Robeco-spot zet zwaar in op perceptie

11 October 2010
post_excerpt)){ ?>

FHV BBDO heeft een schitterende spot gemaakt voor Robeco. Maar er bestaat geen relatie tussen de schoonheid van de spot en wat Robeco als fondsbeheerder zijn klanten heeft te bieden.

De toen-nu-straks-spot van Robeco is mooi. Het begint met een zwart/wit-scène. Drie Rotterdamse havenondernemers laten in 1929 het moment vastleggen waarop ze Robeco starten. Alles klopt in de scène, tot aan de zilveren Wilhelmina-gulden toe. Je vergeet dat de heren acteurs uit onze tijd zijn.
De tijd verstrijkt en Robeco groeit. We zijn beland in New York, circa 1960. Vooral de felle kleuren van het filmmateriaal uit die tijd verplaatsen de kijker meteen naar die periode. De yellow taxi spat van het beeld af, als de zonnebloemen van Van Gogh.
We flitsen door naar Tokyo, 20 jaar later. Twee traditioneel geklede meisjes lopen over straat. Een van hen geeft een verlegen glimlach richting camera.
We belanden vervolgens bij een hockeyclub: onze wereld. Robeco laat nog altijd ons vermogen groeien. Een meisje laat een Euro tollen op de bar van het clubhuis, net als een van die grondleggers van Robeco dat deed met een zilveren gulden.
Dan volgen er beelden van de moderne wereld. De acteursstem klinkt vastberaden: “Robeco pakt nu de kansen in nieuwe markten, meer en meer met oog voor mens, milieu en maatschappij. Zo wordt de basis gelegd voor een verantwoord rendement in de toekomst. Robeco the investment engineers.”
De muziek bestaat uit het jazz-nummer Ups & Downs, speciaal gecomponeerd voor Robeco. Je herkent de klankkleuren van Kind of Blue van Miles Davis.

Bijbenen
De werkelijkheid is dat het hier niet gaat om een cinematografisch meesterwerkje, maar om een reclamespot. Het doel is simpel: mensen verleiden om hun geld via Robeco-fondsen te beleggen. Niets mis met Robeco, maar vergeet niet dat het gewoon een organisatie is waarin de beleggingsfondsen van Rabobank zitten. ABN Amro en ING hebben net zo’n uitgebreide familie van beleggingsfondsen. Niets bijzonders.
Voor iedereen die belegt in een fonds van Robeco, is het belangrijk om te weten dat er bij dergelijke organisaties geen superieure kennis zit, waarmee keer op keer de voor een fonds relevante index kan worden verslagen. Er zijn jaren waarop fondsen het beter doen dan de index en jaren waarop ze het minder doen. Ze mogen blij zijn als ze per saldo de index bijbenen. Dat is allemaal wetenschappelijk onderzocht. Robeco kan evenmin beurskrachs voorzien, dat kan niemand. Daarbij geldt ook voor Robeco de ijzeren beleggingswet dat hoe hoger het rendement is, hoe groter het risico dat het instort. Dus ook die mooie rendementen in nieuwe markten brengen extra risico mee.
Robeco stelt meer en meer te beleggen met oog voor mens, milieu en maatschappij. Er zijn inderdaad duurzame Robeco-fondsen, maar beleggen is een cynische bezigheid. Het rendement staat centraal en zolang er voor de waardevrije aanpak volop klanten zijn, zal Robeco daar heus niet mee stoppen.
Interessant is een zinnetje aan het eind van de spot: “Zo wordt de basis gelegd voor een verantwoord rendement in de toekomst.” In de toekomst? Als belegger wil je toch nú een hoog rendement hebben? Robeco speelt hier in op het geknakte vertrouwen in de pensioenfondsen. De formulering wijst erop dat Robeco beleggers wil trekken die op zoek zijn naar een additionele pensioenvoorziening.
O ja, investment engineer is gewoon een bedachte term voor fondsbeheerder.

Conclusie
Robeco heeft een schitterende spot, maar het bedrijf blijft een gewone fondsenbeheerder, die een stukje van het rendement opeist en verder met dezelfde problemen worstelt als iedere andere belegger. Het is natuurlijk wel een rustige vorm van beleggen en de spreiding is altijd prima in orde.

Reacties

 1. Micha
  21 October 2010 - 15:15

  Volgens mij staat de Jin Mao Tower niet in Tokyo maar in Shanghai

 2. joris
  2 July 2013 - 18:01

  the investment engineers = zakkenvullers

 3. admin
  17 January 2016 - 03:12

  Kan iemand mij vertellen waarom er sinds 5 januari 2016 op eens zo’n interesse is voor een stukje uit 2010 over Robeco? Er is jaren nauwelijks naar gekeken.

 4. wholesale nfl jerseys
  22 September 2017 - 05:15

  Robeco-spot zet zwaar in op perceptie – Spots Doorzien
  wholesale nfl jerseys http://www.nikejersey.org/nike-nfl-jerseys-c-1

 5. mackage canada
  22 September 2017 - 05:16

  Robeco-spot zet zwaar in op perceptie – Spots Doorzien
  mackage canada http://www.tekpro.ca/images/mackage.html

 6. mackage sale
  4 November 2017 - 05:51

  Robeco-spot zet zwaar in op perceptie – Spots Doorzien
  mackage sale http://www.mackagesale.com/mackage-women-c-2

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online