Zuid-Limburg über alles

26 september 2011

Zuid-Limburg is op jacht naar Hollanders, maar in hun enthousiasme schieten ze hun doel volledig voorbij. Gevreesd moet worden dat het filmpje hoogopgeleide Hollanders alleen maar afschrikt. De spot is een pure belediging van de intelligentie van de doelgroep.

Zuid-Limburg, zeg maar de streek ten zuiden van Sittard, heeft het nogal hoog in de bol. In de televisiespot van deze regio wordt een waar paradijs geschetst. Mensen wonen in grote vrijstaande huizen met gigantische tuinen. Er is volop ruimte in de omgeving. Voor de kinderen zijn er geweldige kansen. Je ziet vrolijke jongeren – die er overigens nogal Goois uitzien – op de fiets tegen een heuvel op rijden. Ondertussen stelt de spreekstem dat je er de beste scholen van Nederland vindt.
Integreren is geen probleem zegt de stem. Je ziet een nieuwkomer voor een café staan. Een Surinaams uitziende man zit met een aantal bekenden aan een leestafel. Hij wenkt de man joviaal binnen.
Innoveren is een soort lokale sport volgens de spreekstem. Er wordt nadrukkelijk door een microscoop gekeken in een omgeving waarin iedereen een witte jas draagt.
Verkeersproblemen? De enige kans op een file loop je op een landweggetje, waar een boer zijn kudde koeien van de ene naar de andere weide brengt.

Dialect
En dan komt het: Limburg The Bright side of life. Limburg ligt ingeklemd tussen Duitstaligen, Franstaligen en Vlaamssprekenden. Ze spreken zelf allemaal in de eerste plaats Limburgs dialect. Waarom presenteren ze zich dan met een Engelse slagzin? Denken ze op die manier meer Nederlanders van boven de rivieren te trekken? Zo werkt dat niet. Het gebruik van Engels veroorzaakt vooral het gevoel dat de regio cultureel in de war is, of misschien kampen de bewoners met een regionaal minderwaardigheidscomplex. Als je lekker in je vel zit als regio kom je met een slagzin in het dialect van de hoofdstad, het Maastrichts. Dat straalt geloofwaardigheid uit.
De beweringen die eerder in de spot worden gedaan hebben een buitengewoon hoog onzin gehalte. Grote huizen met grote tuinen zijn overal duur, natuurlijk wel minder duur in uitzichtloze krimpgebieden, maar dat beweert Zuid-Limburg juist niet te zijn.
De bewering dat deze regio de beste scholen heeft lijkt me nogal boud. Ik kan me niet herinneren dat de top 10 van Elseviers jaarlijkse scholentest wordt gedomineerd door Zuid-Limburgse scholen.
Verder zou het makkelijk zijn om te integreren in deze streek. Dat is absoluut niet waar. Hollanders worden nog steeds als buitenstaander gezien. Als je niet accentloos het plaatselijke dialect beheerst, heb je een probleem. Iedere oorspronkelijke streekbewoner moet dan overschakelen op het Nederlands en dat voelt als een tweede taal.
Daarbij komt dat er in essentie een katholieke cultuur heerst en die verschilt nogal van de calvinistische cultuur van boven de grote rivieren. Limburg is ook voor katholieke Hollanders een cultuurschok.

Surinamer
Een joviale Surinamer in een gezellig café? Met een beetje geluk treft u Arnold van der Leijden in het wild, maar daarmee houdt het wel op.
Met filmpjes van dit type kon je in de jaren 50 Nederlanders naar Canada lokken, maar nu moet je echt uit een ander vaatje tappen, wil je randstedelingen naar je regio trekken.
Wat blijft staan is dat Zuid-Limburg een schitterende streek is en dat je er gemiddeld even veel aardige mensen vindt als elders, maar de rest is uit de duim gezogen.

Conclusie

Misleidend en naïef.

Reacties

 1. joey
  19 november 2011 - 22:54

  ik ben zelf een limburger (noord limburg)
  maar ben het wel zo’n beetje eens met wat hier geschreven wordt
  er word in deze commercial inderdaat veel dingen beter gepresenteerd dan dat ze in het echt zijn (dat is immers ook de bedoeling van een commercial maar goed)
  het enige waar ik het niet mee eens ben is dat volgens het bericht wij limburgers de hollanders zien als buitenstaander en wij hebben er al helemaal geen problemen mee om gewoon nederlands te praten tegen iemand die geen dialect kent.
  ik zelf maak ergter het tegenover gestelde regelmatig mee.
  mensen die vinden dat wij limburgers buitenstaanders zijn (volgens sommige ben ik volgens hun zelfs gewoon een duitser en geen nederlander BULL SHIT !)
  en dan krijgen wij een eeuwig gezeur over ons accent.
  naar mijn mening spreekt zo’n beetje elke nederlander wel met een accent.
  maar voor de rest vind ook ik deze commercial slecht.

 2. Cas
  28 december 2011 - 00:03

  Ik woon als Limburger in ‘Holland’ en ik wordt zo goed als een buitenstaander beschouwd als een ‘Hollander’in Limburg dus het maakt in principe niet uit hoe je de rollen omdraait. Ik zeg eerlijk dat mijn beste vrienden nog steeds in Zuid Limburg wonen, ik ken ze al heel lang en heb nog steeds goed contact dit contact zal ik ook niet verliezen. Dat is anders dan in Holland waar ik toch meer de neiging heb om te denken dat je als mens iets voorstelt als je iets ‘doet’. Als je dat niet doet dan ben je redelijk snel vergeten( natuurlijk niet bij iedereen). Terwijl… in Limburg word je als mens gewaardeerd omdat je daar nog als mens wordt gezien. Limburges zijn volgens mij ook gemeend aardiger en Hollanders zijn harder… vraag me niet waarom want we zijn toch allemaal mensen??? Nee. als Hollander ben je zeker welkom in Limburg als je je maar als mens opstelt maar dat zal die Hollander snel genoeg merken.

 3. Jo Janssen
  13 april 2012 - 08:43

  Zoek ze alle 10: zoek de 10 beweringen in het commentaar (niet in de spot, want die overdrijft uiteraard, dat is ook de bedoeling) die niet kloppen. Tip: je herkent ze aan de werkwoorden (lijken, denken, vinden of formuleringen als “in essentie”). Hier houd ik het even bij, want ik moet nu gaan zoeken hoe een Gooise jongere eruit ziet, intrigerende opmerking…

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

online