Verwacht niet te veel van A.Vogels keelspray

8 December 2010
post_excerpt)){ ?>

A.Vogel heeft een keelspray die volgens de reclame verzacht, verkoelt en ondersteunt bij keelpijn. Producent Biohorma is gespecialiseerd in medicijnen op kruidenbasis en krijgt uit de medische hoek regelmatig het verwijt van kwakzalverij. Geldt dat ook voor deze spray, of doen de werkzame bestanddelen echinacea, sali en muntolie, inderdaad wat ze beloven? Mogelijk wel, want over versneld genezen rept Biohorma deze keer niet. Gemakkelijk scoren dus.

Je kunt veel van Biohorma zeggen, maar ze beweren niet dat A.Vogel Keelspray een wondermiddel is. Zeker niet in de spot die de laatste tijd weer regelmatig te zien is. Misschien wijs geworden door een terechtwijzing, die Biohorma in 2007 kreeg van de Reclame Code Commissie, zijn de claims in reclame-uitingen minder spectaculair geworden. In de spot wordt alleen gesproken over verzachting en verkoeling van de keel. Op de site wordt ook nog gesproken van ondersteuning. Wat het ondersteunen van de keel inhoudt, is niet makkelijk voor te stellen. Maar het klinkt goed en in de reclamewereld is perceptie belangrijker dan werkelijkheid.
Ook van het ‘unieke’ spray-systeem, wordt hoog opgegeven. Wat er zo uniek aan is, wordt niet nader omschreven. Ons lijkt het een normale verstuiver. In ieder geval schijnt het de ‘kalmerende’ vloeistof precies te brengen, naar waar de gebruiker het wil.
In de keelspray zitten stoffen waar de gemiddelde A.Vogel-fan meteen enthousiast van wordt. Om te beginnen is daar het geliefde extract echinacea. Het middel wordt getrokken uit de Rode Zonnehoed en zou ondermeer verkoudheid kunnen bekorten. Dat is natuurlijk de reden waarom het in de spray zit, want verreweg de meeste keelklachten worden veroorzaakt door verkoudheidsvirussen.

Gelovigen
De grote vraag is of echinacea verkoudheid echt aanpakt. Daarover bestaat veel verschil van mening. Een beroemd onderzoek van een jaar of zeven geleden, verzwakte de zaak van de gelovigen enorm. Het ging om een dubbelblind onderzoek onder 148 verkouden studenten. De groep werd in tweeën gedeeld. De ene helft kreeg echinacea mee, de andere, zonder het te weten, een potje met placebo-pillen. Er bleek tussen de twee groepen gemiddeld geen verschil te zijn in het beloop van de verkoudheidsklachten. Ergo, de werkzaamheid van het fytopreparaat kon niet worden aangetoond.
Het tweede middel in de spray is sali. Dit is een interessant kruid, waarvan is aangetoond dat het antibiotische eigenschappen heeft. Helaas heb je daar weinig aan bij keelklachten, die in overgrote meerderheid viraal van aard zijn. Dat probleem kwamen we al eerder tegen bij Strepsils.
Nu wordt er ook beweerd dat sali antivirale eigenschappen bezit. Op de Amerikaanse PubMed-site, waarop zo’n beetje al het officiële, medische onderzoek is te vinden, is er inderdaad sprake van onderzoek naar de rol van Sali bij de behandeling van de virale aandoening herpes simplex (koortslip). Over onderzoek naar het effect van sali op verkoudheidsvirussen valt echter niets gedegens te vinden.
Pepermuntolie is het derde bestanddeel. Ja, dat dié stof een verkoelende werking heeft, weet iedereen die zijn tanden wel eens poetst. Maar dat dit effect niet lang aanhoudt, weet ook iedereen.

Conclusie
De wetenschappelijke onderbouwing van de spray maakt, op zijn zachtst gezegd, geen sterke indruk. Het is onduidelijk wat de functie is van echinasea en sali in het middel. Het zijn middelen die Biohorma normaal presenteert als echte geneesmiddelen, maar ze worden nu ingezet als keelverzachters. Omdat de claims voor dit product zo bescheiden zijn, worden ze misschien wel waargemaakt. Een schep honing zou dat waarschijnlijk ook doen. 

Reacties

 1. Herman
  8 December 2010 - 21:43

  Zelf heb ik altijd grote bedenkingen bij homeopathische geneesmiddelen. Als ze echt een geneeskrachtige werking zouden hebben, dan waren ze in de loop van de tijd wel regulier geworden. Zoals met bijvoorbeeld met aspirine, die zijn oorsprong heeft in extract van wilgenbast.

  Groet, Herman

 2. mans
  31 December 2012 - 23:23

  Ik heb dit middel nu 4 dagen gebruikt en het effect is 0,000000000 oftewel helemaal niks.
  De mensen die dit dure middel kopen worden gewoon opgelicht. Mijn advies is absoluut niet kopen.

