has shown that some of the ganglion cells may be performing as a third type of photoreceptor called “intrinsically photosensitive retinal ganglion cells” (ipRGC).These sparsely situated cells are most sensitive to blue light. They seem to exist principally to help differentiate between day and night (thus modulating the “sleep/wake” cycles, known as circadian rhythms).

  Vertaling: Tot voorkort werden de staaf en kegel fotoreceptoren in de retina gecrediteerd voor de totale verantwoordelijkheid voor licht perceptie. Recent onderzoek toont echter aan dat een derde celtype, genaamd “intrinsiek fotosensitieve retinale ganglion cellen” als fotoreceptoren werken. Deze cellen, die zich spaarzaam tussen de anderen scharen, zijn het meest gevoelig voor blauw licht. Ze lijken in principe te bestaan om te helpen onderscheid te maken tussen dag en nacht (daarmede regelen ze de “slaap/waak” cyclus, ook circadisch ritme genoemd).

  Dus heb je last van slaapproblemen? Eerder die TV of computer uit en schemerlampjes gebruiken met rozig of zwak licht.

 21. Elly
  27 July 2011 - 13:18

  Moeite met het bestellen of kopen van Melatonine ? Ik koop het hier in Haarlem, 1 tabletje bevat 0,1 mg melatonine. Iedere avond neem ik er 5 en slaap daar prima mee in. 1 potje bevat 500 tabletjes voor +/- 12euro. Het komt van Liberty Healthcare,
  http://www.liberty.nl. NOOIT nachtmerries, nooit dromen !!

 22. neeltje
  28 July 2011 - 08:37

  het is toch erg dat in amerika 3-,5- of 10 mg zo bij de drogist te koop is. Is strafbaar om in te voeren. op recept kost dit 1 euro per tablet, in amrika 300 voor 18 dollar. Hoezo hoge kosten gezondheidszorg

 23. Roel
  9 August 2011 - 09:22

  Waarom zo geringschattend doen over ‘plantaardige middeltjes’? Heel veel farmaceutische producten vinden ook hun oorsprong in plantaardige stoffen.
  Ze werken gewoon en vaak met minder bijwerkingen. Van al die pammetjes die de dokter voorschrijft voel ik me de volgende dag een zombie. Nu Bional Nachtrust geprobeerd (zonder melatomine, die kan ik eventueel apart wel kopen). En meteen na één capsule al véél beter geslapen. En ik heb overdag veel meer energie, en daar slaap je toch voor!

 24. Lucienne
  30 August 2011 - 22:43

  Melatonine wordt door sommige fabrikanten afgeraden voor mensen met auto-imuun ziektes als MS. Wel is vastgesteld dat SSRI’s (antidepressiva) bij bv MS een positief effect kunnen hebben. Zij zorgen ervoor dat er meer Serotonine in de hersenen aanwezig is. Serotonine is weer een bouwsteen voor Melatonine. En dan begrijp ik niet dat Melatonine afgeraden wordt. Weet iemand hier meer van?

 25. Johanna
  18 September 2011 - 10:55

  Gebruik sinds een paar weken Melatonine. De eerste 10 dagen (3 per dag) voor € 25,- op recept. Nu 2×500 voor € 12,95 bij de drogist Lucovitaal 100 mcg. Ik neem 6 tabletjes per dag en slaap uitstekend! Voel me veel uitgeruster. http://www.lucovitaal.nl
  Heb helemaal geen last van bijwerkingen! Niet slapen is trouwens veel erger.

 26. paul
  21 September 2011 - 13:54

  Probaat slaapmiddel:
  Wat ook helpt is een paar bakken koffie of thee voor het slapen gaan; door de overmaat werkt het destimulerend en slaapverwekkend. Liefst te nuttigen bij het kijken naar Pauw en Witteman. Ook beproefd is het nemen van twee straffe Belgische biertjes a al Tripel: Je krijgt zin in sex maar voor het zover is ben je al in slaap gedonderd

 27. ikke
  29 October 2011 - 21:08

  haha!goeie. ik heb zelf ook problemen met slapen,als ik na bed ga lig ik wel een uur of 2 wakker… dat is toch niet wat. nu heb ik ook bional gekocht… en ga het proberern. heb ook al flurazepam gehad, maar daar voel je de andere dag ook een zombie bij. ik ga het natuurproduct maar eens proberen.
  groetjes

 28. rio
  27 November 2011 - 13:19

  ik heb ook bional sinds 2 dagen ik had toen andere maar ik moet zeggen werkt goed by my weg diazepam of temazepam ik dacht dat ze bywerkingen hadden maar is nie zo ik had vanacht last van krampen later dacht ik kan ook nie anders naar een hele stokbrood te hebben genuttigt met kruiden boter dus mensen gewoon bional nemen of een lekkere beurt dan slaap je ook goed 2 vliegen in 1 klap

 29. moppie
  23 January 2012 - 10:37

  Hallo ik sliep al 40 jaar heel licht,of niet ,hoorde alles ,kreeg van de dokter melatonine 5 mg en sliep er 4 uur per nacht op ,heerlijk en diep hoorde niks meer en werd uitgerust wakker,wat een verademing, maar ik kreeg jeuk over mijn hele lijf ,werd er gek van en niet aan die pillen gedacht ,van alles gehad en gekregen ,totdat de dokter zei ik weet het niet meer ga maar na een homeopaat,tot dat ik zelf eens ging nadenken waarom heb ik z,n jeuk tot bloedens toe gekrabd , het bleek van de melatonine te komen ,slik nu iets van vogel het werk wel maar een stuk minder,

 30. Leen Van Melle
  27 February 2012 - 15:37

  moeilijk in slapen mengeling
  deze kruiden vind je in de natuur .
  20 g passiebloem-bloem
  15 g melisse-blad
  15 g rozemarijn-blad
  10 g meidoornbloesem
  15 g oranje-bloesem
  15 g lavendel-bloem
  10 g kamille-bloem
  ——
  100g thee
  1 theelepel per kop ,3 min laten trekken ,
  zeven en 30 min voor het slapengaan met kleine teugjes op drinken.slaap wel

 31. Anny Duyck
  23 September 2013 - 13:19

  Kan melatonine schadelijk zijn?

 32. Rooske
  27 October 2014 - 09:36

  Sinds kort natuurlijk product met melatonine en ook nachtmerries en misselijk, hardkloppingen, van tevoren had ik een product zonder melatonine en toen had ik geen problemen!

 33. Seb
  19 January 2017 - 11:49

  Heb die pillen nu 2 dagen achter elkaar ingenomen, weet niet wat het doet maar heb het idee dat ik er slechter op slaap dan zonder. Met andere woorden, kan niet zeggen dat het helpt.

 34. Marianne
  20 February 2019 - 21:56

  I’m not tһat mᥙch of a internet reader to be honest bսt your blogs really nice, ҝeep
  it up! I’ll ggo ahead ɑnd bookmark үouг webssite to comee Ьack in the future.
  Cheers

  Feeel free tο visot my web paցe – velvet buzzsaw film
  (Trudy)

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online