Waarom Voltaren Gel als er ook pilletjes van zijn?

22 May 2011
post_excerpt)){ ?>

http://www.novartisconsumerhealth.nl/geneesmiddelen/voltaren_video.shtml Voltaren is een heftige pijnstiller en niet zonder bijwerkingen. De laatste jaren zijn er berichten dat het product kan bijdragen aan het ontstaan van hartinfarcten. Hoe prijs je zo’n product aan op televisie? Onlangs schreef ik hier over Aleve, een handelsnaam van de pijnstillende stof Naproxen. In dezelfde categorie pijnstillers valt Voltaren. De werkzame […]

http://www.novartisconsumerhealth.nl/geneesmiddelen/voltaren_video.shtml

Voltaren is een heftige pijnstiller en niet zonder bijwerkingen. De laatste jaren zijn er berichten dat het product kan bijdragen aan het ontstaan van hartinfarcten. Hoe prijs je zo’n product aan op televisie?

Onlangs schreef ik hier over Aleve, een handelsnaam van de pijnstillende stof Naproxen. In dezelfde categorie pijnstillers valt Voltaren. De werkzame stof hier is diclofenac. Aanvankelijk was de stof alleen op recept te verkrijgen, maar tegenwoordig is hij vrij  te koop.

Dat heeft iets geruststellends. Blijkbaar zien de autoriteiten het als een onschuldig middel. Helaas is Voltaren niet zomaar een wat zwaarder uitgevallen paracetamol. Het is een medicament dat gereserveerd moet worden voor onder meer reumatische pijnen, artritis en rugpijn. Ook migraine en heftige menstruatiepijnen zijn indicaties. Het helpt echter ook uitstekend bij allerlei andere pijntjes en mensen hebben de neiging om zichzelf te verwennen. Dus een Voltaren-pil is snel ingenomen bij een zeurende hoofdpijn.
Dat is onverstandig, want er zijn nare bijwerkingen: leverontsteking, nierklachten, gezwollen handen, benauwdheid, duizeligheid, hartinfarct, ontstekingen aan maag en darm en depressie. Een beperkt aantal gebruikers krijgt last van dit soort verschijnselen en mensen uit risicogroepen zijn altijd het kwetsbaarst. Maar bij tienduizenden gebruikers krijgen toch serieuze aantallen ermee te maken.
Ook de combinatie met andere medicamenten ligt gevoelig. Veelgebruikte medicamenten als SSRI-antidepressiva en bloedverdunners combineren slecht met Voltaren-pilletjes.
In het algemeen is het trouwens slim om voor het gebruik van een receptvrij middel de bijsluiter door te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens wat ‘onschuldige’ middelen als Bional, Otrivin Duo en Strepfen voor waslijst aan mogelijke bijwerkingen hebben.
Natuurlijk weten ze bij Novartis, de producent, ook wel dat hun pijnstiller geen onschuldig snoepje is. Vooral het vermeende verband tussen het gebruik van Voltaren en hartinfarcten maant tot publicitaire behoedzaamheid. Maar de reclamejongens vonden een manier om de merknaam toch volop te promoten.
In de spot zie je een moeder die met haar kind door een aquariumtunnel loopt, maar door haar knieklachten kan ze de enthousiaste kleine man niet optillen. De blijde boodschap van de spot is dat de pijn snel verholpen is met Voltaren Gel.
Voltaren Gel is bepaald geen paardenmiddel. De  hoeveelheid werkzame stof die door de huid in het lichaam komt, is beperkt. Maar de bijwerkingen zijn ook minimaal. Via deze onschuldige gel promoot Novartis de productnaam Voltaren en de drogist doet hopelijk voor Novartis de rest. “U heeft rugklachten mevrouw en u wilt Voltaren Gel? Dat kan, maar de tabletten van hetzelfde merk, met in feite dezelfde stof werken echt beter.”

