Slik Oral B-claims niet voor zoete koek

3 June 2011
post_excerpt)){ ?>

In de Oral B-spot wordt gesuggereerd dat deze tandpasta fundamenteel beter is dan andere merken. Dat komt enerzijds doordat hij ontwikkeld is met medewerking van tandartsen en anderzijds omdat er nieuwe werkzame stoffen in zitten. Klinkt mooi, maar is het ook echt waar?

In de Oral B Pro-expert-spot komt een man met een witte jas voor. Dan moet je als consument altijd op je hoede zijn. Hij speelt zo te zien tandarts en staat naast een bord met daarop een lijst punten waarop tandartsen het meest controleren: gaatjes, tandsteen, witheid, frisse adem, gevoelige tanden, tandvlees en tandplak. Naast deze punten staan twee colommen met vakjes. Uit de vinkjes in de vakjes blijkt dat gewone tandpasta’s geen effect hebben op gevoelige tanden, de toestand van tandvlees en tandplak. Oral B Pro-expert heeft op die punten wel vinkjes.
Is het waar wat de witte jas in de spot beweert? Een kleine zoekactie op het internet maakt duidelijk dat het allemaal niet zo simpel ligt. In Oral B zit een wat ander soort fluor dan gebruikelijk. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen die een pasta als Oral B drie weken gebruikten 40 procent minder last hadden van ontstoken en bloedend tandvlees.

Signaal
Zo’n hoog percentage kan niemand negeren. Maar ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door tandplak, dat vast gaat zitten op de tanden tegen het tandvlees aan en uiteindelijk ook eronder. Wil je ontstoken tandvlees werkelijk voorkomen, dan moet dat laagje tandplak twee tot drie maal daags worden weggepoetst. Op dat punt bleek Oral B niet effectiever dan andere tandpasta’s. Met beide moet je even hard en even regelmatig poetsen om plak te verwijderen. Misschien moet je wel stellen dat door het uitblijven van tandvleesontstekingen een belangrijk signaal dat het tijd wordt voor een bezoek aan de tandarts, wordt weggenomen.

Vaag
De Oral B-pasta bevat ook nog een stofje dat de gevoeligheid van de tanden zou moeten verminderen. Bij een onderzoek onder 1.500 tandartsen bleek vreemd genoeg dat de stof de gevoeligheid van tanden juist verergerde.
Mogelijk komen er in de toekomst andere onderzoeken met andere uitkomsten. Misschien zal Oral B de eerste van een nieuwe generatie tandpasta’s blijken. Maar het kan ook dat het product over een tijdje stilletjes van de markt verdwijnt. In ieder geval is een vaag spotje betaald door producent Procter & Gamble niet de meest betrouwbare informatiebron over deze nieuwe tandpasta.
Oral B is niet de enige die opereert in het pseudomedische genre. Bekijk ook de spots van Olvarit, Dettol, Elmex, Centrum, Geen smoesjes meer, Dermalex Repair en Nutrilon.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de site van VARA’s Kassa.

Reacties

 1. H. Poll
  17 June 2011 - 22:30

  Zodra Oral-B met zijn tandpasta op de markt kwam heb ik een proeftube van mijn mondhygieniste gekregen. Na de eerste poetsbeurt had ik direct last van “afbladderend” mondslijmvlies !! Heb het die week nog eens geprobeerd: hetzelde resultaat ! Heb het daarna nooit meer gebruikt. Ik heb een tijd geleden, omdat ik last had van rokersaanslag, een tube Pearl Drops gekocht met hetzelfde resulaat: vellen in mijn mond na het poetsen, dus na het gebruik van Oral-B-tandpasta deed me hier aan denken. Er moet toch wel veel gemeen spul in zitten. Mijn dochter heeft er wel maanden mee gepoetst en heeft mij verteld dat zij daarna een andere tandpasta heeft gekocht omdat ook zij op den duur dezelfde problemen kreeg.

 2. J.F.van Leeuwen
  6 October 2011 - 10:10

  Mijn ervaring zware allergie aanval van Oral B pro-expert

 3. JustMe
  10 October 2011 - 01:24

  Ik heb deze website 30 minuten geleden ondekt en vind hem helemaal geweldig!

  Ontopic: Ik gebruik nooit whitening tandpasta, niet van Oral-B, ook niet van elk ander merk. Net zoals H. Poll last van “afbladderend” mondslijmvlies…. Witte draden ‘lip’ komen los. Ik weet niet wat voor ingredienten er in dit soort tandpasta zitten maar ik weet wel dat het te agressief is om in je mond te gebruiken…..

