Langjarige NLEnergie-klanten zien olieprijs crashen

7 May 2011
post_excerpt)){ ?>

De Nederlandse Energie Maatschappij roept in zijn spot alle Nederlanders op naar NLEnergie over te stappen en de prijs jaren vast te zetten. Want alle energie wordt steeds duurder. Maar nu is de olieprijs opeens onderuit gegaan. Wat gaat er nu met de spot gebeuren?


Het reclamebeleid van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLEnergie) zou wel eens uitzonderlijk effectief kunnen zijn. Als je maar van de daken blijft schreeuwen dat je veruit de goedkoopste bent, gaat de gemiddelde consument zo’n mededeling vanzelf serieus nemen. Dat neemt niet weg dat de spots bijna altijd een manipulatief karakter hebben. Soms zijn ze zelfs op het randje van het betamelijke.
Af en toe keert zich dat tegen de maatschappij. Denk aan Natasja Froger, die na haar periode als NLEnergie-icoon een initiatief voor gedupeerden van diezelfde maatschappij startte.
Een ander voorbeeld van een spot die tegenkrachten opriep, was de anti-Duitse-spot, waarin de overname van Essent door het Duitse RWE werd uitgelegd als zeer nadelig voor de Nederlandse Essent-klanten. Die zouden volgens de redenering van NLEnergie via hun energierekening de overnamesom moeten ophoesten. Iedere bedrijfseconoom kan uitleggen dat het zo niet werkt. Essent stapte naar de rechter. Hoe de zaak precies is uitgepakt weten we niet – waarschijnlijk is er een bemiddelaar aan te pas gekomen – maar de spot is niet meer op de tv en is ook verwijderd van Youtube, zoals u op deze site kunt constateren

Onontkoombaar
Op het moment heeft NLEnergie een spot waarin wordt gewaarschuwd dat alle energie steeds duurder wordt. Het wordt neergezet als een onomkeerbaar fenomeen. Daarom adviseert de stem in de spot met veel nadruk om over te stappen naar NLEnergie. “Twijfelen kan u duur komen te staan. Stap nu over. Ik zeg wel doen.” Zo’n boodschap bezit voor veel mensen een onontkoombare logica.
Maar wat gebeurde er op 6 mei 2011? De grondstoffenmarkten maakten een crash door. In één handelsdag daalde alleen de prijs van ruwe olie al met 10 procent. Blijkbaar zat er veel te veel lucht in de markt en was de bewering van NLEnergie dat de energieprijzen maar blijven stijgen, een loze kreet. Niemand kan markten voorspellen, dus ook NLEnergie niet. Hoe zit het nu met klanten die op een hoog niveau hun energieprijs voor 3 jaar hebben vastgezet? Die hoeven er niet op te rekenen dat hun contract wordt ontbonden. We zijn benieuwd hoelang de huidige spot nog te zien blijft.

Conclusie

NLEnergie doet in zijn spot alsof de markten voor energiedragers voorspelbaar zijn. Dat zijn ze niet en dat zullen ze ook nooit worden. Een prijs vastzetten op een bepaald niveau is gewoon een gok, die goed of slecht kan uitpakken.

Reacties

  1. Gertjan
    9 May 2011 - 14:58

    Ze zijn alweer begonnen met het ageren tegen de concurrentie. Snel naar een ander wijzen om zelf aan (kritische) aandacht te ontsnappen?

  2. Travis
    10 October 2012 - 15:08

    @Jezzebel, Omdat ik de uitdrukking al ken. Een mrdeon research kan de geschiedenis niet veranderen. Woorden die voorkomen in de Tanach, in de tijd van de Tehilliem, in de Talmud (!), komen nou eenmaal niet uit het Jiddish. Hoe kom je erbij dat het Hebreeuws van de Tanach periode slechts was om te bidden? Wil je me serieus vertellen dat je denkt dat er toen Jiddish gesproken werdt??? Het mrdeone Hebreeuws is inderdaad relatief recent, alhoewel ik me niet bewust ben van doden die daar omtrent gevallen zijn. Maar het mrdeone Hebreeuws is niet uit de lucht komen vallen. 90% van de woorden er van komen uit het oude Hebreeuws. Alleen de woorden die uit nieuwere talen kwamen, die nog niet bestonden tijdens het oude Hebreeuws, die werden nieuw verzonnen. En overigens ook dat gebeurde op basis van het oude Hebreeuws. Dat is de reden dat er inderdaad enkele woorden uit het Jiddish in het huidige Hebreeuws zijn opgenomen. Precies zoals in het Jiddish woorden uit het oude Hebreeuws zijn opgenomen, die later, zonder enig verband met het Jiddish maar slechts omdat ze uit het oorspronkelijke Hebreeuws komen, ook in de mrdeone taal opgenomen zijn. Of het Jiddish wel of niet een dialect van de Duitse taal is, is een interessante vraag die ik vorig jaar uitvoerig bestudeerd heb. De meeste geleerden met wie ik hier over correspondeerde schreven dat er geen zekerheid was over de vraag of het Jiddish echt als Joodse taal ontstaan was in oost Europa, of als zo werdt bekeken omdat hij in provincies waar vele Joden woonden werdt gesproken (net zoiets als Ajax een Jodenclub’ werdt). Er was echter, onder die geleerden maar zoals je ook zelf kan begrijpen als je beide talen hoort, geen echte discussie dat de taal grotendeels uit het Duits bestaat. Neem het Duits, plak er een Hebreeuws tintje aan, en spreek hem op een lekker oude manier uit, en je hebt je Jiddish. Over Ladino weet ik niet genoeg om mee te praten. Maar deze woorden als vloek te bekijken, is niks anders dan ik wens je dood’ als vloek te bekijken. Het is een vloek, maar niet iets G-ddelijks of mysterisch, en niet veel anders dan stik vent’ in het Nederlands.Reactie is geredigeerd

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online