Strepfen is geen ongevaarlijk snoepje

12 March 2011
post_excerpt)){ ?>

Het idee bestaat dat medicijnen die je zonder recept koopt, min of meer ongevaarlijk zijn. In werkelijkheid is dat zeker niet het geval. Lees de bijsluiter van het keelpijnmiddel Strepfen en je moet concluderen dat grote groepen Nederlanders de pastilles maar beter niet kunnen gebruiken. Als producent moet je alles vermelden in de bijsluiter. Maar […]

Het idee bestaat dat medicijnen die je zonder recept koopt, min of meer ongevaarlijk zijn. In werkelijkheid is dat zeker niet het geval. Lees de bijsluiter van het keelpijnmiddel Strepfen en je moet concluderen dat grote groepen Nederlanders de pastilles maar beter niet kunnen gebruiken.

Als producent moet je alles vermelden in de bijsluiter. Maar als je je product als een lekkere keelpastille presenteert, zoals Strepfen, kun je er redelijk zeker van zijn dat niemand zich verdiept in die bijsluiter. Daarom doe ik het maar. Houdt u vast.
Strepfen heeft als werkzaam bestanddeel flubiprofen, een ontstekingsremmer. Dat heeft iets logisch, want keelpijn is immers meestal het gevolg van een ontsteking. Maar door de lijst waarschuwingen en bijwerkingen die in de bijsluiter staan, is het gebruik van flubiprofen volstrekt onlogisch. Het middel is om te beginnen uit den boze voor mensen met hart-, lever- of nierproblemen. Iemand die ooit last van astma heeft gehad, moet zeker geen Strepfen slikken. Ook bij bloedproblemen, nu of in het verleden, moet u het middel laten staan.
Nu is Strepfen een middel tegen keelontsteking, maar iemand die ooit een bacteriële holte- of keelontsteking heeft gehad mag het niet innemen. Dat betekent sowieso dat een gebruiker eerst moet uitzoeken of zijn keelproblemen niet van bacteriële aard zijn. Nu worden veruit de meeste keelproblemen door verkoudheidsvirussen veroorzaakt, maar de gemiddelde consument weet daar niets van af. Hij is tenslotte geen medicus.
Heeft u een te hoge bloeddruk, diabetes of een te hoog cholesterolgehalte? Gebruik dan absoluut geen Strepfen. Dat kunt u trouwens ook beter niet doen als u rookt.
Bij auto-immuunziekten, regelmatig optredende hoofdpijnklachten of ernstige huidproblemen, u raadt het al, geen Strepfen.
Ook de lijst van medicijnen waarmee het middel niet gecombineerd mag worden, is lang. Ik noem er een paar: aspirine, plaspillen, bloedverdunners, bepaalde antibiotica, de moderne SSRI-antidepressiva en suikerziektetabletten. Kortom, gebruik Strepfen alleen wanneer u zeker weet dat u kerngezond bent en dat altijd bent geweest.
Er zijn helaas meerdere receptvrije middelen met een griezelige bijsluiter. Otrivin Duo en Melatonine zijn andere voorbeelden. Strepsils, de andere keelpastille van Reckitt Beckiser, is daarentegen vrij ongevaarlijk, maar dat is weer volstrekt nutteloos. Verder zijn er middelen als  Audispray, die goed beschouwd meer fout dan goed doen, zonder dat ze een wezenlijk gevaar voor de gezondheid vormen. Het is hoe dan ook slim om altijd eerst de bijsluiter te lezen.

Dit artikel verscheen eerder als column op de site van VARA’s Kassa

Reacties

 1. Rob Groeneveld
  22 April 2011 - 14:08

  Ik ben dus 1 van de mensen die Strepfen heeft gebruikt en niet de bijsluiter heeft gelezen, althans, te laat want ik zat binnen 2 uur met een reactieaandoening ( angio oedeem ) te kijken, nou ja kijken kon niet want mijn ogen zaten dicht, mijn keel zwol op en ik kreeg ademhalingsproblemen. Verder kreeg ik Galbulten over mij hele lichaam( netelroos )

  Dankzij snel optreden van mijn dokter kon erger voorkomen worden. Angio oedeem kan zelfs dodlijk zijn. Fijn goedje.

