Werking A.Vogels Overgang Totaal moeilijk te onderbouwen

30 August 2011
post_excerpt)){ ?>

A. Vogel presenteert zijn Overgang Totaal-product  als een natuurlijk alternatief voor de klassieke hormoontherapie. Dat zal veel vrouwen als muziek in de oren klinken. ‘Natuurlijk’ is tegenwoordig een toverwoord en over de effectiviteit worden dan eigenlijk geen vragen meer gesteld. Maar is dat terecht?

Ik neem deze keer de spot van A.Vogel Overgang Totaal onder de loep. Dat ligt altijd gevoelig. Het merk A. Vogel is voor sommige mensen een beetje heilig. Er hangt een vage mystiek omheen. Het idee is dat in de natuur voor iedere kwaal wel ergens een medicijn zit verborgen.
Succesvolle middelen als penicilline, hartmedicijn digitalis en aspirine zijn stuk voor stuk gebaseerd op natuurlijke stoffen. Dergelijke stoffen kunnen dus interessant zijn, maar het gaat veel te ver om blind te varen op die ene categorie middelen. Plantaardige middelen moeten net zo getest worden op werkzaamheid en veiligheid als ieder ander farmaceutisch product.
Nu terug naar Overgang Totaal. Het eerste dat opvalt is dat er in de spot niet wordt gezegd dat het middel overgangsklachten vermindert, maar dat het ‘t overgangsproces ondersteunt. Wat betekent dat? Koopt u een middel dat het allergieproces, het alzheimerproces of depressieproces ondersteunt? Liever niet lijkt me. Wat Biohorma ook mag bedoelen met ondersteunen, het bedrijf durft blijkbaar niet te stellen dat de klachten verminderen.

Neppil
Het product bevat drie werkzame stoffen. De eerste is een extract van de Duindoornbes. Dat moet ervoor zorgen dat de slijmvliezen van de vrouw in de overgang niet te veel uitdrogen. In de duindoornbes zitten de vitamines A, B1, B2, B6 en C. Niets mis mee, maar die stoffen zitten ook in multivitamines als Centrum en Supradyn, en natuurlijk vooral in evenwichtige voeding.
Soja isoflavonen vormen het tweede werkzame bestanddeel. Dit plantaardige complex werkt als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Maar pas op, ook een plantaardig oestrogeen is voor het menselijke lichaam gewoon oestrogeen.
Een metaonderzoek van de Oregon State University gaf een zeer gemengd beeld over de werkzaamheid van soja isoflavonen. Er werden 12 onderzoeken naar de werking nader geanalyseerd. Het bleek dat er bij 4 een matig positief effect werd waargenomen. Matig betekent 10 tot 20 procent beter dan een neppil. Bij de overige onderzoeken werd geen enkel effect gezien.
Het andere plantaardige oestrogeen in Overgang Totaal, zilverkaars, overtuigde bij een onderzoek uit 2006 absoluut niet. Een groep van 300 vrouwen in de menopauze deed gedurende een jaar mee aan een dubbelblind onderzoek. Resultaat: geen verschil tussen een neppil en zilverkaars.
De prijs van Overgang Totaal? Bijna 18 euro voor 60 pillen, net genoeg voor een maand.

Andere artikelen over genezen met plantaardige middelen:  Nailner, Bioderma,  Calendulan, Kaloba, A.Vogel Keelspray, Bional Melatonine.

Dit artikel werd eerder geplaatst als column op de website van VARA’s Kassa.

Nog geen reacties

Wees de eerste!

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online