Zal Opel echt 5 jaar lang van rente afzien?

16 maart 2012

Opel zegt 5 jaar lang een rentevrije financiering voor een nieuwe Opel te verstrekken. Je moet wel 30 procent eigen geld inbrengen, maar dat kun je grotendeels betalen met de inruilwaarde van je oude wagen. De vraag is wat die waarschuwing dan in beeld doet: Geld lenen kost geld.


In tijden dat het tegenzit met de economie hebben mensen de neiging grote aankopen uit te stellen. Een nieuwe auto is zo’n grote aanschaf. Voor een fabrikant als Opel is dat vervelend, want ze blijven met grote aantallen onverkochte wagens zitten. Opel heeft daar iets op bedacht. Het bedrijf probeert mensen te verleiden om de economie uit te dagen. Dat klinkt heldhaftig, maar dat is net zo iets als een verwoestende natuurkracht uitdagen: volstrekt zinloos.

Waarschuwing
Opel probeert mensen te lokken met de 5+5 deal. De eerste 5 staat voor de financiering. Als een koper 30 procent van de nieuwe wagen contant betaalt dan hoeft over de financiering van de resterende 70 procent gedurende de eerste 5 jaar geen rente betaald te worden. Interessant is dat we bij deze spot wel gewoon de bekende waarschuwing te zien krijgen: Geld lenen kost geld.

Derivaat
Hoe Opel het precies regelt staat nergens vermeld, maar waarschijnlijk heeft de financieringspoot van het bedrijf een derivaat afgesloten waarmee de rente voor 5 jaar is vastgezet. Vervolgens worden die rentelasten tot onderdeel van de aanschafprijs van de wagen gemaakt en het lijkt alsof de koper 5 jaar lang rentevrij krediet heeft.
Dan is er nog de tweede 5 en die staat voor 5 jaar gratis onderhoud. Hoe bijzonder is dat? Niet zo heel bijzonder. Slechte wagens worden niet meer gemaakt en iedere wagen gaat zonder problemen 5 jaar mee. Dat geldt ook voor Opel. Misschien moet de dealer een keer de olie verversen, maar dat zijn de kosten niet. Overigens vervalt het gratis onderhoud zodra er meer dan 100.000 kilometer op de klok staat.

Compensatie
Maar wat nu als u uw wagen helemaal niet wilt financieren. U haalt 20.000 euro van uw spaarrekening af en gaat ermee naar de Opel-dealer. Die zegt dat als u af ziet van de 5+5-actie er ter compensatie 1000 euro wordt overgemaakt naar uw rekening. Dat is vreemd, want bij een rente van 6 procent heeft een 5+5-koper van een wagen van 20.000 euro al na 14 maanden 1000 euro uitgespaard aan rente.

Korting
In werkelijkheid is iemand die een wagen contant betaalt een gewilde klant en die kan forse kortingen bedingen op zijn nieuwe wagen. De prijs van een wagen ligt namelijk absoluut niet vast, als je tenminste geen 5+5-deal hebt, want dan valt er weinig te marchanderen.

Bekijk ook: Suzuki Alto, Lancia, Autosector lokt met 50/50-aanbod, Renault Scénic

Reacties

 1. Philip Bueters
  24 mei 2012 - 13:48

  Klopt! Bij auto’s met een prijskaartje van rond de 20 mille zit er meestal wel 5 procent korting in het vat, soms zelfs het dubbele zonder inruil.
  Alleen zal iemand altijd een tweedehands wagen willen inruilen, zodat nooit helemaal helder wordt wat korting op de nieuwprijs, wat ‘extra’ inruilwaarde en hoeveel voordeel een financiering/gratis onderhoud in totaal oplevert. Een beetje rondshoppen doet wonderen.

 2. Nijeboer
  21 juni 2012 - 17:22

  Een goede kennis stuurde mij het bericht en de reactie op de 5+5 deal van Opel. Via de Stichting Reclame Code heb ik de werkwijze van Opel ter discussie gesteld en ben door de Reclame Code Commissie op 23 mei jl. in het gelijk gesteld en Opel heeft het verwijt gekregen dat zij misleidende en oneerlijke reclame uitingen pleegde. Opel is tegen deze uitspraak?beslissing in beroep gegaan. Maandag 18 juni jl. diende het beroep bij het College van Beroep van de Stichting Reclame Code. Omdat ik de uitspraak van het College eerst wil afwachten wil ik niet op bovenstaande uiteenzetting ingaan. De uiteenzetting is mooi omschreven, doch de werkelijkheid ligt anders. Geld lenen kost werkelijk wel geld! Over enkele weken is de uitspraak van het College te verwachten en dan kunnen Opel, Renault, etc. een probleem hebben, maar daar wil ik niet op vooruit lopen; eerst de uitspraak van het College afwachten.

 3. EetjesCoach
  21 juli 2012 - 23:31

  En daarom kun je het beste je tweedehands auto particulier verkopen tegen de prijs waarvoor de dealer hem wil inruilen. Voor die prijs raak je hem namelijk zo kwijt. Want wie heeft er wel eens meegemaakt dat een dealer teveel betaalde voor een inruilauto? Op die manier kun je alsnog een fixe korting bedingen of wat leuke extra’s op je nieuwe auto laten zetten. Zo krijg je veel meer terug voor je inruilauto dan je van tevoren voor mogelijk had gehouden.

 4. Nijeboer
  1 september 2012 - 13:50

  N.a.v. mijn bericht van 21 juni 2012 te 17:22 kan ik vertellen, dat het College van Beroep van de Reclame Code Commissie uitspraak heeft gedaan en dit komt hier op neer, dat de consument maar bij de dealers moet shoppen om de hoogste inruilwaarde te verkrijgen voor het in te ruilen voertuig. Voor de reclamedeal dient, als de aktie betrekking heeft op een Zafira Tourer, de dealer 1200 Euro af te dragen aan Opel en Opel laat het aan de dealer over of zij de 1200 Euro doorberekend aan de consument. Veel dealers berekenen de 1200 Euro door aan de consument, zonder dat daarover ook maar 1 letter op papier komt en de consument dat kan zien of zlfs ook maar weet. Gelet op het feit dat er altijd al sprake is geweest van verschillende inruilprijzen kan de consument niet zien of hij of zij voor de reclame aktie zelf een bedrag van 1200 Euro betaald. Het College van Beroep heeft Opel haar gelijk gegeven, in tegenstelling tot de Reclame Code Commissie. Het College van Beroep heeft een duidelijke gerechtelijke dwaling gepleegd en heeft de consument vogelvrij verklaard met haar uitspraak.

 5. Carmen
  24 maart 2014 - 03:49

  Great goods from you, man. I have be aware your stuff prior to and you are just extremely fantastic.
  I actually like what you’ve obtained right here, really like
  what you’re saying and the way in which through which you are saying it.
  You’re making it enjoyable and you continue to care for to keep it wise.
  I cant wait to read much more from you. This is really a terrific site.

  Also visit my web page Mens Wedding Bands

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

online