Dit artikel verscheen eerder als column op de site van VARA’s Kassa

Reacties

 1. Guido
  24 May 2011 - 12:51

  Ik vind dat hier behoorlijk aan bangmakerij wordt gedaan.
  Als dit product echt zo gevaarlijk is en de bijwerkingen zo ernstig zijn en dat ze ook nog eens regelmatig optreden, wat wordt gesteld in het artikel, dan zou de gezondheidsraad er echt wel wat aan doen. Door of ervoor te zorgen dat het middel alleen nog maar op recept is te verkrijgen, of door het helemaal uit de schappen te halen.

  Sowieso wordt bij elk geneesmiddel aangeraden eerst de bijsluiter door te nemen voor het middel ook te gebruiken.

 2. Een apotheker
  14 June 2011 - 16:23

  was het maar waar! er is een hoop discussie geweest of dit middel überhaupt op de vrije markt zou mogen en de meningen zijn er nog steeds over verdeeld. het mag alleen vrij verkocht worden met de laagst mogelijke sterkte en met zo min mogelijk tabletjes in een doosje. Maar de kans is best groot dat, als er toch teveel problemen ontstaan door onverstandig gebruik, het spul weer uit de drogist gehaald wordt. en de creme is gewoon onzin, die werkt niet, omdat het spul niet of nauwelijks op de plek komt waar het zou moeten werken. Overigens mag ik hopen dat een goede drogist niet zomaar de pillen adviseert ipv de creme, maar gewoon paracetamol…..

 3. X
  17 June 2011 - 18:06

  Ben een 33-jarige vrouw die zonet te horen (en te zien, not a pretty picture) heeft gekregen dat ik zware maagbeschadigingen heb, oorzaak na biopsie: voltaren. Bedankt mensen van de Voltaren. Ja ik heb de bijsluiter gelezen, maar hallo zeg, dit zag ik niet aankomen. Ik pleit voor minimaal zo’n grote tekst als op pakjes sigaretten: “Voltaren brengt u ernstige schade toe”.

 4. Roel
  9 August 2011 - 14:09

  Van Diclofenac kreeg ik van de dokter 50 mg voorgeschreven en die mocht ik zonodig drie keer per dag nemen. Geen last van bijwerkingen, al moet je daar bij elk farmaceutisch middel wel op bedacht zijn.
  Voltaren K bevat maar 12,5 gr per pil, dus niet om je druk om te maken.
  Is ook een prima ontstekingremmer trouwens.

 5. Willeke
  25 July 2012 - 21:25

  Naproxen en Naprovite het sterkere broertje, van waaruit Voltaren bestaat zijn via de huisarts op recept te verkrijgen! Kijk wél uit, want het kán wel degelijk schade toebrengen aan je organen. Mijn moeder liep er tot twee keer toe een zware maagbloeding aan over! Het is ook verstandig er een maagbeschermer bij te vragen, zoals Cimetedine, of Pataprozol, welke ook op recept verkrijgbaar zijn! Kijk ook uit met Diclofenac, Ibuprofen en álle bloedverdunnende pijnstillers! Via de huisarts besteld…, sta je ook beter onder controle. Medicijnen zijn al dan niet vrij verkrijgbaar, nooit of te nimmer speelgoed! Koop je het bij de drogist, terwijl je het op recept kunt verkrijgen én er dan controle op is i.v.m. je eventuele andere medicatie, ben je niet alleen een dief van je eigen geldbeurs, maar dan weet je ook zeker of het samengaat met de rest! Merknamen verdienen dík aan mensen die hier voor kiezen. Vaak zijn de huismerken even goed werkzaam! Maar zélf raadpleeg ik liever de arts!

 6. W.Walraven
  30 July 2012 - 15:54

  Voltaren heeft meestal 11,6mg/g diclofenac,prijzen waren tussen 11,6 en 19,95€ per 100gm tube.
  In Portugal kostte Diclofenac per 110gm tube met een 10mg/gm concentratie tussen 4,50 en 7,50€ ,ik ken 3 fabrikanten.Labesfal,Sandoz en Generis.
  Deze vergelijkingen heb ik een 1,5 jaar geleden gemaakt.
  Het is tijd dat iemand eens een import van buitenlandse fabrikaten begon.

