Maybellines Pearl Lipstick goedkoper met eierschaalgruis

19 December 2010
post_excerpt)){ ?>

L’Oreal-dochter Maybelline doet erg opgewonden over de nieuwe lippenstift met parelmicrodeeltjes. Deze deeltjes zouden op de lippen een parelachtige glans brengen. Een mooi verhaal, maar de schoonheid van de parel zit in de laagjesstructuur en niet in de substantie. Die is calciet, de stof waaruit ook eierschalen bestaan. En hoe zit het met die honingnectar in de lippenstift, trekt die in de zomer geen wespen aan?

Color Sensational Lipstick The Pearl, is een nieuwe lippenstift van Maybelline. Het is niet zomaar een lippenstift maar een bijzonder luxe. De producent beweert namelijk dat er microfijne pareldeeltje in zitten en die schijnen de lippenstift een parelglans te geven. We kunnen niets op voorhand uitsluiten, maar we weten dat de marketeers in de cosmeticasector de neiging hebben om af en toe een beetje te overdrijven. Het is daarom altijd een goed idee om de waarschijnlijkheid van de bewering te toetsen. Temeer daar zo’n lippenstift met parelpoeder minstens 10 euro kost.
Laten we er vanuit gaan dat er inderdaad parelpoeder in het product zit. Dan dringen zich onmiddellijk drie vragen op:

– Door een parel te vermalen vernietig je de structuur. Glanst dat poeder wel?

– Hoeveel van dat poeder moet er door een lippenstift om effect te hebben?

– Zijn parels niet te duur om te vermalen en met cacaoboter te vermengen?

De eerst vraag is behoorlijk relevant. Als die microdeeltjes niet glanzen, heeft het geen nut om ze door de cacaoboter van de lippenstift te mengen. Het bijzondere van een parel is dat hij is opgebouwd uit dunne, doorschijnende laagjes calciet (calciumcarbonaat). Als je de parel fijnstampt doorbreek je die meerlagige structuur en hou je calcietpoeder over. Dat is niet zo’n bijzondere stof, een eierschaal of een schelp bestaat er ook uit. Ook marmer is hoofdzakelijk calciet. Je kunt in plaats van parels dus ook eierschalen of schelpen vermalen. Maar dat klinkt niet erg goed: Sensational Lipstick The Egg Shell.

Theelepeltje

Als het zo zou zijn dat gemalen parels wel een bijzonder effect hadden op de lippen van een vrouw, hoeveel parelmaalsel moest er dan in zo’n lippenstift zitten? Dat is een moeilijke vraag? Een parel van 8 millimeter levert na vermaling slechts een minuscuul hoopje calciet op. We schatten één derde theelepeltje. Hoeveel van dergelijke hoeveelheden mengt Maybelline door een lippenstift: één, twee, drie?
De volgende vraag is of die parels het product niet veel te duur maken. Het antwoord is: nee! Er zijn mislukte cultivéparels te koop voor een schijntje. Deze parels uit de zogeheten potato-categorie kosten een cent of zeven voor een exemplaar van 8 millimeter. Voor een kwartje kun je er dus drie doorheen mengen. Daarmee zouden die parels waarschijnlijk wel het duurste ingrediënt zijn, want een beetje cacaoboter, wat kleurstoffen en hulpstoffen, die ook nog in het groot worden ingekocht, kosten samen heel weinig. De werkelijke kosten zitten in marketing en reclame. Want daarin moet je heel veel investeren. Anders lukt het echt niet om iets dat eigenlijk een paar dubbeltjes waard is, te verkopen voor een tientje.
Er zit nog een fascinerend bestanddeel in deze Maybelline-lippenstift: honingnectar. Dat moet ten eerste nectarhoning zijn of gewoon honing, want alle honing wordt door bijen gemaakt van de nectar uit bloemen. Maar het probleem is dat zowel honing als nectar zeer suikerrijk is en dus interessant voor wespen. Die zullen het op de lippen van de draagster voorzien hebben. Pas dus maar op.

Conclusie
Het hele verhaal met de microfijne pareldeeltjes klinkt nogal absurd. De schoonheid van de parel zit in de laagjesstructuur. Chemisch bestaat een parel uit calciet, net als een eierschaal of ketelsteen. We hebben het dus over pure marketing hier.

Reacties

 1. een vrouw uit de doelgroep
  22 December 2010 - 12:56

  hihi, ik had eens een parfum waar wespen op af kwamen, dan verdwijnt zo’n produkt bijzonder snel in de prullenbak

 2. Emmanuel
  24 May 2013 - 04:40

  We are a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your site offered us with useful info to work on. You have
  performed a formidable task and our whole group will likely be grateful to
  you.

  Check out my website Emmanuel

 3. тристайни апартаменти пловдив под наем без посредник
  4 July 2018 - 08:25

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online