Kip, het meest onveilige stukje vlees

7 November 2010
post_excerpt)){ ?>

Kippenvlees wordt door het productschap voor pluimvee al dertig jaar op een blijmoedige wijze aangeprezen als zeer veelzijdig. Ondertussen is 94 procent van het kippenvlees besmet met resistente ESBL-bacteriën. Maar het productschap gaat gewoon door met zijn niets-aan-de-hand-campagne.

Er zijn maar weinig reclamecampagnes die al zo lang lopen als die van het productschap voor pluimvee en eieren. Al meer dan dertig jaar krijgen Nederlanders via de slagzin ‘kip het meest veelzijdige stukje vlees’ het idee ingepompt dat kip een geweldige vleessoort is. We durven het aan om het bijbehorende liedje niet in notenschrift onder dit artikel te zetten, want iedereen weet automatisch op welk melodietje de slagzin wordt gezongen.
In 1979 was er veel te zeggen voor de reclame. Kip was mager, smakelijk en redelijk goedkoop: ideaal volksvoedsel. Maar er is sindsdien veel veranderd. In de eerste plaats groeide het besef dat kippen in de bio-industrie een hels leven hadden. Overeenkomsten met concentratiekampen drongen zich op. Een kip was geen levend wezen, maar een commodity. Voor dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier was dat reden om de slagzin ‘kip het meest mishandelde stukje vlees’ te introduceren. Het productschap stond op zijn achterste benen, want de copyrights op hun melodietje waren geschonden. Dat was natuurlijk niet echt het punt, ze waren alleen bang dat het belang van de sector in het geding kwam.
De vogelgriep was ook een schokkende ervaring. Veel mensen zijn in die tijd met het eten van kip gestopt. Te oordelen naar het huidige afzetvolume, is het gros van hen ondertussen weer gezwicht voor de verlokkingen van het veelzijdige stukje vlees.

Barbecueën
Ondertussen is er weer een nieuwe ontwikkeling rond het kippenvlees. Door het overvloedige antibioticagebruik is op het moment 94 procent van de 300 miljoen kippen, die jaarlijks in Nederland worden geslacht, besmet met ESBL-bacteriën. Deze bacteriën komen zo goed als zeker via de kip in de mens terecht. Dat is levensgevaarlijk, want ze zijn resistent tegen alle antibiotica. Ziekenhuisopnames in verband met ESBL-besmetting zijn in twee jaar tijd met circa vijftig procent toegenomen. Onlangs viel de eerste dode.
Je zou kunnen zeggen dat deze ontwikkeling het zoveelste voorbeeld is van de veelzijdigheid van kippenvlees, maar je vraagt je toch af of het niet volstrekt onverantwoord is om vrolijk door te gaan met die niets-aan-de-hand-reclame. Zou het productschap niet beter spots kunnen uitzenden, waarin mensen op het hart wordt gedrukt om toch vooral heel hygiënisch om te gaan met kip? Eenvoudige adviezen kunnen een hoop ellende voorkomen. Was je handen met een ontsmettende zeep onmiddellijk na contact van het vlees. Was het gebruikte mes en de snijplank gelijk af met heet water. Bak de kip gaar tot op het bot. Die stelregel geldt uiteraard ook bij het barbecueën.
Natuurlijk heeft het productschap geen zin in dat soort reclame. Liever een paar doden dan het imago van het product bezoedelen. De drie miljoen euro promotiesubsidie die het productschap van de EU ontvangt, is niet bedoeld voor postbus 51-spotjes. Daarvoor zijn vast weer andere subsidies.

Conclusie
Kippenvlees is uitgegroeid tot een levensgroot gevaar voor de volksgezondheid. Het productschap voor pluimvee en eieren kan beter zijn verantwoordelijkheid nemen, anders zijn binnenkort de rapen voor de sector pas echt gaar. Er moeten spots komen die informeren over de risico’s en hoe het gevaar op besmetting kan worden geminimaliseerd. De productschappen mogen dan uit de nazi-tijd stammen, dat is nog geen reden voor dit soort promotionele rücksichtlosigkeit.

Reacties

 1. maxdetak
  7 November 2010 - 09:09

  Commercieel rundvlees is mede gekweekt van kippenmest dus het blijft niet alleen bij de kip zelve de kippenstront veren resten medicijnen e.a. worden bij sommige commerciele bedrijven aan koeien en varkens gegeven.
  In de vs doch nederland volgt.

  De kippen in de hallen in Nederland zijn er slecht aan toe.
  Ze staan met teveel in een hal en lopen in eigen stront voor de drie maanden tot de slacht.

  Zie hoe ze dus stront van collega even aan pikken en velen eten dit …Vele dieren zijn te zwak om te staan en zitten ipv lopen…dat komt wel goed uit… zegt de boer want dan kan je ze gemakkelijk oprapen als ze de vrachtwagen in moeten…

  Na drie maanden wordt de stal geveegd en de stront pas verwijderd.
  De stank… die stank is nog erger…. je moet een maskertje op en kinderen zijn er niet goed af, ze vallen flauw vanwege de ammoniak geur..
  Die stank is zo scherp en indringend dat ik t niet lang volhoudt…evenals de boer zelve…

  De kippen zien dus nooit daglicht of enig groen voer..of gewoon zuurstof …drie maanden zonder zuurstof …..en dat
  vlees ligt dan netjes in folie verpakt mensen lopen er langs en laden t in….zelfs de moeders die voor hun kinderen zorgen.

