Geen DNB-garantie voor Bank of Scotland

19 April 2011
post_excerpt)){ ?>

Bank of Scotland opereert met spaarrekeningen op de Nederlandse markt. Geen probleem, er is niets mis met buitenlandse concurrentie. Maar de garantie die de Britse centrale bank geeft op zo’n spaartegoed is veel minder riant dan de Nederlandse garantie.

Door het stof: Dit artikel blijkt achteraf gebaseerde op verouderde gegevens. De hoogte van het Britse spaargarantiestelsel is sinds 1 januari van dit jaar opgetrokken van 50.000 pond tot 85.000 pond. Bij de huidige koers is dat ongeveer 96.400 euro. Dat ligt dicht genoeg bij de Nederlandse garantie van 100.000 euro om er verder geen punt van te maken. Het stuk blijft staan omdat het te makkelijk is om je blunders met een druk op de knop te verhullen. De basis onder het stuk is absoluut weggevallen. Overigens heeft Bank of Scotland me opmerkzaam gemaakt op de fout, maar in geen enkele opzicht aangedrongen op correctie.

Bank of Scotland probeert, net als BNP Paribas, marktaandeel te verwerven op de Nederlandse spaarmarkt. Dat gebeurt via het cosponsorschap van FC Utrecht en er worden daarnaast in reclamespots spaarrentes in het vooruitzicht gesteld die tot de hoogste in Nederland behoren. Op het moment betaalt Bank of Scotland 2,6 procent rente op een internetspaarrekening, plus een welkomsdouceurtje. Dat kan die bank gemakkelijk doen, want hij heeft hier nauwelijks marktaandeel. Die rente hoeft dus alleen betaald te worden over die enkele tienduizenden Nederlandse spaarrekeningen. Dat ligt voor de Rabobank, met zijn miljoen spaarrekeningen, wel anders. Stunten met rente is daarom vooral een tactiek  die nieuwe intreders op de Nederlandse markt zich een tijdje kunnen veroorloven. Verwacht in de toekomst geen structureel hogere rente van Bank of Scotland.

Risico
Een interessante vraag is of een spaarrekening bij de Bank of Scotland wel valt onder het Nederlandse garantiestelsel. Het antwoord is simpel: nay. Zo’n rekening valt namelijk onder het Britse garantiestelsel. Dat is toch ook goed? Zolang je spaartegoed onder het euro-equivalent blijft van 50.000 Britse pond is er inderdaad geen enkel probleem. Want dat is het bedrag waarvoor een Britse spaarrekening wordt gegarandeerd. Voor een en/of-rekening is het bedrag twee keer zo hoog. Op het moment is 50.000 pond ruim 56.500 euro waard.
Een Nederlandse spaarder met meer dan 56.500 euro op zijn rekening kan anders redeneren. Zeker als hij de bankencrisis in het algemeen en het DSB-drama in het bijzonder als traumatisch heeft ervaren. Zo iemand kan kiezen voor de garantie van de Nederlandsche Bank. Die bedraagt 100.000 euro voor een individuele rekening en 200.000 euro voor een en/of-rekening. Als het slechts om tienden van een procent meer rente gaat, is het verstandig om een dergelijk risico in de afweging mee te nemen en eventueel te kiezen voor een Nederlandse spaarrekening.

Conclusie

Het Britse garantiestelsel is veel minder riant dan het Nederlandse en sparen bij een Britse bank is daarom een beetje risicovoller.

Reacties

 1. Rosario Geraghty
  9 May 2014 - 20:05

  I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

  http://www.dxc.do/component/k2/item/104-eduardo-estrella-juramenta-guardianes-electorales-en-el-municipio-de-monciC3B3n,-santiago-rodrC3ADguez.html

 2. credit repair help
  20 October 2017 - 13:16

  Perfectly composed subject matter, Really enjoyed studying.

  http://wiki.choas.net/IsUtahCreditRepairBeneficial?

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online