Heeft het zin om te doneren aan KWF Kankerbestrijding?

18 September 2011
post_excerpt)){ ?>

De reclamespot van KWF Kankerbestrijding suggereert dat er al heel veel bereikt is door kankerresearch en dat er op korte termijn nog veel valt te verwachten. Als de donaties tenminste binnen blijven stromen. Is dat echt zo?

KWF Kankerbestrijding wees met een spot het publiek erop dat van 5 tot 10 september de jaarlijkse collecte werd gehouden. Het KWF is verreweg het grootste gezondheidsfonds. Logisch want kanker is de meest gevreesde ziekte. In 2010 had het fonds een inkomen van 110 miljoen euro en dat bedrag stijgt jaarlijks. Het fonds heeft 140 mensen in dienst en de loonkosten bedragen iets meer dan 8 procent van de inkomsten. Afgelopen jaar werd 84,6 miljoen euro overgemaakt aan universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Hartverscheurend
Prima club dus, maar hun stijl van reclamemaken is aanvechtbaar. Natuurlijk, de hele goede doelensector is verwikkeld in een keiharde concurrentiestrijd, maar dat geeft het KWF niet het recht om zo in te spelen op het gevoel van de kijker? Het campagnethema is ‘morgen’. Door het hele land hangen posters met een kind en een moeder, met de slogan: Uw gift heeft mijn moeder weer een morgen gegeven. Hartverscheurend maar nooit hard te maken! In de spot is het hetzelfde liedje. Een vrouw met een borstreconstructie past een nieuwe bikini: morgen ga ik weer voor het eerst naar het strand. Een kaal kind mag morgen weer naar huis en een wetenschapper kijkt hoopvol op van zijn microscoop: morgen zijn we er nog dichterbij. De kernboodschap is: onderzoek werkt. Maar de patiënten die we zien in de spot zijn duidelijk behandeld op manieren die al tientallen jaren gangbaar zijn: opereren, bestralen en behandelen met chemo.

Oorlog
Werkt onderzoek dan wel echt? In 1971 verklaarde president Nixon op zijn Amerikaans de oorlog aan kanker. In een beroemd artikel in het Amerikaanse blad Fortune van een paar jaar geleden werd vastgesteld dat het percentage van de Amerikaanse bevolking dat sterft aan kanker sinds 1971 gelijk is gebleven. De winst die er bij sommige kankertypes is geboekt, heeft meer te maken met vroege opsporing en verandering van levensstijl. Het aandeel van nieuwe geneesmiddelen in die winst is beperkt. De middelen die worden ontwikkeld door de biomedici verlengen meestal het leven met een paar maanden, maar genezen niet.

Doorbraak
In zo’n gecompliceerd gevecht met een ziekte, moet je als KWF geen spotje maken waar de hoop voor de korte termijn vanaf druipt. Dat is misleidend. Ook al maakt u jaarlijks een ton over naar het fonds, de kans op een doorbraak wordt er niet groter door. Doneren is prima, maar doe het voor uw kinderen en kleinkinderen.
Andere voorbeelden van goede doelenreclame: Hartstichting, Orgaandonatie, Sire, Stop Aids Now,

Deze column werd eerder geplaatst op de site van VARA’s Kassa.

Reacties

 1. Liesbeth
  6 November 2011 - 19:37

  Zolang Goededoelendirecteuren nog zoveel geld verdienen, krijgen ze van mij helemaal niks meer! De goededoelenindustrie is een gigantische en wordt geleid door graaiers. Zat de Balkenendenorm niet op 181.000 ?
  Voor uw informatie: KWF Kankerbestrijding 2009
  Ton Hanselaar
  179.788,-
  Zal intussen wel flink opgehoogd zijn. Enig idee hoeveel collectanten thuis kunnen blijven wanneer deze meneer een normaal salaris zou krijgen?
  Geldt overigens voor bijna alle andere goede doelen. Als zij een CBF-keurmerk hebben weet je al dat ze teveel verdienen! CBF: Leuk onderwerp voor een colum misschien?
  Geef mij maar een instantie die geheimzinnig doet over een jaarsalaris van 50.000 dan een die transparant is over een salaris van 100.000 en meer!

 2. sjaak
  18 January 2012 - 18:16

  Ik geef al lang niet meer, omdat de bron van kanker niet wordt onderzocht. Na contact met de stichting werd het me nog niet duidelijk. Maar hoe is het met ons eten en met de 30% chemische toevoegingen of vervangingen, en met Cosmetica,vaccinatie met kwik en Alluminium, Fluoride in drinkwater en tandpasta en pilletjes. jawel veel discussie al in Amerika etc.. De afgelopen jaren is er alleen maar een stijging te zien. Onafhankelijke onderzoekers waarschuwen keer op keer.

 3. Bert
  1 July 2012 - 11:31

  Al ruim zestig jaar geven velen ruimhartig aan o.a. het KWF in de hoop aan deze vreselijke ziekte een eind te maken. Wat is er bereikt? Nagenoeg niets! Eh… ja, een middeltje om de misselijkheid bij chemotherapie te verminderen. Chemotherapie, waarbij een dosis chemische troep wordt ingespoten met als gevolg dat je immuunsysteem kapot gaat en vele miljoenen cellen vernietigd worden. De hoop is dan dat die kankercellen ook vernietigd worden. Amateurisme ten top oftewel chemo werkt niet. Anderzijds…. waarom zouden ze ook? Aan zieke mensen valt veel te verdienen. De farmaceutische maffia heeft geen belang bij gezonde mensen. Tot slot…. er zijn echt wel mogelijkheden. Cannabis!!!! Of hennepolie. Staat met stip op nummer 1 als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen kanker. Het THC-ingrediënt in hennep valt kankercellen aan en laat de gezonde met rust. Dat is wetenschappelijk vastgesteld. Kent geen bijwerkingen! mensen ga zelf op zoek. Op Internet is hier veel over te vinden!

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online