  Misschien helpt het tegen mijn kalknagel 😉

 4. Geraldine
  16 November 2011 - 01:46

  Deze reclame stelt dat Oral B beschermt tegen witheid, frisse adem en tandvlees. Denk niet dat veel mensen daartegen beschermd willen worden…

 5. Bert
  1 July 2012 - 10:54

  Ontwikkeld met medewerking van tandartsen… Diezelfde tandartsen waarschijnlijk die kritiekloos fluoride laten toevoegen aan tandpasta. Die jonge kinderen fluorbehandelingen geven en zich ondanks kritiek van veel kanten, en helaas niet van deze site, nog altijd denken dat ze goed bezig zijn. Nou, even wakker worden. Betrouwbare wetenschappers hebben vastgesteld dat fluoride een zeer giftige stof is, afkomstig uit de alluminiumindustrie. Dit gif maakt je tandglazuur beduidend minder hard dan altijd aangenomen werd. Daarnaast maakt het tanden brozer, zodat ze sneller afbreken. Verder verhardt het je pijnappelklier, veroorzaakt allerlei ziektes en verhardt ook nog eens de wanden van aders en slagaders, met hartproblemen tot gevolg. Het is werkelijk tenhemelschreiend ongelooflijk dat dit gif nog altijd massaal wordt ingenomen in landen over de hele wereld. En… aanbevolen door uw tandarts!
  Mensen… lees er hier alles over: http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/het-gif-in-je-water-en-tandpasta/ Een gewaarschuwd mens….

 6. chantal
  17 May 2013 - 09:22

  Ik heb deze tandpasta ook gebruikt, maar heb er een alergische reactie op gehad. Mijn tandvlees lip en 1 kant van de wang was helemaal opgezet. Had het gevoel dat ze zout aan de bovenkant van mijn tandvlees en lip hadden gedaan. Nu 2 dagen gepoetst met alleen water. De zwelling is aan het afnemen gelukkig. Mijn tandarts kwam met het verhaal dat het hier aan kon liggen.

 7. Michal
  3 January 2014 - 14:18

  I do not even know how I finished up here, but I believed this
  post was great. I do not understand who you’re but certainly you are
  going to a famous blogger when you are not already.
  Cheers!

  Look into my blog post; traffic for website
  statistics (Michal)

 8. Hattie
  6 January 2014 - 19:17

  Thank you lots for this blog. I really do appreciate you sharing this nice information.
  I truly hope you may check-out my web-site.
  People who play games very much appreciate this content. The website is about free microsoft points codes.

  my web blog: xbox gift card generator

 9. Clarence Stofferan
  27 January 2014 - 15:58

  Good day 🙂 Your search is original (so chic)!br /I commence a site on fashion, you’ll be able to go on for those who want!br /See you before long !

  http://www.6cfzsP4cu9c6cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9c

 10. Rob
  16 June 2019 - 15:12

  Bert, de door jou genoemde website ‘Wanttoknow’ is een zeer onbetrouwbare website. De man achter die site, Guido Jonkers, mixt halve waarheden en spectaculaire verzinsels door elkaar om maar zoveel mogelijk mensen naar zijn website te lokken. Elk bezoek aan zijn website levert hem namelijk reclameinkomsten (‘clicks’) op. Trap niet in de verzinsels van deze oplichter.
  Meer info hierover:
  https://hoax.fandom.com/nl/wiki/Complottheorie%C3%ABnwebsites

 11. Volkan
  27 November 2020 - 14:48

  Een fijne tandpasta die ik bij https://www.tandartswereld.nl/ heb gekocht. Voorheen gebruikte ik altijd Sensodyne, maar op advies van mijn tandarts ben ik toen overgestapt naar de Oral-B. Inmiddels ben ik toe aan een nieuwe tandpasta, ben erg benieuwd naar de Parodontax,ervaring mee?

 12. tsa
  17 January 2022 - 09:50

  Ik heb kort geleden een voordeelverpakking van vier grote tubes Oral-b Pro Expert gekocht maar ook ik ben allergisch voor het spul. Mijn mond voelt na het poetsen aan alsof ik heel veel verse rijpe ananas heb gegeten. Er komt ook dik draderig slijm vrij. Dus dat voordeelpakket was weggegooid geld. Snel weer terug naar Sensodyne.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online