  Werken tot 67 ….wie kan dat nog of vele halen dat niet eens meer ….deze kipvlees eters worden te dik door de vele hormonale verstoringen in hun lichaam gebruiken veel medicijnen…eerst enkel dan steeds meer en vele sterven veel te vroeg..
  Denk na onderzoek en blijf in leven….

  Om gezond te blijven en op goed gewicht moet je veel weglaten …weglaten is de kunst om te overleven niet gewoon voleten.
  Bron: http://www.naturalnews.com, e.a. P.Uncia e.a.

 2. maxdetak
  7 November 2010 - 09:32

  Die productschappen voor zijn ambtenaren welke aleen werken… voor eigen inkomen.
  Hoe zijn jullie eieren..en melk….ALS T VLEES AL ZO GOED IS ….?

  Kom bij een boer met alleen goede koeien en vroeg hem waarom hij zelf niet twee of 4 kippen hield voor een goede ei…denk eens na hoe zijn de eieren eigenlijk van dezelfde productschappen…

  Hij vertelde dat hij geen kippen kon houden …dat wordt gevraagd door campina, de melk wordt onderzocht en er blijkt in de melk dan stoffen en resten te zitten van.. die zeer schadelijk zijn ..
  Gevolg de boer krijgt minder voor zijn melk…

  Zelfs met 4 of 2 eigen kippen ..zo wordt deze boer afhankelijk van de eieren uit de super en kippenvlees uit de ammoniakhal.

  Dus nu de melk welke wel wordt opgehaald bij boeren met kippen of veel kippen…
  Daar zit dus in wat jij NIET.. niet mag weten laat staan drinken ….

  Als de melkveehouders nu eens nadenken en beseffen dat hun eigen product kapot wordt gemaakt door de amoniaksnuivers….
  Waar is hun productschap nu….niet thuis zeker even bij de buren …

  Om gezond te blijven en op gewicht moet je veel weglaten doch wat een geluk en voordeel en wat krijg je er niet voor in de plaats terug…ombetaalbaar.

  Sla deze berichten op en stuur ze door naar een ieder …

 3. maxdetak
  7 November 2010 - 09:46

  Ernstig ja zeker ga op eigen benen staan of je staat nooit meer..!

  Er zijn voldoende gegevens bekend van de gevolgen van t eten van ammoniakvlees,vervuilde melk, eieren en t wordt zelfs bevorderd door….geld van de grote Farmaceutica.!

  ja bevorderd…Deze betalen in Brussel bij je EU grote bedragen aan smeergeld aan de Eu ambtenaren voor toelating en verdere verkoop van immer meer medicijnen aan de EU slachtoffers-burger.

  Vervuild vlees vol ammoniak, slechte eieren en melk de eiwitten waar e nederlanders groot gebracht worden,zijn een GOUDMIJN voor hun omzet en die van je apotheek en huisarts.

  Je ziet nu vele ouderen die geheel uit de voegen groeien vanwege teveel aan resten van…en eerder sterven door.
  Die cijfers zijn er wel degelijk doch die publiceert het ministerie van volksgezondheid niet ..NIET.

  Om gezond te blijven moet je zelf onderzoeken en je afvragen waar komt dit vandaan en hoe is ermee gerommeld of erger.
  …De EU zijn prutsers.

  STOP ELKE GOEDGELOVIGHEID..NU.

  Om gezond te blijven en op gewicht moet je veel weglaten doch wat een geluk en voordeel en wat krijg je er niet voor in de plaats terug…ombetaalbaar.

  Goedgelovigheid is je ziekte en voor velen zelfs een vroegtijdige dood.

  Goedgelovigheid denk daar eens over na..!

 4. maxdetak
  7 November 2010 - 09:57

  Laatste rapport over griepslachtoffers: Een schokkende vervalsing.
  P.Uncia artikelen zijn zeer aan te raden
  Hij verricht bijzonder goed werk betreffende je gezondheid en inzichten daaromtrent.

  Met..die gevaarlijke griep.. is dezelfde weg gegaan als nu met het toelaten en steunen en stimuleren van ons ammoniakvlees.
  Gewoon handel, winst en moord.
  P Uncia geeft helder en duidelijk aan hoe de farmaceutica dus hoe je EU dit doen

  Je eigen Goedgelovigheid kan je dood zijn, wil niemand kwetsen doch de realiteit.

 5. kritiek
  22 May 2011 - 13:23

  Niet dat ik alles tegenspreek, en ja ik weet dat dit artikel al wat ouder is, maar wat relativisme is hier denk ik wel op zijn plaats. Zo is hier (op het spotje zelf na) geen enkele bronvermelding te bekennen voor de uitspraken die gedaan worden. Daarmee kan dit stuk eigenlijk net zo goed niet geschreven zijn aangezien de uitspraken zeker geen algemene kennis zijn…

 6. kritiek
  22 May 2011 - 13:26

  en nee, die verwijzing naar het nos stuk mag geen bronvermelding heten. Alleen misschien voor het nieuws over die ene dode…

 7. Magda
  12 February 2013 - 01:24

  Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you make blogging look easy. The full look of your site is excellent,
  let alone the content!

  my blog he has a good point

 8. 135DNm3lVrqRD
  4 August 2013 - 06:55

  927954 956287Yeah bookmaking this wasn

 9. Filipijntje
  19 October 2013 - 12:36

  Maar het blijft erg lekker.

 10. Bottles
  11 July 2014 - 14:23

  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch onbvastelearr dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

 11. Monica
  22 July 2014 - 05:52

  Hier in Praag kun je de Codex Gigas bewonderen, ik weet niet op welke mainer en hoeveel glas ertussen zit, maar toch Ik ga een dezer dagen (ik woon in Praag) dat boekie toch maar eens bekijken

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online