Philadelphia Duo wordt verkocht als afrodisiac

29 November 2010
post_excerpt)){ ?>

In de Philadelphia-spot ontstaan harten spontaan op de muur en in de smeerkaas. Een soort prinsessenstem belooft dat ieder hapje je hart sneller doet slaan. Wat is het wonder van deze smeerkaas? Misschien moet het laboratorium van de Keuringsdienst van Waren eens uitzoeken of er stoffen in Philadelphia zitten die symptomen van verliefdheid veroorzaken.

Hoe ver kun je in reclame gaan met het inspelen op de meest naïeve wensdromen van mensen? Er komt een moment, waarop zelfs de meest goedgelovige consument het gevoel krijgt, dat een spot een belediging is van zijn of haar intelligentie. De reclamemakers van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft geloven blijkbaar dat je op dat gebied héél veel ver kunt gaan. In de spot waarmee op het moment Philadelphia Duo wordt aangeprezen, worden in ieder geval bepaalde grenzen afgetast.
Een jong stel is de wanden van een kamer aan het sauzen. Opeens ontstaat er een schijngevecht met roller en kwast tussen de twee. Vrolijk maken ze steekbewegingen naar elkaar. Opeens pakt de vrouw een emmer met rode muurverf en gooit die richting de man. Een vrij extreme daad natuurlijk, maar de twee houden die verstarde glimlachgrimassen op hun gezicht. De verf komt op de muur terecht en vormt een druipend rood hart. De vrouw kijkt weer met die verstarde glimlach naar de man.
Op de achtergrond klinkt een jengelend liedje. Tweestemmig wordt gezongen: “Spread a little love today, spread a little love my way….”. Het verband dat tussen Philidelphia-smeerkaas en de liefde wordt gelegd is onmiskenbaar.

Afrodisiac
Daarna gaat het stel toastjes eten met Philadelphia Duo erop. Ook dat woordje ‘Duo’ wijst alweer op de liefde tussen twee mensen. We hebben hier blijkbaar te maken met een smeerkaas die speciaal is gecreëerd voor verliefde stellen. Het voortdurend glimlachende meisje snijdt in de smeerkaas en meteen is er weer een hart te zien. Dit keer binnenin de smeerkaas. Een hart op de muur, een hart in de smeerkaas; we hebben hier te maken met een opeenstapeling van liefdessymboliek.
De overbeschaafde, poeslieve stem rondt het geheel af met een vreemd zinnetje, “Nieuwe Philadelphia Duo, elk hapje laat je hart een beetje sneller slaan. Philadephia Duo, geniet er lekker van”.
Wat is nu precies de verborgen kracht van Philadelphia Duo? Het is geen erotiserend afrodisiac, want het spotje is volledig seksloos. Maar het lijkt wel het gevoel van verliefdheid te verhevigen. Dat blijkt uit het liedje, uit het hart dat in de smeerkaas verborgen zit en uit de stem die beweert dat elk hapje je hart een beetje sneller laat slaan. Dat sneller slaan van het hart hoort onlosmakelijk bij verliefdheid. We hebben hier in ieder geval te maken met een merkwaardig product.

Conclusie
Philadelphia Duo is een soort smeerkaas, die enorm ver van het Europese idee van smeerkaas af ligt. Het is een nogal fabrieksmatige, witte crème, met weinig textuur en zonder natuurlijke kaassmaak. Overigens lijkt er in Philadelphia Duo een Boursinachtige kern te zitten. Er zit zeker geen love drug in en ook geen andere stoffen die op de geestesgesteldheid van de gebruiker werken. Hoe dan die relatie tussen dit puur industriële product en de liefde ligt, is onduidelijk. Je moet als consument wel erg wanhopig zijn over je relatie, om te worden verleid door deze reclamecampagne.

Reacties

  1. Jaap
    1 December 2010 - 17:04

    Ziet er wel lekker uit!

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online