Kan Zendium echt uw mondweerstand verhogen?

9 October 2011
post_excerpt)){ ?>

U poetst goed maar toch heeft u last van gaatjes, gevoelig tandvlees, tandplak of blaasjes in de mond. Volgens Zendium kan dat duiden op een verlaagde mondweerstand. In dat geval doodt het speeksel niet genoeg bacteriën. Door twee bepaalde enzymen toe te voegen aan de tandpasta komt alles blijkbaar weer voor elkaar. Waarom voegt dan niet iedere tandpastaproducent die twee enzymen toe.


Wat opvalt in de Zendium-spot is het blijmoedig aanzetten tot kopen, gecombineerd met een zekere voorzichtigheid over wie precies baat kan hebben bij deze tandpasta. Er wordt beweerd dat als je kampt met een van de eerder genoemde problemen, er een kans bestaat dat er iets anders achter zit: een verlaagde mondweerstand. Met die formulering geeft producent Unilever in feite toe dat Zendium geen algemene tandpasta is, maar een product voor een kleine doelgroep met een specifiek probleem.

Unilever
Verlaagde mondweerstand klinkt medisch. Je zou dus zeggen dat eerst bij iemand via een laboratoriumonderzoek moet worden vastgesteld of die enzymen inderdaad onvoldoende worden aangemaakt. Pas daarna kun je die persoon een middel adviseren. Maar Unilever lijkt met de spot te zeggen: beste mensen, baat het niet dan schaadt het niet. En welke producent zou dat niet zeggen als hij op die manier een groot aantallen tubes tandpasta voor 3,59 euro kan verkopen. Ter vergelijking, een tube Colgate kun je kopen voor 1,20 euro.

Nooit bewezen
Dan is er nog de vraag of die enzymen in Zendium echt werken. Volgens het standaardwerk Speeksel, Speekselklieren en Mondgezondheid van Veerman en Wissink is nooit bewezen dat Zendium op de lange duur essentieel bijdraagt aan het reduceren van gaatjes en tandvleesontstekingen. Dat is slecht nieuws, want de vinding stamt al uit 1969. Als er na 42 jaar nog steeds geen bewijs is van de werkzaamheid, moet je het ergste  vrezen. Dat verklaart misschien waarom andere tandpastaproducenten de twee enzymen nooit hebben toegevoegd aan hun producten, zoals bij fluoride is gebeurd.

Elmex
Vast staat wel dat Zendium helpt bij het sneller genezen van aften, mondblaasjes dus. Maar dat heeft niets te maken met enzymen, maar met het ontbreken van natriumlaurysuslfaat, een schuim opwekkende stof. Maar er zijn ook andere tandpasta’s zonder die stof, zoals Elmex en Parodontax.

Conclusie
Als niet doormiddel van een onderzoek is vastgesteld dat iemand inderdaad last heeft van een te lage mondweerstand, is het gebruik van Zendium overbodig. Als dat probleem wel is geconstateerd is het nog maar de vraag of Zendium het probleem kan verhelpen.

Interessante links: Spotner, Oral-B, Elmex, Listerine

Dit stuk verscheen eerder als column op de site van VARA’s Kassa.

Reacties

 1. J
  23 October 2011 - 14:30

  Hier staat wel een onderzoek dat aantoont dat het werkt:
  http://www.kennislink.nl/publicaties/zendium-een-gebit-om-te-zoenen

  Ik merk zelf dat zelfs als ik mn tanden een keertje vergeet te poetsen ‘s-ochtends, ik ‘s-avonds geen slechte adem en ook nauwelijks tandplak heb terwijl dat ik een week of twee behoorlijk meer had… toeval?
  Ik ga toch ook elmex en parodontax eens proberen..

 2. Lammert Toering
  24 October 2011 - 11:37

  LS.,
  Het navolgende wil ik gaarne onder uw aandacht brengen.
  Ruim 25 jaar gebruik ik dagelijks ZENDIUM . De reden dat ik al zolang met ZENDIUM mijn tanden poets is, dat ik voorheen veel last had van aften in mijn mond. Allerlei soorten spray, gel,mondspoelmiddel en aanstipvocht mochten niet baten. De zweertjes kwamen steeds weer terug. Sinds ik ZENDIUM gebruik heb ik NOOIT meer last gehad van die kwaal. M.a.w.
  ZENDIUM was voor mij HET medicijn. Mijn hartelijke dank, dat ZENDIUM destijds op de markt is verschenen.

  Met vriendelijk groet,

  Lammert Toering
  Apeldoorn

 3. Raymond Quaa
  18 November 2012 - 23:36

  Lammert vergeet te vertellen dat hij achter de lopende band staat bij Zendium….. 🙂

 4. marie
  7 June 2015 - 21:20

  Ik gebruik al jaren Zendium, helpt geen barst. Ben nu overgestapt op andere voeding, groente, fruit, honing etc. met veel enzymen. Klachten voor wat betreft aften, lijken nu minder te worden. Had extreem veel klachten, bijna chronisch. Heeft dan toch te maken met verkeerde voeding. Het proberen waard, het is in ieder geval natuurlijker voeding. Meer rauwkost etc.

 5. Rita
  27 February 2017 - 14:55

  Sedert een paar jaar gebruik ik Zendium. En heb nu nooit geen last meer van pijnlijke blaasjes. Nadat ik een tijdje weer als test weer andere pasta gebruikte had ik gelijk weer blaasjes, dus gauw terug naar Z..
  Ook heb ik nauwelijks of geen gaatjes of tandplak bij controle.
  Alle tandpasta,s maken idiote reclame . Dus als je aften hebt probeer Zendium

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online