 3. H
  18 January 2013 - 15:54

  Ik had een ontsteking van mijn mondslijmvlies, hierdoor last met slikken, kauwen en praten. ‘s avonds de spray twee keer op de zere plek gedaan en ‘s ochtends was de ontsteking voelbaar minder pijnlijk. Dus ik zeg top! Of dit nu komt door de spray, of dat mijn lichaam dit zelf tot stand heeft gebracht weet ik natuurlijk niet. Maar voor de spray werd de pijn enkel maar erger.

 4. wsluiter
  3 April 2013 - 12:31

  dit middel werkt super
  gebruik het altijd als ik keelpijn heb
  het gaat dan prikken en de dag er op pijn zowat weg.
  mensen vroeger gebruikte ze alleen maar kruiden uit de natuur
  toen was er nog geen ghemische rommel te krijgen.
  dus wat er ook word beweert over homeopatische middelen
  dat die niet werken dat is pas onzin!
  met kracht uit de natuur genees je beter dan die nagemaakte rommel.

 5. wsluiter
  3 April 2013 - 12:33

  dit middel werkt ook goed bij aften
  of tandvlees ontsteking!

 6. J Robinson
  28 September 2013 - 22:07

  Dit middel is fantastich. Ik ben erg vatbaar voor kou en moet mijn hoofd altijd bedekken als ik fiets vooral met een koude wind. Als ik mijn hoofd niet bedekt, wat wel ‘es voorkomt, worden mijn klieren in mijn hals opgezet en raakt mijn neus verstopt. Ik gebruik direct keelspray en de volgende dag is de zwelling in mijn hals weg. Vaak doe ik dit in combinatie met rinileen van VSM. En het werkt heel goed. Sinds twee jaar heb ik geen last meer van mijn jaarlijkse bijholteontsteking.

 7. rebecca
  3 October 2013 - 01:15

  Ik moet zeggen dat ik erg sceptisch ben over homeopathie en denk bij de meeste middeltjes dat je er in moet geloven.. maar moet toch toegeven, dat ik last had van slikken en hoesten…en sinds ik dat vanaf vanmiddag 2 X heb gedaan heb Ik er geen last meer van …

 8. rebecca
  3 October 2013 - 01:17

  Misschien zit er wek stiekem codeine in dat verdooft ook … Haha

 9. Kirsten
  20 December 2013 - 17:31

  Ik heb meerdere malen per jaar keelontsteking (doordat ik met mijn mond open slaap) en A. Vogel keelspray is tot nu toe het enige wat de pijn snel verzacht. Gelukkig heb ik inmiddels op dokters advies een ontstekingsremmende neusspray gehad, maar tot die tijd heb ik deze keelspray gebruikt. Hij is ook nog eens zuinig in gebruik, doe er nu al 5 ‘verkoudheden’ mee.

 10. Martin
  30 March 2014 - 03:12

  Dit spul is echt revolutionair, laatst gebruikt tijdens een fikse keelontsteking en slechts 1 uur later genezen. Sinds dien gebruiken we het voor alles, onze goudvis is laatst gestorven, toen hebben we hem ingesprayed met A. Vogel en een dag later zwom hij weer gewoon. Nooit meer iets anders voor ons ! A. Vogel it is!

 11. Denise
  2 June 2015 - 20:08

  Wat een verschrikkelijk spul. Het brandt in mijn keel, doet zeer in mijn oren en de tranen springen in mijn ogen.
  En dan verzacht of scheelt het ook nog eens niets.
  Jammer voor zo een duur product.

 12. Steven
  16 August 2015 - 14:22

  hej
  ik kan alleen maar zeggen dat ik al heel lang last van geirriteerde keel en stembanden heb, en dat dit middel bij mij wél werkt. Maar ik neem aan dat wat bij de ene werkt, dat mss. bij de andere niet doen. Heb een deel geprobeerd. Ook zulke tabletten met Zink, maar daar krijg ik dan weer diarree van… dus voor mij is deze spray echt ok.

 13. twan
  1 September 2015 - 22:59

  Spul 1 week in gebruik. Werkt top.

  @ steven ik heb nu 3 maanden dezelfde klachten. Is bij jou de oorzaak bekend? En is er verder niets aan te doen?

  Mag je dit spulleke van vogel trouwens onbeperkt gebruiken?

 14. suus
  12 November 2015 - 18:13

  Heb het ook in huis gehaald maar vind het helemaal niks. Ten eerste doet het pijn als ik het in mijn keel spuit ( ik heb momenteel een flinke keelontsteking) het brand en is te scherp. Ten tweede voel ik helemaal geen verlichting en heb ik dus maar weer een aspirine genomen, dat helpt veel beter. Niet kopen dus.

 15. Hans
  29 December 2015 - 11:21

  Ik gebruik het al jaren en was voorheen wekenlang verkouden en nu met dit product ben ik er met een paar dagen vanaf. De pijn die gesuggereerd wordt in andere reacties valt echt wel mee hoor.

