XLS Medical wil vet met cactusvezel te lijf

5 januari 2011

XLS Medical moet het nieuwe wondermiddel zijn in de strijd tegen de kilo’s. Het product zou tot 27,4 procent van al het voedingsvet in de maag binden en tot een onverteerbare klont maken. Mooi verhaal, maar de BBC ging afgelopen zomer eens opzoek naar de wetenschappelijke onderzoeken waarop de producent zich baseert. In geen van internationale medische databanken was een onderzoek te vinden. Tot er wel zo’n onderzoek is, is er geen reden het middel serieus te nemen.

Omega Chefaro beweert een product te hebben dat tot 27,4 procent  van de genuttigde voedingsvetten bindt. Het heet XLS Medical.  De theorie is eenvoudig. Er zitten in het product vezels van gedroogde cactusbladeren. Die hebben volgens de bijsluiter het vermogen voedingsvetten in de maag te absorberen en te binden. Er ontstaat zo een klont waar de darmen niets mee kunnen. Het gevolg is dat deze klont van vet en vezel het lichaam via de natuurlijke route verlaat. De werkzame stof heet litramine.
Eerst een opmerking over die bewering dat er tot 27,4 procent gebonden kan worden. Dat zegt helemaal niets. Je kunt ervan uit gaan dat een portie litramine een vaste hoeveelheid vet kan binden. Dan heb je het dus over grammen. Laten we zeggen dat als iemand 100 gram vet op een dag consumeert, een standaardportie litramine 27,4 gram daarvan kan binden en dat zou dus 27,4 procent zijn. Maar iemand die 300 gram consumeert komt dat op 9,13 procent uit. Met andere woorden: percentages zeggen niets. Bindbare grammen, daar gaat het om.

Nepmiddel
Dan dringt de vraag zich op of het product inderdaad werkt. Dat is alleen uit te zoeken doormiddel van een dubbelblind onderzoek. Je neemt een grote groep mensen en geeft de ene helft het echte middel en de andere helft een nepmiddel. De onderzoekers weten niet wie tot welke groep behoort en de deelnemers evenmin. Het staat alleen in de computer. Pas na zo’n onderzoek kun je vaststellen of de mensen met het echte middel, na een aantal maanden meer zijn afgevallen dan de controlegroep.
De BBC is afgelopen juli voor zijn health website op zoek gegaan naar een dergelijk onderzoek. Het product heet in het Verenigd Koninkrijk Lipo Binder en de fabrikant beweert dat er vier gedegen onderzoeken zijn uitgevoerd. De specialisten van de BBC hebben alle medische databanken doorgespit, maar niets gevonden.
Kortom er is tot op heden geen enkel medisch bewijs dat litramine werkt. Er is dus strikt gesproken ook niets bekend over de veiligheid van het middel. De claims van XLS Medical zijn dus loos en daarmee schaart het middel zich voorlopig in een lange rij van afslankmiddelen, waarvan de werkzaamheid niet is bewezen. Voor lezers die geïmponeerd zijn door dit soort maagpropmiddelen is de ontrafeling van de Obesimed-reclame ook de moeite waard.

Conclusie
Het zou mooi zijn als er echt een middel zou zijn, dat mensen kan helpen bij hun strijd tegen de kilo’s. Maar er is tot op heden geen enkele reden om aan te nemen dat XLS Medical dat middel is. Het zou voor een vetbinder, mocht die ooit op de markt komen, overigens beter zijn om aan te geven hoeveel gram vet er gebonden kan worden door één dosis. Zo’n vaag percentage is marketingtechnisch leuk, maar zegt heel weinig.

Reacties

 1. Kiara
  24 juli 2017 - 07:18

  A new technology introduced by one of the biggest automobile companies, Volvo, will ensure that
  your car avoid accidents on the roads involving
  pedestrians. Today, Parents magazine and car-buying platform Edmunds.
  It is available in two versions of petrol and diesel and has been a very reasonable price.

  My web blog goose hunting

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

online