Laat CZ verpleegkundigen diagnoses stellen?

4 December 2011
post_excerpt)){ ?>

Zorgverzekeraar CZ adverteert met een dienst voor mensen met acute medische problemen. Ze kunnen een CZ-verpleegkundige bellen om hun geval door te spreken. De kernvraag daarbij lijkt of de verzekerde beter wel of niet naar de dokter kan gaan. Maar mag en kan een verpleegkundige dat beoordelen?

In de CZ-spot wordt een aansprekend beeld neergezet. Op een bank ligt onder een dekentje een jongetje met hoge koorts. De vader kijkt de moeder bezorgd aan. Het is weekend en de ouders twijfelen of ze de huisartsenpost moeten bellen. Een stem zegt dat in dergelijke gevallen het heel prettig is dat een CZ-klant een verpleegkundige kan bellen om de zaak mee te bespreken.

Paracetamol
Dat klinkt als een prima service, maar als je er even over nadenkt is het schokkend dat een verzekeraar zo’n plan bedenkt. Verpleegkundigen mogen geen diagnoses stellen. Dat recht heeft alleen een arts. Die zijn daarvoor opgeleid. Stel je voor dat de ouders van het jongetje in de spot inderdaad de CZ-verpleegkundige bellen. Die vertelt hun dat er geen enkele reden tot zorg is. Kinderen lopen nu eenmaal makkelijk infecties op en de koorts kan dan snel oplopen. Het advies luidt dat ze het ventje een paracetamolletje moeten geven en ‘s ochtends nog eens moeten kijken hoe het met de koorts staat. De ouders nemen het advies serieus en gaan rustig slapen, maar gedurende de nacht overlijdt het kind aan een agressieve hersenvliesontsteking. Een nachtmerriescenario, maar helaas niet onvoorstelbaar.

Farce
Wie is schuldig? CZ is de werkgever van de verpleegkundige die als onbevoegde een medisch advies heeft gegeven. CZ dus? Het is waarschijnlijk dat de verpleegkundige van dienst van te voren moet aangeven geen medicus te zijn en daarom geen diagnose mag stellen. Juridisch zou CZ dan zijn gedekt, maar de hele dienst wordt daarmee een lachertje. Niemand zit te wachten op een stem die in feite zegt: hecht absoluut geen waarde aan wat ik zeg.  Kortom, verpleegkundigen horen geen diagnoses te stellen of puur medische adviezen te geven. Wek dan als verzekeraar niet de schijn dat ze dat wel kunnen.

Ondoordacht
Verder kun je je afvragen waarom je een verpleegkundige zou bellen als je met net zoveel moeite het nummer van de huisartsenpost kunt intoetsen. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat CZ met zoiets gevaarlijks adverteert. Laten we in ieder geval hopen dat de nieuwe dienst gewoon het gevolg is van onzorgvuldigheid van de verzekeraar en geen poging om minder declaraties van huisartsenposten te krijgen.

Lees ook: VGZ, Centraal Beheer Achmea, De Amersfoortse, Univé

Deze column werd eerder gepubliceerd op de site van Vara’s Kassa.

Reacties

 1. Juliët
  18 January 2013 - 17:20

  Ik vind het een beetje vreemd dat er aan de kundigheid van een verpleegkundige wordt getwijfeld. Het is namelijk in het Nederlandse systeem zo geregeld dat je ook niet zomaar bij een dokter terecht komt, eerst bel je naar de huisartsenpost waar je een doktersassistente aan de lijn krijgt. Zou deze doktersassistente dan werkelijk beter kunnen inschatten, wat de situatie is en of iemand gezien moet worden,dan een verpleegkundige?

 2. Donny
  12 January 2014 - 08:26

  9970 cotton pickers” even though Federer era may be a great way for the special marks that china and japan do physically appear on the safety lenses, the Persian Gulf. There are twelve reigning hereditary china and japan monarchies in Europe.

  Feel free to surf to my web page – more

 3. Claud Leuck
  23 January 2014 - 07:06

  If you are at any time in Seattle, you have got to check out out Serious Pie.br /My favorites for Seattle-metro-area delivery pizza are Pagliacci Pizza and Zeeks Pizza.

  http://www.6cfzsP4cu96cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9

 4. Dani
  12 July 2014 - 00:45

  In order to cope in a fast-paced market, new applications are required.
  Businesses will be to heavily determined by customers for his or
  her survival, without customers an enterprise would
  cease to exist. If you’re still at the loss, you can contact the
  customer care team either by email, live chat, or phone during standard west
  coast business hours.

  My page – effectix.pl

 5. Josette
  16 July 2014 - 08:48

  In exactly the same sense, businesses would be wise to offer their workers something to unite under.
  Investors are there to aid the entrepreneur and to get a benefit from their investment from your entrepreneurs company.

  Birthdays, Anniversaries, Housewarmings, Weddings, Baby Showers, Christmas and Valentines Day.

  My blog http://www.megafone.pl

 6. Errol
  31 July 2014 - 11:31

  In order to cope inside a fast-paced market, new
  applications are expected. An appealing attractive website is essential
  inside the technologically advanced and highly competitive
  market of current age, for the prosperity of
  business (mamaroo.pl).
  If you’re still in a loss, it is possible to contact the buyer care team either by email,
  live chat, or phone during standard west coast business hours.

 7. Dwight
  31 July 2014 - 22:33

  And within the course of these analysis, it emerges that every dollar
  spent inside the pursuit of the online degree is more likely
  to increase one’s lifetime earnings repeatedly fold. Each auction might be conducted with a different pair of terms including
  bid increments, number of auction rounds and expense reimbursement for your stalking horse.
  ” The company sees innovation as among its core organizational competencies.

  my blog post; http://free-flash-games.net/profile/lumackrell

 8. Marcella
  1 August 2014 - 20:28

  The dedicated team of AVG professionals can be acquired here all round time, whom you can reach by calling for the AVG tech support number.
  An HVAC repair company is most often started by way of a technician who
  may have learned the trade through previous employment.
  ” The company sees innovation as among its core organizational competencies.

  My web page – drutpol.com.pl

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online