 16. E
  4 March 2016 - 16:17

  Nog even afwachten wat het gaat doen maar mijn hemel… Wat brandt dit spul in mijn keel!! Het branden bij de een wel en ander niet is misschien afhankelijk van de ‘schade’ die je in je keel hebt? Bij mij schrok mijn rauwe, rode keel behoorlijk! Hopelijk voltrekt zich vanaf nu een wonder en ben ik na 2 maanden van mijn keelpijn af?

 17. Kasper den Ouden
  20 October 2016 - 08:30

  Natuurlijk brandt dit spul. Is echt niet abnormaal, wanneer je alcohol op een ontstoken keel spuit.
  De ontsmettende werking van de alcohol en de heilzame werking van de kruidenextracten zijn een ideale combinatie bij verkoudheid.
  Met het oog op alcoholcontroles zou ik het wel niet gebruiken wanneer je nog moet rijen.

 18. Anne
  6 December 2016 - 22:44

  Deze spray is fantastisch! Na drie dagen paracetamol slikken wat niets deed aan de pijn ten einde raad naar de keelspray van dr Vogel gegrepen. Het wetkte direct en de volgende dag was de pijn weg. Aanrader dus!

 19. John
  1 January 2017 - 18:00

  Ik gebruik de keelspray nu twee dagen. Ik moet naar alle eerlijkheid zeggen, dat mijn keelontsteking op zijn retour is.
  Ik vind de verkoelende werking van de spray erg fijn.

 20. Iris
  5 January 2017 - 00:36

  Ik vind het heerlijk. Gebruik het altijd als er keelpijn op komt zetten bij een beginnende verkoudheid en het neemt bij mij echt de scherpe randjes van de pijn weg. Het liefst neem ik het elk uur, want toegegeven het werkt niet uren door en ik word natuurlijk alsnog wel verkouden, maar het werkt voor mijn keel prima.

 21. Christel
  21 February 2017 - 14:19

  Bij mij werkt het uitstekend.

 22. Merksen
  22 January 2018 - 18:02

  Mijn kele brandt als ene gek van dit spul en mijn keel zwelt op. De smaak is ontzettend zoet. Daar verslikte ik mij meteen al in. Dus meteen een hoestbui van een kwartier en opgezwollen keel en stikbenauwd. Zonde van mijn tientje. Ik stap maar weer over op dropjes….

 23. Jochem
  2 April 2018 - 16:24

  Ik heb enkele malen per jaar keelklachten en ben gevoelig voor keel ontsteking. Deze spray gebruik ik al een paar jaar. De spray ontsmet de keel, omdat deze op alcoholbais is gemaakt. Alcohol is natuurlijk een bekende ontsmetter. Het helpt bij mij dus wel degelijk om de boel “los te krijgen”. De toegevoegde kruiderij neem ik voor lief.

 24. how to make a website
  6 July 2018 - 00:24

  I think that everything said was very reasonable. But, what about this? suppose you composed a catchier title? I ain’t suggesting your content is not good, but what if you added a title that grabbed people’s attention? I mean is kinda vanilla. You should look at Yahoo’s front page and watch how they create post headlines to get people to open the links. You might add a video or a related picture or two to grab readers excited about everything’ve got to say. Just my opinion, it would bring your blog a little livelier.

  https://www.instagram.com/p/BjPw0wcHLFb/

 25. Anneke
  28 November 2018 - 18:24

  Deze spray brandt werkelijk je keel uit. Meer dan 40% alcohol!! Het maakt dat ik zo moet hoesten van de scherpte dat mijn keel er alleen maar meer pijn van gaat doen. Wat een rotzooii! Helaas de reclame geloofd!! Zonde van het geld.

 26. K Haedens
  29 November 2018 - 17:22

  De pijn die je voelt na het sprayen is kortstondig, net zoals je een glaasje whiskey zou drinken. Maar daarna voel je de scherpste pijn langzaam wegebben zodat je weer rustig inslapen.
  Vooral ‘s nachts dus een heilzaam middeltje tegen wakker liggen door brandende keel.

 27. harriet
  5 March 2019 - 11:09

  Keelspray helpt mij enorm, bij zere keel door verkoudheid, maar vooral al ik heel benauwd ben door kriebelhoest. ik gebruik het dan als pufje en het heeft mij een setje gekneusde ribben van het hoesten gescheeld. Kan het iedereen met een lichte cara-aandoening aanbevelen.

 28. roger vivier pumps
  14 June 2019 - 03:08

  Verwacht niet te veel van A.Vogels keelspray – Spots Doorzien
  roger vivier pumps http://www.vivierparis.com/roger-vivier-pumps-c-3.html

 29. Roger Vivier Flats sale
  14 June 2019 - 03:08

  Verwacht niet te veel van A.Vogels keelspray – Spots Doorzien
  Roger Vivier Flats sale http://www.rogervivier-paris.com/roger-vivier-flats-c-2.html

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online