Staatsloterij stimuleert zwakte van burgers

25 November 2010
post_excerpt)){ ?>

De staat verkoopt via SENS Staatsloten aan de burgers. SENS adverteert ook agressief voor deze loterij. Het uiteindelijke doel van de staat is om de schatkist te spekken. Een mooie bestemming, maar is het aan een staat om zijn eigen burgers aan te zetten tot gokken? En dan nog wel in een loterij met minimale kansen.

De staatsloterij is een merkwaardig fenomeen. De staat organiseert een loterij om extra inkomsten te genereren. Met andere woorden, de staat speelt in op de goklust van zijn onderdanen, met als doel hen geld uit de zak te kloppen. We hebben dit thema al eerder aangesneden in het artikel over de Holland Casino-spot.
Het is bekend dat lange tijd de aanpak van de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) niet heel fris was. Tot voor twee jaar terug werden er bijvoorbeeld 10 miljoen loten gedrukt, waarvan er vijf miljoen werden verkocht. Prijzen die op de niet verkochte loten vielen, kwamen terecht bij de organisatie.
Voor de hoofdprijs is dat sinds 2009 in ieder geval veranderd. SENS beweert dat in 2009 bijna 70 procent van de omzet van 890 miljoen euro werd uitgekeerd. SENS heeft overigens 130 mensen in dienst, een aanzienlijke loonkostenpost. Naar het Ministerie van Financiën werd 143 miljoen euro overgemaakt. Om dat bedrag is het allemaal begonnen.
De kans op succes is bij de Staatsloterij overigens niet al te groot. De kans op een prijs boven de 1000 euro bedraagt 1 op 10.000. Dat zijn geen kansen waarvan het reëel is om ze mee te nemen in je financiële langetermijnplanning.

Koosjer
Nu even over de reclames van SENS. Je zou kunnen betogen dat die staatsloterij nu eenmaal een zeer oud instituut is en dat het te ver gaat om dat zomaar te op te heffen, omdat het moreel niet helemaal koosjer is. Maar er is nog iets dat wringt. SENS is namelijk een hele grote adverteerder. Namens de overheid doet deze organisatie zijn uiterste best, om de hoop onder de mensen om gemakkelijk rijk te worden, flink op te poken.
Op het moment is er een nieuw product dat de verkoop moet stimuleren: het duo-lot. De spot gaat over de oudejaarsloterij, waarbij meer dan 27 miljoen euro valt te winnen. De spot laat twee buurfamilies zien die in een eenvoudige straat wonen. Je ziet ze de eerste keer de hand schudden op oudejaarsavond 1992. “Buurman, de beste wensen. Nog wat gewonnen afgelopen jaar? In 1999 herhaalt zich dat “Nog wat gewonnen?” “Ja twee geeltjes.”
Uiteindelijk is het 2011 en de buren komen weer naar buiten, maar nu hebben ze naast elkaar gelegen kasten van huizen. In 2010 hebben de buren samen een duo-lot gekocht en zijn rijk geworden, maar wel gezellig buren gebleven.
De boodschap van SENS is duidelijk: wilt u uzelf de kans op zo’n groot geluk onthouden? Met een duo-lot kunt u de rijkdom ook nog eens delen met iemand die u dierbaar is.

Conclusie
SENS heeft niet het geluk van de klant op het oog, maar het belang van de staatskas. SENS richt in de spot zijn pijlen op een kwetsbare, irrationele kant van mensen. Je kunt je afvragen of een overheid zich daarmee moet bezighouden. Dat die overheid die activiteit heeft ondergebracht in een stichting speelt daarbij verder geen rol.

Reacties

 1. Herman
  29 November 2010 - 23:27

  Het kopen van een staatslot is een soort belasting
  voor mensen die niet kunnen rekenen.

  Groet, Herman

 2. jan
  14 December 2011 - 14:06

  De Staatsloterij blijft harnekkig over winst spreken als ze minder dan de lotprijs uitkeren. Maar dat is geen winst, als je 15 euro betaalt en 10 euro terug krijgt, ben je altijd nog 5 euro armer. Je kunt het pas winst noemen als je eraan overhoudt.
  Ik koop elke maand een eenvijfde lot voor 3 euro. Daarmee kun je eenvijfde deel van bijvoorbeeld 15 miljoen winnen en dat vind ik wel genoeg. Maar ik win zelfs nog niet eenvijfde deel van 10 euro, bij de Staatsloterij wint alleen de Staat!
  Nu dan de oudejaarsloterij, daar kost een heel lot 30 euro en een half lot 15 euro. Goedkopere zijn er niet. Wat een graaiers.

 3. Jacqueline
  2 January 2012 - 10:36

  En tot mijn grote ergernis heb ik niet eens het gegarandeerde minimum uitkering gekregen. Dit zou gegarandeerd zijn als je een (een vijfde) straatje koopt. Althans volgens het deelnemersreglement van een half jaar geleden. Nu is die bepaling schijnbaar (wijselijk?) verwijderd. Ik ben nu definitief genezen van mijn hoop op het winnen van een vijfde deel van de Jackpot en andere hoge prijzen.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online