  Ben herstellende maar overweeg toch stappen.

 2. Rob Groeneveld
  22 April 2011 - 14:08

  Puur vergif dus eigenlijk.

 3. Cengiz
  1 December 2011 - 15:42

  Ook ik ben slachtoffer van het ow zo lekkere tabletje strepfen.
  Ik stond op met pijn in mijn keel en besloot maar eens strepfen te kopen, vanwegen de reclame’s…
  Na deze ingenomen te hebben begon mijn linker oog op te zetten, en als volgt de rechter ook! daar zat ik dan met 2 dichten ogen. over mijn lichaam had ik dus ook galbulten, en mijn oren en lippen waren ook opgezet! ben nu een paar dagen aaan het herstellen.

  Ik ga hier ook zeker werk van maken!

 4. Seelig
  17 January 2012 - 21:53

  Keelpijn, daar wil je van af. Maar dit middel is ook al kan je niet slapen van de keelpijn, erger dan de kwaal. A lost de keelpijn niet op. B de bijwerking bloedingen, diaree, zit je echt niet op te wachten. En zeker niet na slechts 2 tabletten te hebben gebruikt.

 5. Marvin
  23 January 2012 - 15:10

  Heb precies dezelfde klachten als Rob Groeneveld.

  Zeer gevaarlijk spul! Dacht dat ik ‘s nachts een strepsel innam, bleek een strepfen te zijn. 1,5 uur later zat ik bij de dokterspost om een spuit te krijgen.

  DE VERPAKKING MOET SNEL VAN EEN ANDER UITERLIJK WORDEN VOORZIEN!

 6. Bas
  23 February 2012 - 10:40

  Gisteren Strepfen gekocht; geweldig spul! Werkt goed tegen keelpijn!! Mensen die er werk van maken; lees éérst de bijsluiter: je hebt geen poot om op te staan bij de rechter!!

 7. Patricia
  12 March 2012 - 16:23

  Voor de derde keer keelpijn in nog geen twee weken…ik was er klaar mee. Dus Strepfen gekocht want de zwelling werd zodanig dat het slikken weer lastig werd. Inderdaad, de zwelling verminderde! Ik mij keurig aan de bijsluiter gehouden en op de tweede dag begon de ellende. Wat ik ook dronk of at…zoet of zout…het leek wel of ik de pot sambal had opgedraaid! Mijn hele mond stond in de brand, zelfs van fruit!
  Ben er direct mee gestopt, want kon inderdaad een bijwerking zijn die zeer regelmatig voorkomt maar had dit niet zo heftig verwacht. Nu dik 24 uur na het gebruiken van de laatste tablet, kan ik nog steeds niet eten! Je kunt bijna gewoon beter uitzieken!

 8. Tim
  1 September 2012 - 01:41

  Beste middel tegen keelontsteking wat er is.
  Schrok me inderdaad een hoedje toen ik de bijsluiter las en de “MOGELIJKE” bijwerkingen zag, maar ben niet allergisch voor de bestandsdelen.

  Meteen een verlichting van de snerpende pijn en binnen 2 a 3 dagen van mijn keelontsteking af. Deze duurde normaal gewoon 1 a 2 weken!

  Gewoon altijd een bijsluiter lezen .. vertrouw je het niet, neem het dan ook niet!
  Lees je de bijsluiter niet en krijg je één of meerdere van de bijwerkingen, dan moet je ook niet klagen.
  Op de achterkant van de verpakking staat “Voor gebruik de bijsluiter lezen” en er staat op de helft van de achterkant een duidelijke uitleg wanneer het middel absoluut NIET ingenomen mag worden.

 9. Jasper
  9 October 2013 - 11:18

  KOOP DUS NOOIT DEZE TROEP: Tijdens mijn keelontsteking van vorige week dacht ik een wat sterker middel te kopen met een ‘ontstekingsremmer’.

