Spotner is peperduur citroensap

24 September 2011
post_excerpt)){ ?>

Let op: onderaan dit stuk vindt u informatie over de aangepaste formule van Spotner.

Vroeger was een oplichter iemand die knollen voor citroenen wist te verkopen. Bij het product Spotner wordt deze kunst naar een hoger plan getild. Producent YouMedical verkoopt citroensap als een geavanceerd dermatologisch product.

Veel mensen zijn ongelukkig met de pigmentvlekken die met het klimmen der jaren op hun huid verschijnen. Onlangs schreef ik op deze site al een column over de pigmentcrème van Biodermal. Te oordelen naar het aantal mensen dat de column heeft gelezen, leeft het onderwerp enorm.
Dat moet het marketeersclubje van YouMedical ook in de gaten hebben gehad. Ze besloten een middeltje tegen ouderdomsvlekken in de markt te zetten onder de naam Spotner. Het zit in net zo’n pen als hun schimmelnagelmiddel Nailner. De prijs komt ook overeen: 20 euro voor 4 milliliter.
Wat zit er precies in zo’n Spotner-viltstift, want voor zo’n prijs mag je wat verwachten? Het werkzame bestanddeel is citroenzuur. Water is ook een belangrijk onderdeel van de mix en verder zit er wei-eiwit en propyleenglycol in, dat is een soort glycerine. De werkelijke waarde van dit mengsel is verwaarloosbaar, maar ik stel het voor het gemak op een paar cent? Zo’n stift kost leeg ook bijna niets. De ultra korte spotjes vormen waarschijnlijk de grootste kostenpost. Die zijn wel heel belangrijk, want juist door die spotjes kunnen ze voor een viltstift met verdund citroensap 20 euro vragen.
Wat mogen we verwachten van het middel? Het is waar dat de vitamine C en het citroenzuur in het product pigmentvlekken wat kunnen opbleken. Steek een wattenstaafje in een schijfje citroen, stip de vlekjes aan en u heeft na een paar weken hetzelfde effect. Blijf wel uit de zon, want anders wordt zo’n vlekje binnen de kortste keren weer een paar tinten donkerder. Dat geldt uiteraard ook voor met Spotner aangetipte vlekjes.
Van die propyleenglycol in het product hoeft u niets te verwachten. Het stofje is een oplosverbeteraar en houdt vocht vast.
Wat de bedoeling van die wei-eiwitten is, valt moeilijk te doorgronden. De toevoeging zou verband kunnen houden met de mythe dat wei-eiwit het ouderdomsproces vertraagt. Medisch gezien is daar geen enkel bewijs voor.
Eerlijk is eerlijk, de Spotnerpen heeft een voordeel. Vitamine C heeft de neiging om bij blootstelling aan de lucht razendsnel te oxideren. Met zo’n pen gebeurt dat niet zo snel.
Nog een interessante tip, voor wat hij waard is. Het schijnt dat van alle huismiddeltjes tegen pigmentvlekjes niet citroensap maar zure room de beste reputatie heeft. Aanstippen met zure room dus. Maar ja, dat is beperkt houdbaar en ook niet goedkoop.

19-12-2015 – Sinds dit artikel verscheen in 2011, heeft YouMedical de formule aangepast, maar daar geen ruchtbaarheid aan gegeven. De belangrijkste verandering is dat er Alfa-Arbutine aan het product is toegevoegd. Deze huidbleker wordt gewonnen uit de berendruif. Arbutine is verwant aan de stof Hydrochinon, het spul waaraan iemand als Michael Jackson zijn blanke huidskleur had te danken.
Hydrochinon is in Nederland sinds 1998 verboden als huidbleker. Het middel kan onder meer exogene ochronose veroorzaken, een nare pigmentziekte waarbij dikke, roodpaarse pigmentophopingen op de huid verschijnen. Deze ziekte is onbehandelbaar en verminkt de patiënt dus voorgoed.
De SCCP, de wetenschappelijke organisatie van de Europese Unie die zich bezighoudt met gezondheid en consumentenbescherming, besloot om toch ook eens naar de huidblekers met berendruifextract te kijken. De uitkomst van dit onderzoek was vernietigend voor producten als Spotner nieuwe stijl en Biodermal-pigmentcrème. Weliswaar was de kans op exogene ochronese klein, maar Arbutine kan onder allerlei omstandigheden zomaar worden omgezet in Hydrochinon. De SCCP beschouwt het gebruik van berendruif-extract in cosmetica daarom als onveilig.
Nu weten de mensen achter Spotner dit natuurlijk best en ze zullen ongetwijfeld de dosis Arbutine in hun pigmentcrème zo laag houden dat het risico op nare pigmentziekten na omvorming tot Hydrochinon, verwaarloosbaar is. Daarmee wordt helaas ook het huidblekende effect van het product geminimaliseerd.

Hier de link naar het SCCP-rapport: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_134.pdf

Lees ook: Calendulan, A.Vogel Overgang Totaal, site van Jetske Ultee

Reacties

 1. Kroon
  6 November 2011 - 13:10

  Spotner werkt totaal niet, maar ik vrees dat ze genoeg geld kunnen verdienen. Je kan net zo goed een druppel water op je donkere vlek smeren.

 2. marian
  25 November 2011 - 01:15

  de pen was leeg na 1,5 week(meestal maar 1 keer per dag gebruikt omdat ik als kapster de hele dag in water zit)dus is het erg duur en geen resultaat.

 3. anti-kwakzalverij
  18 February 2012 - 23:47

  Wat je moet doen met die ouderdomsvlekken daarover had meldpunt ea te zeggen in hun uitzending van 19 jan. 2012 Alle middeltjes zijn rommel.
  http://www.meldpunt.tv/?waxtrapp=nsiksNsHnHUVaBRLAE

 4. Ron
  21 February 2012 - 01:21

  Erik, mee eens! Bij mij werkte Spotner namelijk
  wel!

 5. hanny
  19 March 2012 - 13:31

  het is gewoon op lichting er kwam niets uit die pen van spotner

 6. Andre
  5 September 2012 - 08:21

  Ik heb net Spotner gekocht en kwam dit artikel tegen. Maar volgens mij zijn de ingredienten niet hetzelfde als in het artikel staan. Klopt dit artikel nog wel?

 7. t. karreman
  23 November 2012 - 19:24

  Het middel is peperduur en werkt niet.
  Kan dit niet verboden worden?

 8. admin
  22 March 2015 - 19:40

  Ik vind het kwalijk dat de formule van Spotner in 2012, zonder zonder grote campagne is veranderd. Ze hebben er Arbutine bijgemixt, een stof die volgens SCCP, een EU onderzoeksinstantie, nadrukkelijk niet thuishoort in cosmetische producten. Wat overigens niet betekent dat het verboden is. Het zit overigens ook in de pigmentcreme van Biodermal.

 9. Christa
  7 July 2015 - 22:40

  Ik heb ongeveer drie jaar met de stift gedaan. Een stift met een kussentje.
  Bij mij hielp het heel goed, na ruim twee weken zag ik al resultaat. De plekken waren er nog wel maar in een normale huidskleur. Ik ben heel tevreden.

 10. Jolan
  25 January 2020 - 18:02

  positief resultaat gehad zeker wel. prijs wel super hoog!
  nu de citroensap proberen.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online