Lancia-spot te Italiaans voor Nederland

14 July 2011
post_excerpt)){ ?>

Lancia probeert het taboe op luxe te doorbreken. Het verkoopt de nieuwe Ypsilon met de slogan dat luxe een recht is. Gevreesd moet worden dat Nederlanders daar om moeten lachen. Mogelijk voelen de zeer gevoelige onder onze landgenoten bij zo veel oppervlakkigheid zelfs een golf van depressie door zich heen slaan.

De spot voor de Lancia Ypsilon 5 geeft meedogenloos weer waarom het nooit echt iets zal worden met de euro. De cultuurverschillen binnen Europa zijn te groot. In de spot gaat een Italiaanse acteur met een baardje helemaal los op het begrip luxe. Hij komt met allerlei filosofische hersenspinsels en het eind van het liedje is dat hij luxe een recht noemt. Een recht? Ja, een recht.
In Italië zal die stelling midden in de roos zijn. Voor Italianen zijn begrippen als stijl, luxe en presentatie heel wezenlijk. Schone schijn staat centraal in hun cultuur. Ze zien er meestal schitterend uit en vinden dat ook heel belangrijk. Je hoeft niet echt succesvol te zijn, want als je de juiste kleren draagt en goed kunt flaneren, ben je eigenlijk al een succes. Zoals Amerikanen geloven in de droom dat iedereen die hard werkt het kan maken in hun land, is de Italiaanse droom dat iedereen zich de luxe moet kunnen veroorloven om zichzelf optimaal te presenteren. In zo’n cultuur vinden mensen luxe geen overbodige opsmuk en het idee dat luxe een recht is ervaren ze als een eye opener.

Calvinistisch

Noord-Europeanen gruwen bij zo’n stelling en zeker Nederlanders. Luxe is ijdelheid, ledigheid, op verleiding gericht, protserig en wat al niet meer. Het is een begrip dat een volk met een calvinistische inslag een onbehagelijk gevoel geeft.
Lancia heeft de fout gemaakt ervan uit te gaan dat de ‘luxe is een recht’-slogan in heel Europa zou werken. Helaas, in de oren van veel Nederlanders bevestigt de slogan bepaalde diepgewortelde vooroordelen over Italianen. Het zijn spilzieke ijdeltuiten.  Lancia zelf is overigens helemaal niet spilziek. In Nederland krijgen we de Italiaanse acteur te zien. Hij is nagesynchroniseerd in Brits Engels en vervolgens ondertiteld in het Nederlands. Het calvinistische Nederland is blijkbaar geen topprioriteit voor Lancia.

Conclusie
Lancia denkt ten onrechte dat Nederlanders een soort polder Italianen zijn.

Reacties

 1. elvicente
  18 July 2011 - 20:48

  Dit is toch Vincent Cassel (http://www.imdb.com/name/nm0001993/)? Overigens wel een ijdeltuit van jewelste. Zoals ie in Ocean’s 12 ook erg herkenbaar speelt. Zijn ultieme Fransheid maakt het met een randje arrogantie wat de Italianen missen ook wel af.

 2. Joep
  28 July 2011 - 13:50

  Vincent Cassel is inderdaad Frans, wat ‘elvicente’ al zei. Dat Lancia ervoor kiest om de engelstalige versie uit te zenden is niet raar: Vanuit het perspectief van Nederlandse autoverkoop gezien heeft Lancia een zeer klein marktpercentage. En vanuit Lancia gezien is Nederland ook geen belangrijke markt. Dat ze geen aparte spot voor NL maken is dus niet raar. Sterker nog, dat doet geen enkel automerk bij mijn weten. De engelstalige versie wordt overigens in meer landen uitgezonden.

  Daarnaast is het zo dat een merk natuurlijk niet in het ene land voor een luxe uitstraling kan kiezen en in het andere land voor een sobere uitstraling zal kiezen. Dat is pas echt raar. Dat een bepaalde positionering in het ene land meer aanslaat dan in het andere is inderdaad wel logisch.

  De conclusie is gewoonweg raar: Het merk Lancia richt zich niet op de massa, maar op mensen die voor luxe kiezen. Niet ieder merk richt zich op “de gemiddelde nederlander”. Mijn conclusie is dat de doelgroep naar mijn idee op de juiste manier benaderd wordt.

 3. IJmondganger
  29 July 2011 - 10:24

  Ik zie in NL alleen maar lelijke mannen in mooie auto’s. Zit iemand daar op de wachten? Je kunt ze nog zo’n mooi pak aan trekken, het worden nooit Italianen.

 4. Shaun
  10 May 2014 - 12:58

  I visited many web pages however the audio quality for audio songs current at this website is truly excellent.

  Have a look at my blog post: Best Vapor Pen

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online