Hoe zinvol is Nutrilon?

4 September 2010
post_excerpt)){ ?>

De prebiotische vezels in Nutrilon zouden kinderen beschermen tegen infecties. Welke infecties wordt niet gezegd. Onderzoek naar prebiotische producten is summier. Bovendien wordt nooit gekeken naar de mogelijke negatieve effecten. Wat zien we in deze spot? Een wat truttige moeder die alleen maar liefde is en die duidelijk het beste wil voor haar éénjarige: een […]

De prebiotische vezels in Nutrilon zouden kinderen beschermen tegen infecties. Welke infecties wordt niet gezegd. Onderzoek naar prebiotische producten is summier. Bovendien wordt nooit gekeken naar de mogelijke negatieve effecten.


Wat zien we in deze spot? Een wat truttige moeder die alleen maar liefde is en die duidelijk het beste wil voor haar éénjarige: een bewuste moeder. Het is een vrouw uit de gegoede middenklasse, al een eindje in de dertig. Dat wekt meteen vertrouwen. Haar kindje deugt, want het wil alles met andere kinderen delen. Maar ja, dingen delen met anderen betekent ook bacteriën delen en dat wil je als goede moeder nu net niet. Gelukkig heeft Nutricia het product Nutrilon met Immunofortis, een peutermelk met een gepatenteerde mix van prebiotische vezels. Daarmee versterk je als moeder het immuunsysteem van je kind. Toch?

Schaars
Afgezien van het gegeven dat homo sapienskinderen al honderdduizenden jaren met elkaar spelen en dat het uitruilen van bacteriën het immuunsysteem van die kinderen door de generaties heen vooral ten goede is gekomen, speelt er nog iets. Er is te weinig onderzoek dat onweerlegbaar aantoont dat prebiotica de gezondheid echt ten goede komen. Gedegen, afgerond, klinisch onderzoek is daarvoor veel te schaars. Bovendien richt het bestaande onderzoek zich uitsluitend op positieve effecten. Een onderzoek van het Wageningse Centre for Food Sciences en het Edense onderzoekscentrum NIZO heeft aangetoond dat prebiotische vezels in ieder geval bij ratten leiden tot een verminderde weerstand tegen salmonella. Hoewel dit effect bij mensen in mindere mate optreedt, zou je je kunnen afvragen of het niet te vroeg is om dergelijke stoffen nu al in peutermelk te stoppen. Overigens had recent onderzoek als uitkomst dat het gebruik van prebiotica er niet toe leidt dat de darmwand beter bestand is tegen infecties.

Conclusie

Natuurlijk wil je als moeder het beste voor je kind, maar dit spotje is geen objectieve informatiebron. Er wordt ingespeeld op het gevoel een supermoeder te moeten zijn, dat veel moderne vrouwen hebben die aan een moederschapsproject beginnen. Je vraagt je verder af welke gevaarlijke infecties op de loer liggen: tuberculose, cholera, de pest, gele koorts? Nee hoor, niet in Nederland.

Reacties

 1. admin
  19 September 2010 - 13:14

  Hein 2
  Maar voorlopig zit het erin. Knappe jongen die het er weer uit krijgt.
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 2. admin
  19 September 2010 - 13:16

  Endandit
  Las het rapport van de EFSA.

  De conclusie:
  The Panel concludes that the evidence provided is insufficient to establish a cause and effect relationship between the consumption of Immunofortis® and the initiation of appropriate immune responses including the defence against pathogens.

  Overgezette ractie op NuJij-versie

 3. admin
  19 September 2010 - 13:21

  Getserieus
  Kan iemand uitleggen wat prebiotische vezels zijn? In mijn vak voedingsleer heb ik hier nog nooit over gehoord.
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 4. admin
  19 September 2010 - 13:22

  Endandit
  Reclame jargon vermoed ik. Bekt het lekker dan verkoopt het goed.
  Let ook eens op bijvoorbeeld gezichtscrème en shampoo reclames. Wat daar niet allemaal aan fantastisch klinkende spullen in zit.
  Duur klinkende termen scoren ook prima: parel fragmenten in shampoo zilver-ionen in deodorant. Dat soort dingetjes.

  Ik erger me echter dood aan dat soort dingetjes.
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 5. admin
  19 September 2010 - 13:23

  Waargaattover
  Wat zijn prebiotische vezels? Niet-verteerbare vezels die een gezonde darmflora bevorderen.

  Volgens http://www3.interscience.wiley.com/journal/1104… : “A prebiotic is a
  nondigestible food ingredient whose beneficial effects on the host result from the selective
  stimulation of growth and/or activity of members of the bacterial community that inhabits the
  human bowel (the gut microbiota).”

  Volgens http://www.racgp.org.au/afp/200404/20040413ried… : “Prebiotics are nondigestible
  substances that beneficially affect the host by selectively stimulating the growth or activity
  of a limited number of resident bacterial species in the colon. The fructans oligofructose,
  also known as fructo-oligosaccharides, and inulin can be regarded as dietary fibres with
  prebiotic properties.”

  Een redelijk duidelijk en neutraal Nederlandstalig verhaal is te vinden op
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Prebiotica .
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 6. admin
  19 September 2010 - 13:24

  Getserieus

  Dank voor de uitleg.
  Dure termen doen het altijd leuk in de reclame, inderdaad erg irritant.
  Off topic heb ik van de week in een deuk gelegen over een shampoo voor de jetset girls, met diamantgruis! Kost slechts €250.-

  Oftewel geef je kind goed te eten, hetzij borstvoeding of een vers groentepapje en die nutrilon kunt u laten staan.
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 7. admin
  19 September 2010 - 13:25

  Waagaatover

  Definitie probioticum:

  Een probioticum is een preparaat of een product met levende, wel gedefinieerde micro-organismen in voldoende aantallen, dat de microflora in een bepaald orgaan van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer’.

  Definitie prebioticum:

  Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.

  http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?f=17&
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 8. admin
  19 September 2010 - 13:26

  Spottie
  Dus een prebioticum is kunstmest voor bacteriën in de darm en probioticum zijn zelf bacteriën. Beide geven een boost aan het immuunsyteem als ik het goed begrijp. Een verschillende manier om hetzelfde te bereiken?
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 9. admin
  19 September 2010 - 13:27

  Getserieus

  Dat klopt.

  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 10. admin
  19 September 2010 - 13:33

  Spottie
  Voor de liefhebbers. Een recent onderzoek van het Wageningse Centre for Food Sciences en het NIZO uit Ede heeft aangetoond dat prebiotische vezels ratten in ieder geval gevoeliger maakt voor een salomonella-infectie. Een ander serieus onderzoek had als uitkomst dat prebiotica de darmbarriere niet minder gevoelig maakt voor infectie. Als dat allemaal waar is kun je Nutilon maar beter in het schap laten staan.

  Overgezette reactie op de NuJij-versie

 11. admin
  19 September 2010 - 13:34

  Destiny

  “Als dat allemaal waar is kun je Nutilon maar beter in het schap laten staan.”

  Peutermelk is sowieso een overbodig product, het is puur en alleen bedacht voor de verkoop. Een gewoon gezond en gevarieerd menu (waar borstvoeding dan liefst ook nog onderdeel van is) volstaat prima voor peuters :-))
  Overgezette reactie op de NuJij-versie

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online