Maxima in het Dolfinarium?

29 augustus 2010

Maxima speelt een belangrijke rol in de reclame voor het Dolfinarium. Of is het een combinatie
van een echte dubbelgangster en een actrice die perfect de stem kan nadoen? Maakt dat
juridisch eigenlijk uit en maakt het uit welk product er wordt aangeprezen.

In de spot is een soort premièrescène te zien. Mooi aangeklede mensen lopen richting een theater door een haag van toeschouwers en klikkende fotografen. En wie zien we daar? Maxima! Even later zien we in een flits ook de karakteristieke lach van onze kroonprins. Je hoort Maxima gezellig kletsen met de vrouw die naast haar loopt. Die stem met dat aangename, lichte accent herken je uit duizenden. Leuk dat het kroonprinselijk paar bereid was om mee te doen aan een reclamespot voor een sympathieke instelling als het Dolfinarium. Zou het Dolfinarium binnenkort misschien het predicaat Koninklijk mogen voeren?

Dan ga je nadenken en komt tot de conclusie dat het toch een beetje vreemd is. Een lid van de Koninklijke familie kan niet zomaar komen opdraven voor een reclamespot van een commercieel bedrijf. Daarmee zou een merkwaardig precedent worden geschapen. Voor je het weet staat Philips op de stoep met een voorstel voor een spot waarin medische apparatuur wordt aangeprezen en die wereldwijd zal worden uitgezonden. Maxima zou dat perfect kunnen, maar het zou om meerdere reden een onverstandig idee zijn. Het zou vooral in strijd zijn met de waardigheid en de onpartijdigheid van het Koningshuis. Bovendien verbind je als royal zo je reputatie aan een commerciële organisatie. Je moet er niet aan denken, Maxima vertelt de hele wereld hoe goed de producten van Philips zijn en een jaar later blijkt diezelfde diagnostische apparatuur kankerverwekkend te zijn.

Persiflage
Als journalist wil je weten hoe het werkelijk zit met die Maxima-spot en bel je de partij die er alles van af weet: het Dolfinarium. De persvoorlichter was heel open. “Het zijn mensen die heel veel op Maxima en Willem Alexander lijken en er hun beroep van maken om het paar te spelen.” De man vertelde verder dat er geen telefoontje van de RVD was geweest. “Niet vooraf en niet achteraf. We wisten wel dat het belangrijk was om de namen niet in de spot te noemen of te tonen. Dus geen fotograaf die roept ‘Maxima kunt u even deze kant op kijken’ en ook geen tekst in beeld in de trant van: ga net als Maxima en Willem Alexander met de kinderen naar het Dolfinarium.”

Dat is interessant, je vraagt je af waar juridisch gesproken de grenzen liggen. Als een acteur een persiflage op Wilders geeft in een reclamespot, zal niemand klagen. Maar wat nu als je een dubbelganger hebt, die met de juiste belichting exact op Wilders lijkt? Die laat je optreden in een spot voor Halal-producten. Kan Wilders dan juridische stappen nemen, omdat zijn portretrecht wordt geschaad? En hoe zit het als iemand een eeneiige tweelingbroer of -zus heeft, die een paar euro wil bijverdienen?

Benieuwd of er in de wet duidelijkheid bestaat over dit soort zaken. Het is lastig te beoordelen omdat zelfs een dubbelganger in werkelijkheid behoorlijk afwijkt van de gene op wie hij beweert te lijken. Waar op de schaal tussen ‘hij heeft er wel wat van weg’ en ‘hij is niet te onderscheiden van de echte’ zou de rechter een klacht moeten toewijzen? Het Koninklijk huis heeft er blijkbaar van af gezien zich in dit juridische mijnenveld te begeven. Zouden ze trouwens ook geen actie hebben ondernomen, als een minder sympathieke organisatie als bijvoorbeeld Postal Gold de dubbelgangers had ingezet? Ik vermoed dat er dan in ieder geval druk zou worden uitgeoefend.

Website Dolfinarium

Nog geen reacties

Wees de eerste!

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

online