  Nadat ik de Albert Heijn uitliep dacht ik direct al: “Zo dit is sterk spul, alsof de dokter m’n keel verdoofd”, een heel aangenaam gevoel als je keelpijn hebt. Dus ik elke dag ééntje nemen. Topspul en raadde het iedereen al aan.

  Tot je dus twee dagen nadat de keelonsteking weg is gezakt rondloopt met pijn achter je borstbeen, constant kortademig en draaierig bent, opeens moeite met slapen krijgt en misselijk wordt van normaal eten… Vooral de pijn in m’n borst vond ik erg eng, dus ik m’n huisarts gebeld die zei dat ik toch maar even langs moest komen.

  Ik hang op, doe een Strepfen in m’n mond. Weer dat branderige gevoel ik m’n mond… pak de bijsluiter. “STOP MET HET GEBRUIK VAN DIT GENEESMIDDEL EN NEEM ONMIDDELIJK CONTACT OP MET EEN ARTS BIJ:..” – je raad het al – bovengenoemde bijwerkingen en meer (waarbij het bij verschijning dus al te laat is). Spuug die Stepsil direct uit en dokter gebeld die me ook vertelde direct te stoppen.

  Op zich ben ik niet zo van dit soort anti-verhalen, maar ik ben er nu dus wel mooi lekker mee. Waarom dit soort gevaarlijke zooi gewoon naast de normale paracetamol staat en aan iedereen verkocht wordt, is me een raadsel.

 10. Annette
  24 October 2013 - 11:07

  Uit al deze verhalen blijkt maar weer dat je ALTIJD een bijsluiter moet lezen, verder kun je op alles een allergische reactie krijgen.
  En over het feit dat dit medicijn (want dat is het natuurlijk) “gewoon” naast “normale paracetamol” staat: dat kan prima, aangezien paracetamol ook een medicijn is wat bijwerkingen heeft. Ook bij paracetamol moet je goed de bijsluiter lezen.

 11. Henny
  12 March 2014 - 01:11

  Normaal neem ik altijd Strepsils bij keelpijn maar wilde toch een keer iets krachtigers gebruiken, vandaar Strepfen. Er verdovende gevoel in de keel is erg prettig, maar de bijwerkingen zijn niet mals. Zware acné en kriebel in de schaamstreek. Daarnaast leek de keelpijn een uur na inname van de Strepfen juist weer heftiger te worden. Ik houd het voortaan toch bij Strepsils of desnoods trachitol.

 12. Vonnie2
  25 July 2014 - 15:33

  Wat een onzin verhaal, bij ALLE medicijnen (OTC of niet) moet je de bijsluiter lezen. Ibuprofen is ook vrij verkrijgbaar, en zo ook moterolie! De mensen hierboven drinken waarschijnlijk ook industriele alcohol omdat ze niet kunnen lezen/ dom zijn!

 13. Erik
  19 November 2014 - 20:54

  Er wordt hier nog al wat onzin geschreven….
  Laat me toe even toe te lichten.
  Feit dat sommigen hierop reageren, anafylactisch, zou weleens kunnen komen door het aanwezig zijn van een SSRI in dit ogenschijnlijk onschuldig pilletje.
  Normaal is een SSRI (serotonine heropnamer) enkel onder strikte voorwaarde te verkrijgen op doktersvoorschrift.
  Wat nog vreemder is, is dat het nog steeds zonder voorschrift te verkrijgen is.
  Tijd dat hieraan een halte word toegeroepen.

 14. Alfredo
  13 January 2015 - 16:28

  Beste Erik,

  Heel interessant hoor, met je serotonine heropnamer, maar het lijkt mij dat al deze mensen gewoon zo stom geweest zijn de bijsluiter niet te lezen, en zoals dit artikel zegt, zijn er best wel veel gevallen waarin je het niet moet nemen, en dan komen eventuele allergieën voor “gewone” bestanddelen er nog bij. Het is dus best wel raar dat je denkt op dit commentaar zomaar een hele theorie over SSRI kunt baseren.
  En bovendien is Reckitt Beckiser ook niet zo stom om verboden stoffen in hun producten te stoppen.

