Is Eneco-energie goed voor apen op Borneo?

9 March 2011
post_excerpt)){ ?>

Eneco doet zich in zijn nieuwe reclamespot voor als een bedrijf dat bijna een goede doelenstichting is. Daarom wilde volgens Eneco het Wereld Natuur Fonds ook zo graag een partnerschap met ze aan gaan. Een mooi verhaal, maar ver bezijden de waarheid.

Eneco heeft een sponsordeal met het Wereld Natuur Fonds en dat wordt in de nieuwe spot met veel nadruk gemeld. De samenwerking is het zoveelste voorbeeld van de trend waarbij bedrijven en allerlei goede doelenorganisaties elkaar opzoeken. Eerder bespraken we al Edet en Pampers.
In feite hebben die goede doelenorganisaties helemaal niets met de bedrijven waarmee ze samenwerken, maar ze worden gedreven door hun voortdurende honger naar middelen. Dat geld is niet alleen nodig om mooie dingen mee te doen, maar ook om managers en allerlei hoog opgeleide mensen binnen de organisatie een leuk salaris te kunnen bieden. Die goede doelenorganisaties zijn zelf bedrijven geworden.
De bedrijven op hun beurt hebben niets met goede doelen. Misschien zijn er managers die privé betrokken zijn bij bepaalde doelen, maar als manager hebben ze maar één opdracht: verhoog de winst. Bij een besluit tot sponsoring is de enige relevante vraag of het beoogde goede doel geschikt is om dit te realiseren. Als het sponsoren van een wielerploeg meer nieuwe klanten zou trekken dan het steunen van het Wereld Natuur Fonds, dan was de beslissing bij Eneco snel genomen. “Sorry jongens de natuur is best wel belangrijk hoor, maar we hebben nu een wielerploeg.”

Vals
In een interview met Scope van 30 oktober 2009 zei Eneco-ceo Jeroen de Haas zonder omhaal dat de keuze voor duurzaamheid niet vanuit ideologie was genomen, maar met een economisch motief. Dat geldt uiteraard ook voor de campagne die de keuze voor duurzaamheid ondersteunt.
Met deze informatie in het achterhoofd krijgt de tekst van de reclame iets vals: “Doe ook mee voor het regenwoud. Want wie bij Eneco zit gaat voor schone energie en helpt daarmee de natuur. Daarom kiest bijvoorbeeld ook het Wereld Natuur Fonds voor Eneco als partner. En zo beschermen we samen bijvoorbeeld het regenwoud op Borneo. Samen gaan we voor duurzaam. Doe ook mee, dat telt op.”
Het slimme is dat wordt geprobeerd om een direct verband te leggen tussen het voortbestaan van het regenwoud op Borneo en het gebruik van schone energie. Dat verband is er eigenlijk niet. Schone energie helpt bij het reduceren van broeikasgassen in de atmosfeer. Daarmee draag je mogelijk bij aan het terugdringen van het klimaatprobleem. Regenwouden absorberen wel veel co2, een belangrijk broeikasgas, maar varen daar wel bij. Voor de regenwouden zijn die broeikasgassen geen enkel probleem.

Orang-oetangs
Het probleem met regenwouden is dat ze worden gekapt om landbouwgrond te creëren of om het hout. Met schone brandstof heeft dat weinig te maken. Waarschijnlijk doneert Eneco via het Wereld Natuur Fonds aan een orang-oetang-project. De reclamejongen proberen nu te suggereren dat douchen in Nederland met Eneco-energie, een gunstig effect heeft op de orang-oetangs op Borneo. We kunnen u verzekeren dat dit onzin is. Als die mensapen de reden zijn om over te stappen naar Eneco, dan kun je het net zo goed laten en direct geld overmaken aan het Wereld Natuur Fonds.

Conclusie
Eneco is geen verkapte goede doelenorganisatie en douchen in Nederland heeft geen directe invloed op het voortbestaan van de orang-oetang op Borneo.

Reacties

 1. Herman
  10 March 2011 - 23:30

  Het impliceert ook een soort schuldgevoel,
  als je te lang douched of een verkeerde energieleverancier hebt
  dan gaan er apen dood in Borneo.
  En van de term “duurzaam”wordt ik een beetje misselijk.

 2. Aad
  13 March 2011 - 13:34

  Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen.
  Eneco levert alleen groene stroom…… Nou geloof mij maar, Eneco levert alle stroom die ze goedkoop kunnen inkopen. Of dat nou kernenergie is of kolengestookt, het maakt ze niets uit
  De mensen wordt een schuldgevoel aangepraat. Niet alleen door partikuliere bedrijven maar ook de overheid pikt graag een graantje mee van de groene gekte. Extra belastingen voor consumenten stroomverbruikers. Maarrrrr, als je grootverbruiker bent dan hoef je niet te betalen. Over de genuanceerde wegenbelasting maar te zwijgen. Maar dat is hier niet aan de orde.

 3. Jeffrey
  2 May 2014 - 01:23

  Good day very nice blog!! Man .. Excellent .. Amazing
  .. I’ll bookmark your website and take the feeds
  also? I am satisfied to find a lot of helpful information right here within the publish, we want work out more techniques in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

  Review my blog roofing Vancouver (Jeffrey)

 4. Rena
  10 May 2014 - 00:51

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through many of
  the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m
  certainly pleased I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

  Feel free to visit my blog – roofing Toronto

 5. Fermin
  19 May 2014 - 18:34

  I am sure this article has touched all the internet viewers,
  its really really pleasant paragraph on building up new weblog.

  Here is my web-site – http://www.sbwire.com

 6. Jayden
  19 May 2014 - 19:15

  card with Rewards: This card offers 0% Introductory APR for up to twelve months and
  there is no annual fee. The cosmopolitan nature of Dubai is clearly evident in the attitude
  of its general public regarding the topic of dating, which is quite
  a taboo in many of the more traditional and conservative Islamic predominant regions of North Africa and Western
  and Southeast Asia. Immigration offers H-1B Visa for Professionals
  and H-2B Visa program for seasonal workers, many of
  Whom May Be Highly Skilled suche as welders,
  fittin, electricians, journeymen linemen as well as the usual Robust popular
  within the application, suche as ski resort workers, constriction
  workers, hospitality staff suche as cooks, drivers, food servers, food
  production assistants and many more.

  Also visit my webpage :: บริษัทรับทำวีซ่า

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online