Lexa.nl wil imponeren met vage cijfers

12 January 2011
post_excerpt)){ ?>

Volgens Lexa.nl begint iedere 45 minuten een nieuw Lexa-succesverhaal. Van die succesverhalen zou na een jaar nog 89 procent samen zijn. Maar welk percentage van het totale aantal dates wordt een succesverhaal? Is dat misschien 2 procent, 8 procent of 35 procent? Daarover wordt ook op de site niets gezegd. De 89 procent die na een jaar nog samen is, blijkt op de site ook niet terug te vinden. Op de Radar-site is wel te lezen dat gebruikers de kans op succes van Lexa slechts beoordelen met 4,4.

Datingsite Lexa.nl heeft weer een spot op televisie. Echt nieuw is hij niet, want het is een collage van een aantal vrij recente spotjes. Het nieuwe zit hem in de stem die over de spot heen praat. Deze vrouwenstem zegt het volgende: “Elke 45 minuten begint er een nieuw succesverhaal en 89 procent daarvan is na een jaar nog steeds gelukkig.” Wat betekent dit? Het lijkt bij eerste beluistering alsof er iedere 45 minuten een Lexa-date plaatsvindt en dat 89 procent van die daters na een jaar nog steeds samen gelukkig is. Dat kan natuurlijk niet waar zijn, maar dat is wel wat bij de gemiddelde kijker blijft hangen.
Bij nadere analyse van de mededeling blijkt de betekenis een andere. In feite wordt gezegd dat er iedere 45 minuten een Lexa-date is die leidt tot een relatie. Het zou boeiend zijn om te weten welk percentage dat is van het totale aantal dates. Per dag zijn er dus 60 succesvolle dates. Maar als die 60 succesvolle dates per dag de opbrengst is van een totaal van 1000 dates, dan zou 6 procent succesvol zijn. Ook een mooi percentage maar wel minder spectaculair.
Ergens op de site van Lexa lijkt te staan dat er 1,9 miljoen singles staan geregistreerd bij Lexa. Helaas is de zin zo geformuleerd, dat hij ook kan betekenen dat er in totaal 1,9 miljoen singles staan geregistreerd bij alle dating sites. Maar hoe het ook zit, ‘één succesverhaal per 45 minuten’ zegt niets zolang het niet tegen iets wordt afgezet.

Topper
Op de site staat overigens te lezen dat onderzoeksbureau Ipsos een enquête heeft gehouden onder 910 mensen die tussen oktober 2008 en september 2009 hun Lexa-lidmaatschap hadden opgezegd. Uit dat onderzoek was gebleken dat er ieder 45 minuten een Lexa-succesverhaal begint. Met welke statistische techniek ze uit die gegevens tot zo’n conclusie zijn gekomen, hebben we niet kunnen achterhalen. Het lijkt ons een flinke uitdaging.
Volstrekt onduidelijk is waar die 89 procent die na een jaar nog samen is, vandaan komt. Niet uit het Ipsos-onderzoek, want dat werd van medio november tot begin december 2009 uitgevoerd. Het gros van de nieuwe stellen uit de onderzochte periode was toen nog lang  geen jaar bij elkaar. Wel staat er ergens dat een Ipsos-onderzoek uit februari 2006 heeft aangetoond dat 80 procent iemand heeft leren kennen. Dat is een mooie formulering, je kunt de bakker op de hoek ook leren kennen.
Op de Tros Radar-site staat een publieksonderzoek naar datingsites. Lexa.nl staat op plaats 15. Het totale cijfer is 5,6. De succes-rate staat op een treurige 4,4. Succes wordt gedefinieerd als: tevredenheid over het aantal keer dat men succes heeft gehad. Dus iedereen mag de hoogte van de lat zelf bepalen. Zowel wat betreft de kwantiteit van het aantal succesvolle dates als de kwaliteit. Kortom Lexa.nl is geen topper.

Conclusie
Lexa.nl goochelt met allerlei cijfers. Ze worden zo gepresenteerd dat ze bij de argeloze kijker de indruk wekken dat Lexa.nl een zeer succesvolle datingsite is. Bij nadere beschouwing blijken de cijfers geheel uit hun context te zijn gehaald. Bovendien is het soms onduidelijk waar ze vandaan komen en hoe ze tot stand zijn gekomen. De Lexa-site is in ieder geval geen geschikte informatiebron.

Reacties

 1. Valkje
  12 January 2011 - 16:08

  Ik ben nu bijna 3 maanden ingeschreven bij Lexa.
  Geluukig loop het over een week af. Ik heb nog nooit een slechtere site gzein als deze. Volgens Lexa.nl begint iedere 45 minuten een nieuw Lexa-succesverhaal. Nou ik weet heel zeker dat dit niet zo is. En ik, als oudere heb daar al helemaal geen kans…Velen zijn ingeschreven als gratis lid en, dan kun je niet eens antwoorden als je een een automatisch interesse berichtje krijgt.
  Mij niet meer gezien hoor….

 2. I.E, van den Kraats
  31 August 2015 - 19:39

  k ben het eens met Valkje.Ben nieuwe member aug. 2015
  Geloof niks van Lexa s succesverhaal. Heb in de maand
  al meerdere contact gehad met verzoeken e.e.a. te wijzigen
  waar niet of niet direct gehoor aangegeven wordt.
  Heb gelukkig geen automatische betaling, en overweeg stoppen

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online