 7. Steve
  13 October 2012 - 04:16

  Beste Dirk en TijmeMijn reactie naar alineidnag van de bijzondere VOC-lunch Boxtel van 23 november ligt, als de post zijn werk goed heeft gedaan, reeds vanaf hedenmorgen bij Dirk in de bus. Ik wil hier graag nog eens mijn complimenten maken voor deze bijzonder geanimeerde en uitstekend verzorgde lunch en de prima happening voor Jurgen. Aan Tijme mijn hartelijke dank voor het uitstekende verslag. Dit gaat uiteraard in het documentatie-archief van het Cavaleriemuseum. Hartelijke groet. Jo Thomas.

 8. henny versteeg
  23 June 2013 - 22:58

  kan het zijn dat door inademen van voltarencreme er ‘s nachts benauwende dromen ontstaan?

 9. Irene
  20 September 2013 - 13:04

  Door Voltaren Gel hevige angstaanvallen en slapeloosheid, plus hartkloppingen en diarree. Zou niet moeten kunnen, maar schijnbaar ven ik zeer gevoelig voor Diclofenac.

 10. Fred Versteeg
  5 July 2015 - 18:44

  Reuma-patiënten zoals ik die zeer regelmatig diclofenac gebruiken, krijgen van hun arts een middel voorgeschreven dat gecombineerd is met een maagbeschermer. Dat is niet zomaar, want juist maagbloedingen zijn een veel voorkomende bijwerking bij veelvuldig gebruik. De opmerkingen van apotheker begrijp ik dus. Ik zou kennissen dus nooit aanraden om Voltaren te gebruiken, zeker als ze regelmatig pijnstillers slikken. Aspirine en paracetamol zijn dan aan te raden.
  Wel is het zo dat de hoge eigen bijdrage mensen ertoe zou knnen brengen om dan liever het goedkopere Voltaren zelf te kopen i.p.v. bv. Arthotrec (diclofenac met maagbeschermer). Zowiezo zal die hoge eigen bijdrage leiden tot meer zelfmedicatie met alle uiteindelijk hogere kosten voor de zorg op de langere termijn.

 11. K.H.Zuidema
  4 January 2016 - 17:03

  Een jaar lang erg veel last van een ontsteking onder mijn hak,
  (geen hielspoor) vele behandelingen gehad, zoals shockwave,
  fyshio e.a., niet geholpen.Kon niet meer met mijn vrouw
  wandelen en op vakantie. Voltaren-gel gekocht en na een week
  was de ergste pijn weg, binnen 2 maand probleem opgelost.

 12. Thea
  3 September 2016 - 11:38

  Als ontstekingsremmer bij spataderproblemen kreeg ik diclofenac EN een maagbeschermer voorgeschreven. De eerste dagen geen problemen.
  Daarna lichte benauwdheid en vocht vasthouden. Diclofenac ging niet samen met lisinopril. Die werkte minder.
  Advies om Voltaren emugel te gebruiken . Werkt bij de aderontsteking, maar geeft geen bijwerkingen.wordt niet vergoed, dat vind ik dus een rare zaak.

 13. Martin
  13 September 2016 - 07:52

  Ik gebruik de gel bij spier- en peesproblemen na intensief sporten. De problemen zijn hiermee snel verleden tijd. Werkt echt snel en goed! Geen pillen (maagbeschermers), maar gel op de plaats van de pijn. Ik gebruik het sporadisch en heb geen last van bijwerkingen. Trouwens geen koffiedrinken, is ook niet goed.

 14. Adele
  17 March 2019 - 11:59

  Therе іs deefinately a great deal tߋ know aƅout tһiѕ
  issue. І ljke all of the points you hаѵe mаԁe.

  http://canadian viagra ᴡithout
  ɑ doctor prescription.bingapproved.club

 15. Warshana Baldew
  8 May 2019 - 18:08

  Hoe lang duurt het voor dat de voltaren gel is ingetrokken in het huid

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online