Listerine on the rocks

7 juli 2011

Spot Listerine

Natuurlijk wil Johnson & Johnson graag dat mensen denken dat hun mond spoelen met Listerine noodzakelijk is. Er is echter niets dat daar op wijst.

De nieuwe reclamespot van het mondwatermerk-Listerine zit geraffineerd in elkaar. Hij begint met een boude stelling, “Tandenpoetsen alleen is niet genoeg.” Na zo’n rechtse directe zit de kijker al meteen uitgeteld op zijn bank. In zekere zin is de stelling vergelijkbaar met die van de lopende Oral-B-spot. De kernboodschap van beide is dat we onze tanden niet goed verzorgen.
De spot brengt de veronderstelde beperkingen van poetsen en flossen heel overtuigend in beeld. Ergens aan een kust liggen witte rotsen waar reinigende golven voortdurend overheen spoelen. Toch komen er al snel allerlei wierachtige aangroeisels in de kuiltjes en deukjes van de rotsformatie. De suggestie is dat zoiets ook in de mond gebeurt en dat Listerine na de poets- en flosbeurt die moeilijke plekjes alsnog aanpakt. Een meedogenloze bacteriekiller dus.
Het vreemde is dat die suggestie meteen weer wordt ontkracht. De stem in de spot beweert namelijk dat Listerine tandplak “tot 70 procent vermindert”. Dat valt tegen en met dat woordje ‘tot’ wordt ook nog eens een flinke slag om de arm gehouden.
In feite hoort dat percentage helemaal niet in deze spot thuis. Het onderwerp is immers spoelen na poetsen en flossen. Je wilt dus weten of Listerine precies die bacteriën doodt die het poetsen en flossen hebben overleefd. Daarover wordt helemaal niets gezegd.
Je kunt je afvragen wat producent Johnson & Johnson ons dan wel met dat percentage probeert te vertellen. Met poetsen blijven blijkbaar bacteriën achter en na alleen spoelen met Listerine ook. Sommige mensen zullen mogelijk redeneren dat je tandenpoetsen en flossen dus op zijn minst af en toe kunt vervangen door goed spoelen met Listerine.

Misleidend
Dat dit absoluut niet zo is, blijkt uit de uitspaak van een Newyorkse rechter uit 2005. Deze magistraat moest een oordeel vellen over een reclame-uiting waarin werd gesteld dat Listerine even effectief is tegen gaatjes en tandvleesproblemen als flossen. Zijn uitspraak? “De bewering is misleidend.”
Het Ivoren Kruis zegt het volgende over producten als Listerine? “Wie denkt dat je mondspoelmiddelen kunt gebruiken en dan niet meer hoeft te poetsen, heeft het mis. Deze mondspoelmiddelen worden gebruikt als aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. Spoelen is geen vervanging van tandenpoetsen!”
Natuurlijk beweert Johnson & Johnson dat ook niet, maar de gedachten van een onoplettende kijker zouden door de spot wel in die richting kunnen gaan.
Verder beweren tandartsen overal ter wereld dat grondig poetsen met een fluortandpasta en flossen weldegelijk afdoende is. Al met al heeft Listerine veel weg van een overbodig product.
Bekijk ook de spots van Elmex en Freedent.

Deze column verscheen eerder op de site van VARA’s Kassa

Reacties

 1. Emmanuel
  24 augustus 2011 - 05:40

  de grootste fout van veel mensen is dat ze na het poetsen hun mond uitspoelen. daardoor spoel je alle fluor uit je mond waardoor de tandpasta niet ‘nawerkt’. Lysterine speelt hier handig op in door deze slechte gewoonte te compenseren met een bijkomend product. Goed voor de economie, slecht voor al de rest.

 2. J@ppe
  25 augustus 2011 - 08:41

  ik gebruik Listerine al járen, geen probleem lijkt me, na t tandenpoetsen en ipv flossen. Misschien dat ik t vanaf nu ga gebruiken vóór t tandenpoetsen? Want om dit duur spul weg te gooien is ook zonde… en ik heb nog 2 flessen in voorraad (was laatst een aanbieding)

 3. harms
  5 oktober 2011 - 13:38

  Bij regelmatig gebruik van bacteriedodende middelen wordt de balans van de mondflora veranderd waardoor weer andere niet gevoelige bacteroids (pathogene bacteriën en schimmels) de overhand kunnen krijgen wat weer een reeks andere klachten veroorzaakt die de reguliere artsenij vaak niet bekend voorkomen dus moeilijker te behandelen worden (als je zelf niet weet wat het is). Om een gezonde mondflorabalans te krijgen en te houden moet je gewoon veel verse groenten en sla en fruit eten en zo lang mogelijk kauwen om de voedingstoffen de kans te geven via de mondholte in de maag en darmen (en zo in het bloed) terecht te kunnen komen. Als dat regelmatig gebeurt wordt de weerstand in je mond verhoogd en zal de kwaliteit van het speeksel vanzelf verbeteren. Ook regelmatig met zout water spoelen helpt en zeker bij een wit-uitgeslagen tong. Wat een teken is van onvoldoende gezonde bacterién in je mond. Of als je toevallig teveel melk, deegwaren of andere kleffe en gezoete dingen hebt gegeten en gedronken (zoals melkachtige likeurs) kan je tussen de poetsbeurten door spoelen met water met citrus of azijn (afwisselend): iets dat de balans weer op weg helpt. Het gebruik van die commerciële chemische producten is voornamelijk goed voor de portemonnee van de fabrikant en – als het al niet schadelijk is – een stuk minder goed voor de eindgebruiker. N.b. Bacteriedodende spoelmiddeltjes kunnen wel hun functie hebben als ze voor korte tijd worden gebruikt als geneesmiddel bijv. bij tandvleesonsteking. R. Harmsen

 4. credit repair companies
  6 november 2017 - 14:04

  Very fantastic info can be found on blog . “Every artist was first an amateur.” by Ralph Waldo Emerson.

  http://chicagorehab.net/userinfo.php?uid=717361

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

online