Woningwizard is niet betrouwbaar

12 September 2010
post_excerpt)){ ?>

Via een SMS kun je als consument de waarde van ieder willekeurig huis in Nederland opvragen. Een steekproef suggereert dat er weinig klopt van de informatie die de dienst van Woningwizard levert. In de spot van Woningwizard wordt een telefoonnummer gegeven: 2233. Door via een SMS straatnaam, huisnummer en woonplaats of huisnummer en postcode te […]

Via een SMS kun je als consument de waarde van ieder willekeurig huis in Nederland opvragen. Een steekproef suggereert dat er weinig klopt van de informatie die de dienst van Woningwizard levert.

In de spot van Woningwizard wordt een telefoonnummer gegeven: 2233. Door via een SMS straatnaam, huisnummer en woonplaats of huisnummer en postcode te sturen, kan iedereen de verkoopwaarde van een huis opvragen. Leuk product, want veel mensen zijn razend nieuwsgierig naar dat soort informatie. Maar hoe betrouwbaar is de informatie?
Een bekende kocht eind 2009 een goed onderhouden bovenwoning voor 240.000 euro.  Dat was op het dieptepunt van de markt. Er stonden in die tijd meerdere van dergelijke woningen te koop en die zijn in de eerste helft van 2010, eigenlijk allemaal verkocht tegen prijzen die dicht in de buurt van 240.000 euro lagen. De markt in de betreffende straat was 2010 behoorlijk stabiel.
Snel na het versturen van de SMS kwam het antwoord. De waarde van het huis betrof circa 221.000 euro, 19.000 euro oftewel 18 procent te laag.
De WOZ-waarde, om een onduidelijke reden die van 2008 en niet die van 2009, werd niet exact gegeven, maar zou liggen tussen 175.000 en 225.000 euro. Dat is een enorme bandbreedte en bovendien was de werkelijke WOZ-waarde hoger dan 225.000.
Interessant was ook, dat Woningwizard zeker wist dat de woning al sinds 1993 niet meer van eigenaar was veranderd, terwijl de huidige eigenaar zeker wist dat hij al de derde eigenaar was in deze eeuw.

Steekproef
Had Woningwizard dan niets juist? O zeker wel, eerlijk is eerlijk, het bouwjaar (1935) klopte exact.
Je kunt betogen dat je op basis van één negatief uitgevallen steekproef geen hele dienst kunt neersabelen. Dat is een redelijke stelling, misschien was het een zeldzame uitzondering. Toch blijf je na zo’n ervaring met het gevoel zitten dat je niet blind kunt vertrouwen op de informatie en dat is lastig, er zijn immers geen toegankelijke openbare bronnen, met vergelijkbare informatie. Controleren kan dus niet.

Conclusie
De dienst van Woningwizard moet niet al te serieus worden genomen. Op basis van de bovenstaande proef ontstaat het beeld dat de SMS-dienst niet meer dan een zeer globale indicatie van de waarde geeft. En vergeet niet dat we al meer dan een jaar in een zeer stabiele markt zitten. Wat bakt de dienst ervan in een snel stijgende of dalende markt?

Reacties

 1. Jan Mulder
  21 September 2010 - 08:18

  Ik moet hier toch even op reageren. Bij onze zoektocht naar een andere woning hebben wij standaard altijd WoningWizard gebruikt en zijn er juist heel erg blij mee! Natuurlijk is de huidige waarde indicatief..! Wij hebben de informatie als waardevol ervaren.

 2. Carl
  22 September 2010 - 20:45

  De waarde is inderdaad indicatief, maar de afwijking is zo groot dat een schatting op gezond verstand minstens even precies is. Het is ook onzin dat met zo’n grote afwijking de prijs op de €1000,- nauwkeurig wordt gegeven. Bovendien kost de service €1,50,- per ontvangen bericht en krijg je per huis niet één, maar drie berichten toegestuurd.

 3. Sigmund
  22 September 2010 - 23:16

  “Dat was op het dieptepunt van de markt”

  Hoe komt u daar bij? Prijzen van huizen dalen nog steeds en het einde is voorlopig niet in zicht. Dat dieptepunt moet nog kkomen en daar wordt waarschijnlijk rekening meer gehouden bij deze dienst.

  Koopwoningen weer goedkoper
  De prijzen van koopwoningen zijn in de maand augustus opnieuw gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.(RTLZ sept 2010)

  ING: huizenprijzen dalen waarschijnlijk weer in tweede halfjaar
  Het herstel op de huizenmarkt hapert. De recente daling van de vraagprijzen suggereert dat de prijzen in de tweede jaarhelft opnieuw gaan dalen. (sept 2010)

 4. Carl
  23 September 2010 - 00:08

  http://www.hypotheker.nl/hypotheken/ik+wil+een+woning+kopen/wat+doen+de+huizenprijzen/ontwikkeling+nederland/default.htm

  Deze grafiek laat juist herstel zien met midden tot eind 2009 als dieptepunt.
  Als het al mogelijk zou zijn om een dalende trend in de markt te voorspellen dan is 18% onder de huidige verkoopwaarde nog altijd een heel slechte indicatie.

 5. Jan Mulder
  23 September 2010 - 11:21

  Hallo Carl, ik ben het met je eens dat het gebruik van WoningWizard in combinatie met het gezond verstand het beste advies is. Verder hebben wij er heel veel profijt van gehad. That’s all.

 6. Carl
  24 September 2010 - 00:20

  Maar ik zeg helemaal niet dat woningwizard in combinatie met gezond verstand het beste is. Ik zeg dat een schatting gebaseerd op gezond verstand minstens even goed is als de schatting van woningwizard en woningwizard dus, zeker gezien de prijs, overbodig is.

 7. Jan Mulder
  24 September 2010 - 11:12

  Dan ben ik erg benieuwd hoe je de prijs die de huidige bewoner heeft betaald voor het huis met gezond verstand gaat schatten..

 8. Theo van der Aalst
  10 February 2012 - 23:57

  Een schandalige overbodige dienst. Ik ben er helemaal niet van gediend dat iedereen gegevens van mijn woning kan opvragen zonder dat ik het weet. En als die gegevens dan ook nog niet accuraat zijn (voor zover dat mogelijk is)vraag ik me af of deze sms-dienst niet wettelijk moet worden aangepakt.

 9. pi
  8 February 2014 - 17:48

  Wat een klote dienst, de gegevens waren fout en ze schrijven nu ineens een heleboel geld van mijn telefoonrekeningrekening af voor een of ander sms abonnement. BAH!! Hoe kom ik hier vanaf??!!

 10. Elizbeth
  15 July 2017 - 03:15

  Grüße aus Idaho Baden-Württemberg! Icch bin langweilig bei
  der Arbeit, so habe ichh beschlossen, Von A blog auf meinem
  iPhone in der Mittagspause. I maag der info Sie pesent hier und kann nicht warten, um einen Blick zu nehmen, wewnn ich nach Hauuse komme.
  Ich bin schockiert überrascht, wie schneell schnelle Blog auf meiner
  geladen Handy .. Ich bin nicht einmal mit WIFI, nur 3G ..

  Immerhin erstaunliche Website!

  my bloog … Swiift Systeme für Zinssatz – Diie Grundlagen (http://www.ahleyi.com)

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online