Nivea verkoopt praatjes

27 August 2010
post_excerpt)){ ?>

De beweringen van Nivea over de nieuwe drievoudige, intensieve dagcrème zijn ongeloofwaardig op één na. Nivea is een soort oermerk. Hele generaties kregen in de winter, bij een schrale wind de witte crème op de lippen gesmeerd. De Duitse reinheid, de blauwe pot, de kleur, geur en textuur van de crème, het volle vertrouwen van […]

niveaDe beweringen van Nivea over de nieuwe drievoudige, intensieve dagcrème zijn ongeloofwaardig op één na.

Nivea is een soort oermerk. Hele generaties kregen in de winter, bij een schrale wind de witte crème op de lippen gesmeerd. De Duitse reinheid, de blauwe pot, de kleur, geur en textuur van de crème, het volle vertrouwen van alle moeders, het droeg allemaal bij aan de magie van het merk.

Tegenwoordig doet Nivea in cosmetica en dat heeft de geloofwaardigheid van het merk geen goed gedaan. Neem de spot waarin de drievoudige, intensieve dagcrème wordt aangeprijsd. Een schitterend uitziende vrouw van rond de 60 onthult haar geheim. Ze gebruikt de drievoudige intensieve dagcrème van Nivea. Je vraagt je wel af wat ze gebruikte voordat deze dagcrème op de markt kwam?
Wat beweert Nivea precies over de crème? Het vermindert rimpels en ouderdomsvlekken en verstevigt de huid. Op de site valt te lezen hoe dat gebeurt.

In de eerste plaats is de crème verrijkt met rijke sojaproteïne. Klinkt goed, maar de bekende dermatoloog Bing Thio was in een aflevering van het consumentenprogramma Radar heel duidelijk over soja. Hij stelde zonder omhaal dat producten met soja op de huid smeren weinig zin had. De soja-claim schrappen we dus.
Verder zou de Niveau-crème celvernieuwing stimuleren. Daarmee suggereert producent Beiersdorf dat de crème werkt als een soort kunstmest. Dat zal niet makkelijk hard te maken zijn. Celdeling is een proces dat van binnenuit wordt geregeld, smeersels hebben daarop geen invloed. Waarom zou je trouwens je celvernieuwing willen stimuleren? Een verweerd gezicht heeft vaak aan weersinvloeden blootgestaan, daarom heeft de huid zich vaak moeten vernieuwen. Hoe vaker de huidcellen zich hebben vernieuwd, hoe ouder je eruit ziet.

De crème stimuleert ook het vermogen van de huid om vocht vast te houden. Let op, het is dus geen hydraterende crème, maar een crème die de huid zodanig verandert dat hij beter vocht kan vasthouden. Dat klinkt boeiend, maar niet erg wetenschappelijk.
Het moet allemaal leiden tot langdurige rimpelvermindering. Daarnaast mag een regelmatige gebruikster rekenen op verbeterde langdurige versteviging, soepelheid en gladheid van de huid. Helaas, alleen van vitamine A-zuur is bewezen dat het op termijn rimpels wat vervaagt. Maar dat is alleen op recept te verkrijgen en zit daarom nooit in cosmetica.

Tot slot zitten er een UVA/UVB-filter en vitamine E in de crème. Dat voorkomt onvolmaaktheden als pigmentvlekken. Dat laatste klopt, want met een flinke beschermingsfactor op krijgen de aanwezige vlekjes niet de kans donker te kleuren in de zon.

In een blog van de dermatologe Dr Jetske Ultee stond een mooie uitsmijter voor dit stukje. “Verwacht op het gebied van rimpels, pigmentatie en huidverslapping geen wonderen. Crèmes die je zonder recept kunt kopen, mogen over het algemeen geen ingrediënten bevatten die echt veel doen met de huid. Al beloven zit dit wel. Denk er vooral aan dat naar schatting 90 procent van de huidveroudering ontstaat door de zon. De echte wondercrème tegen rimpels is dus zonnebrandcrème.”

Conclusie

Nivea probeert Shandy aan de man te brengen alsof het Cognac is. Je kunt het ook knollen voor citroenen verkopen noemen.

Reacties

  1. mieke van der sommen
    17 June 2011 - 19:09

    volgens mijn dermatoloog is er geen beter crème als de goedkoopste nivea tube gewome crème als je huis kanker heb gehad en toch nog een crème wil gebruiken.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online