 15. Dirk
  15 January 2015 - 03:17

  Wij hebben een hond van zo’n 33 kilo die een strip Strepfen heeft opgeëten. We dachten eerst dat hem om Strepsils ging. Enfin, hij at niet meer, had bloed in zijn stoelgang en braakte constant. Dierenarts stond voor een raadsel, radiografie bracht geen uitkomst. Na tien dagen wisten we pas dat om Strepfen ging. Bloedafname wees uit dat de flurbiprofen (het actieve bestanddeel van Strepfen) op zijn nieren was geslagen. Drie dagen naar de dierenkliniek aan het infuus en nu eet hij terug. Pas binnen een maand weten we of er een blijvende nierbeschadiging is.

 16. Wietse
  7 May 2015 - 18:06

  Prima spul gebruik het altijd bij keelpijn, eerst bijsluiter lezen staat alles in.

 17. Mieke
  28 May 2015 - 00:03

  Vandaag Strepfen voorgeschreven gekregen door mijn huisarts. Vanmiddag een genomen en voor het slapengaan ook eentje. Nu lig ik al twee uurs te vergaan van de maagpijn. Van slapen komt voorlopig niks in huis en die Strepfen, daar blijf ik af. De keelontsteking geneest zichzelf maar. Jeetje.

 18. Gerard
  22 October 2015 - 14:42

  Dank voor de verhelderende uitleg … Maareh, de enige zorgeloze is strepsils en dat is, als ik je woorden mag geloven, ook precies degene waar ik niets aan heb .. Verder als oma’s honing drop kom ik niet. Suggesties als je last heb van je keel?n 🙂

 19. Judith
  16 November 2015 - 08:54

  Goed spul! Ik lees altijd de bijsluiter van een product omdat ik een SSRI gebruik, maar dit keer niet. Het lijkt wel of je ervan gaat trippen. Bij mij werkt het fantastisch maar ik zal het nooit meer kopen als ik in de toekomst opnieuw keelpijn krijg; is verslavend!

 20. Melissa
  6 December 2016 - 16:01

  Blij dat ik dit eerst gelezen heb alvorens het te halen. Ik hou het maar bij gewone strepsils en een pot honing, gezien ik astmatisch ben. Je gaat er inderdaad eigenlijk van uit dat een dergelijk middel veilig is omdat het zonder dokters recept verkrijgbaar is. Niemand gaat er toch van uit dat het gevaarlijk is voor astma patienten? Dat zijn er heel wat. Blijven niet veel mensen over die dit middel veilig kunnen innemen. Het zou eigenlijk alleen op dokters recept vergeven mogen worden als ik het zo lees.Ik neem in elk geval zeker het risico niet!

 21. Michiel
  18 January 2017 - 00:27

  Twee zuigtabletten gaven na drie uur een bijzonder onaangename druk op de borst, alsof er iets naars met mijn hart ging gebeuren. Druk heeft circa 8 uur aangehouden en om 03.00u was ik klaar wakker met permanente druk op de borst. Ik heb mij onder doktersbehandeling moeten plaatsen. Hartfilmpje en bloedonderzoek. Na 24 uur is ergste de druk afgenomen, maar nog niet weg. Ik hoop dat de klachten de komende dagen volledig zullen verdwijnen. Ik had de bijsluiter niet gelezen. “(Licht) verhoogd risico op een hartaanval of beroerte!” Stond er o.a. In. Onbegrijpelijk dat dit middel is toegestaan en zelfs op de ster reclame wordt aangeraden. Onverantwoord. Nooit gebruiken. Zegt het voort. Heb inmiddels een klacht ingediend bij Apotheek.nl

 22. Mitch
  16 May 2017 - 10:29

  Te lezen in de reacties zijn er behoorlijk wat mensen die niet kerngezond en zwak zijn. bij mij werkte het goed en na weken hoesten ging dat snel over. Lees ook niet echt iets over een goed alternatief.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online