Jammer voor Toyota maar Full Hybrids bestaan niet

18 September 2010
post_excerpt)){ ?>

Toyota probeert potentiële kopers te paaien met de term Full Hybrid, maar wat is een Full Hybrid eigenlijk? Bestaat zo iets wel? Je zou denken van wel, want van een gerenommeerde fabrikant verwacht je geen praatjes voor de vaak. De Toyota-spot is leuk voor mensen met een liefde voor klassieke auto’s. Steeds weer modernere modellen […]

Toyota probeert potentiële kopers te paaien met de term Full Hybrid, maar wat is een Full Hybrid eigenlijk? Bestaat zo iets wel? Je zou denken van wel, want van een gerenommeerde fabrikant verwacht je geen praatjes voor de vaak.

De Toyota-spot is leuk voor mensen met een liefde voor klassieke auto’s. Steeds weer modernere modellen passeren de revue tot we uiteindelijk belanden bij een hybride Toyota, gedeeltelijk elektrisch en gedeeltelijk op benzine. Niets mee aan de hand.
Alleen is er iets niet goed met het imago van hybride wagens. Ze worden gezien als wagens voor milieufanaten of als leuke karretjes voor de vrouw om boodschappen mee te doen. Maar hybrides doen in hun elektrische stand geen brmmmm, brmmmm en zijn dus niets voor mannen.
Nu weten reclamemakers dat je de werkelijkheid kunt sturen met woorden. Nadat Youp van ’t Hek de term Bucklerlul uitvond, was het succes van het dit maltbier in Nederland voorbij. Het merk was besmet met een negatieve associatie.

Muilezel
Reclamemakers gebruiken hetzelfde principe, maar dan omgekeerd. Zo proberen door een mooi woord te bedenken, verkoopbevorderende associaties in de hoofden van de mensen te krijgen. Het door Toyota gebruikte begrip Full Hybrid is zo’n poging om de perceptie van de consument bij te buigen. Hybride is geen goed woord. Het klinkt een beetje als vlees nog vis. Het is niet concreet genoeg, het straalt geen degelijkheid uit. Dus bedachten de reclamemakers om er Full voor te zetten. Full klinkt krachtig, stoer en degelijke en dat wil je als autoproducent. Maar het is niet meer dan een woord. Een Full Hybrid is nog steeds een hybride auto, net als die van de concurrenten.
Overigens is Full Hybrid een contradictio in terminis. Hybride betekent juist niet Full, het is zoiets als een raszuivere muilezel, terwijl de essentie van een muilezel is dat hij een mengvorm is van een paard en een ezel. Maar logica telt niet in de reclame. Perceptie, daar gaat het om.

Conclusie
Als je bent gecharmeerd van hybride Toyota’s kunt je er gewoon een kopen, maar koop er niet een omdat het een Full Hybrid is, want die bestaan helemaal niet

Reacties

 1. Roderick van Weerdesteyn
  18 September 2010 - 21:03

  Scherpe titulatuur in dezelfde categorie als de briljante Amrut’s “Fusion single malt whiskey”

 2. Blair
  17 September 2012 - 11:13

  Fantаstіc beat ! І woulԁ like to aρpгenticе whilе you
  аmend yοur ωeb ѕіte,
  hоω сould i ѕubѕcгibе
  for a blog site? Thе account hеlрed me a аccеρtable deаl.

  I had bеen tiny bіt acquaіnted οf this youг bгoadсаѕt ρrovided bгight clеar concept

  Loοk into my site … schwinn
  hybrid bike

 3. Cristin Linsday
  28 January 2014 - 01:46
 4. Son Sitterson
  26 April 2014 - 02:50

  I wonder if each of the cars are still all over today?

  http://www.woodfloorottomon333.com/3jjjjjj

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online