Pas op met Zwitserleven

1 March 2011
post_excerpt)){ ?>

Zwitserleven doet zich in zijn spots voor als de ultieme levensverzekeraar: betrouwbaarheid troef. De werkelijkheid is anders. Uit de recente jaarcijfers blijkt dat moederbedrijf SNS Reaal over de hele breedte kampt met een achterblijvende solvabiliteit. Zoals je bij een pensioenfonds kiest voor het fonds met de beste dekkingsgraad, zo kies je voor de meest solvabele levensverzekeraar. Zwitserleven is dat niet.

Chris Zegers treedt al een tijdje op in spotjes van Zwitserleven. Chris trekt de wereld rond en komt op allerlei exotische plaatsen Nederlanders tegen: in woestijnen, in wildparken, in tropische oorden en op blauwe zeeën. Het zijn opvallend vaak mensen in de kracht van hun leven, die probleemloos het ene aan het andere piekmoment rijgen.
Je vraagt je wel af hoe al die mensen er zomaar voor langere tijd tussenuit kunnen. Het zijn geen pensionado’s, dus ze reizen niet van hun pensioen. Zegers is er zelf ook niet helemaal uit, maar hij vraagt zich wel hardop af of het misschien iets met het Zwitserleven-gevoel te maken heeft.
Dat lijkt mij niet, want Zwitserleven is een levensverzekeraar. Over het algemeen hebben die producten die uitkeren vanaf de pensioengerechtigde leeftijd of na overlijden aan de nabestaanden. In de spotjes van Zegers gaat het steeds om relatief jonge mensen.
Interessant is dat begrip Zwitserleven-gevoel. Het woord roept associaties op met de veiligheid van Zwitserse banken. Zwitserleven is echter een puur Nederlandse dochter van SNS Reaal. Ook historisch heeft de verzekeraar niets met Zwitserland te maken.
Is Zwitserleven wel extreem veilig? Nee! Moederbedrijf SNS Reaal meldde vorige week dat de solvabiliteit van de verzekeringspoot van het concern, waarvan Zwitserleven deel uitmaakt, op 205 procent staat. Het gemiddelde van de Nederlandse verzekeraars ligt rond de 250 procent. Die solvabiliteit geeft aan hoe groot de buffers zij om tegenslagen op te vangen. Zwitserleven is dus een van de zwakkere jongetjes uit de klas. Ze staan heus niet op het randje van een faillissement, maar als je de keuze hebt, ligt Zwitserleven niet voor de hand.
De hele Zegers-campagne is in feite genante desinformatie. De spot is een perfect voorbeeld van hoe de financiële instellingen proberen om hun imago weer wat op te krikken. Door de kredietcrisis is het natuurlijke vertrouwen in banken en verzekeraars enorm beschadigd en reclame is het geëigende middel om mensen weer in slaap te wiegen. Het afgelopen jaar zagen we onder meer  spots van Delta Lloyd, ING, ABN Amro en Robeco, met als boodschap: we zijn er nog en we gaan jullie nog beter bedienen dan voor de crisis. Reken daar niet al te vast op.

Deze column verscheer eerder op de site van het VARA-programma Kassa.

Reacties

 1. Jan Bausch
  16 February 2012 - 12:23

  Toen ik mijn lijf rente onderbracht bij zwitserleven en dat was in 2003 was het een onderdeel van een Zwitsers concern.Nu blijkt mijn pensioen zonder mijn
  Medeweten verkocht is aan een mindere god.Mijn zeker pensioen is dus een handelswaar geworden en wordt dadelijk ook nog eens als onderpand gebruikt
  Mag dit allemaal zomaar ?

 2. toria young
  28 February 2012 - 18:50

  tja zoals in de reclames is het zeker niet.
  in werkelijkheid wordt het jacht een roeiboot en het prachtige eiland waar je op kunt vertoeven met je belegpensioen een hutje op de hei.
  de enige die hoog en droog zit is zwitserleven zelf, etc etc zwetserleven noem ik het

 3. Elden Perrien
  23 January 2014 - 23:27

  SSA in Woodlawn. Why you ask? 12,000 individuals with no fantastic restaurants approximately.

  http://www.6cfzsP4cu96cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9

 4. Chante
  28 April 2014 - 04:03

  Feel free to visit my page … facebookofsex (theantimedia.org)

 5. Poppy
  28 April 2014 - 06:34

  Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very
  cool. I’m impressed by the details that you

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online