Vitamine-merk Centrum bespot gebruik verse voeding

8 November 2010
post_excerpt)){ ?>

Centrum stelt in zijn reclame dat het heel moeilijk is om alle vitamines en mineralen via voeding binnen te krijgen. Dat is een valse voorstelling van zaken. Afwisselende, verse voeding volstaat om al de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien zitten er in echte voeding allerlei zeer belangrijke stoffen die niet in pillen zijn te vinden. 

Wyeth-dochter Centrum verkoopt multivitaminepillen die het complete pallet vitamines en mineralen bevatten. Jarenlang had het slikken van vitamines een uitstekende pers. Het was overal goed voor. Het zou de gebruiker beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten, griep, allerlei infecties en niet te vergeten vroegtijdige veroudering. In de loop der jaren zijn zo’n beetje al die claims door gedegen onderzoek onderuit gehaald. Ook is er meer inzicht gekomen in de risico’s die kleven aan het slikken van verhoogde doses van bepaalde vitamines. Zo vermindert het slikken van een extra dosis vitamine E niet de kans op kanker en hart- en vaatziekten, maar lijkt het wel de kans op hartfalen te verhogen.
Er zijn situaties denkbaar waarin het slikken van bepaalde vitaminepreparaten zinvol is. Zwangere vrouwen nemen foliumzuur, mensen met een vertraagde bloedstolling vitamine K en voor stevige rokers kan wat extra vitamine C geen kwaad. Voor multivitamines zijn echter zeer weinig medische indicaties bekend. Nogal wat huisartsen adviseren ze bij anorexia. De logica daarvan zal iedereen duidelijk zijn.
De vitaminehandel floreert echter nog steeds. Veel mensen redeneren dat je voor de zekerheid maar beter een multivitamine kunt slikken: baat het niet dan schaadt het niet. Toch is dat slikken niet nodig voor mensen die een beetje op hun voeding letten. Iedereen weet wel wat dat inhoudt: fruit, groentes, peulvruchten, noten, bruinbrood, af en toe vis. Een beetje afwisseling in de dagelijkse kost is ook erg belangrijk. De voedingswaarde van vers voedsel is in feite hoger dan die van pillen uit een potje. Er zitten allerlei belangrijke verbindingen in die je nooit in die pillen zult vinden. Stoffen als lycopeen in tomaat, carbolzuur in kool en allerlei flavonoïden, die bijvoorbeeld in bessen, druiven, uien en groene thee zitten.

Verward
Maar als dat besef onder de hele bevolking postvat, heeft Centrum een probleem. Daarom kreeg reclamebureau Publicis opdracht om via een spot duidelijk te maken dat de compleetheid van Centrum heel lastig is te benaderen door alleen verstandig te eten. Dat dit een verkeerde voorstelling van zaken is, doet er in de reclame niet toe.
De spot is grappig bedoeld. In een winkel met schitterend fruit loopt een jonge vrouw wat verward rond. Ze heeft een lijstje met daarop alle stoffen die je aantreft in een multivitaminetablet. In de supermarkt staat bij elk producten welk soort vitamine of mineraal erin zit. Ook staat de prijs van het product vermeld. Zo kost ijzer tien euro per kilo. De vrouw heeft een hele verzameling voedingsmiddelen nodig om alles op haar lijstje te kunnen wegstrepen. Als ze aan de beurt is bij de kassa, ziet ze tot haar schrik dat ze vergeten is een zinkhoudend voedingsmiddel te kopen en ze rent terug de winkel in.
De boodschap is duidelijk: je kunt proberen alles uit producten als groenten, fruit, vlees en vis te halen, maar daarvoor heb je kennis van zaken nodig en je moet heel veel verschillende voedingmiddelen eten om alles binnen te krijgen. Advies: laat het aan vakmensen over en koop gewoon Centrum. Dat is ook nog veel goedkoper.
De werkelijkheid is dat mensachtigen miljoenen jaren hebben geleefd van wat het land te bieden had. Wij hebben hun maag-darmkanaal en nutriële behoeftes geërfd. We kunnen er vanuit gaan dat gewoon gezond eten altijd prima heeft gewerkt, want homo sapiens heeft het zonder Centrum in 200.000 jaar geschopt tot de dominante soort op aarde. En de omstandigheden waaronder onze voorouders moesten leven waren oneindig veel zwaarder dan die wij nu in het westen kennen.

Conclusie
Centrum probeert de consument wijs te maken dat het heel lastig is om via gewoon voedsel alles vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Dat is een onjuiste stelling. Door te veel te vertrouwen op vitamines uit een potje, bestaat juist het gevaar dat de gebruiker belangrijke stoffen die niet in pillen zitten, misloopt.

Reacties

  1. pb
    10 January 2012 - 16:36

    centrum bevat ook vele giftige stoffen die ziek makend zijn kankerverwekend,zoek maar op.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online