Garnier belooft de gerimpelden veel

4 September 2010
post_excerpt)){ ?>

Retinol werkt, serieus onderzoek, dat is gepubliceerd in een hoog aangeslagen medisch vakblad heeft dat aangetoond.  Maar of UltraLift met Pro-Retinol ook werkt is een andere vraag. De cosmetische industrie is misschien 5 procent substantie en 95 procent marketing. Garnier geeft daarvan met de campagne rond UltraLift, een schitterend voorbeeld. In de spot, de originele […]

Retinol werkt, serieus onderzoek, dat is gepubliceerd in een hoog aangeslagen medisch vakblad heeft dat aangetoond.  Maar of UltraLift met Pro-Retinol ook werkt is een andere vraag.

De cosmetische industrie is misschien 5 procent substantie en 95 procent marketing. Garnier geeft daarvan met de campagne rond UltraLift, een schitterend voorbeeld. In de spot, de originele Franstalige versie deze keer, zien we een zeer charmante Française. Ongeveer tweede helft dertig, maar nog altijd zo mooi dat iedere man wel naar haar moet kijken. Het zit niet alleen in haar huid, maar ook in haar haardracht, haar ogen, haar mimiek, haar slanke gestalte en natuurlijk in de elegante, zelfverzekerde wijze waarop ze zich voortbeweegt. Iedere vrouw zou zo willen zijn. Denk eens aan alle aandacht die ze krijgt, de rijke mannen die naar hand dingen en de beeldschone kinderen die ze gegarandeerd zal krijgen of misschien al heeft.
Ze is bereid haar geheim te delen met haar zusters overal ter wereld. Ze maakt een stopteken met haar hand. Daarmee geeft ze aan dat er een middel is dat de rimpels doet vervagen: UltraLift met Pro-Retinol.
Alleen de naam druipt al van de positieve associaties. ‘Ultra’ staat voor uitzonderlijk en ‘lift’ voor chirurgisch gladtrekken. Het gaat dus om een uitzonderlijk gladtrekkende crème. Dat komt vooral door de pro-retinol in het product. Pro is een lekker woord. Het geeft een associatie met professioneel, maar ook met proactief, zeg maar preventief. Retinol is een chique woord voor vitamine A.

Nuancering
Hoe kan vitamine A rimpelvorming tegengaan? Er is een paar jaar terug een serieus onderzoek uitgevoerd en volgens de regels gepubliceerd, waarbij een groep van zeer gerimpelde mensen van in de tachtig, 24 weken lang drie maal per week een retinolcrème opbracht op de ene gezichtshelft en een placebocrème op de andere. Ze wisten niet welke van de twee de retinolcrème was. Na 24 weken bleek de retinolkant genoeg verbeterd om van een effect te kunnen spreken. De theorie is dat vitamine A de huidaanzet tot productie van collageen. Dat nieuwe collageen vult de huid een beetje op.
Geen puur onzin verhaal dus, maar enige nuancering is op zijn plaats. De proefpersonen werden behandeld met een lotion waarin 0,4 procent retinol zat. Dat is een veel hogere concentratie dan een cosmeticafabrikant ooit zal aandurven. Zoveel retinol in een crème brengt het gevaar met zich mee dat er huidirritatie ontstaat. Als dat gebeurt kan het product onmiddellijk op de schroothoop en de overkoepelende merknaam, Garnier bijvoorbeeld, zou behoorlijk beschadigd zijn. De producent zal dus kiezen voor een zeer lage concentratie. Genoeg om goede sier te maken met het wetenschappelijke onderzoek, te laag om zelfs bij de meest gevoelige consument huidirritatie teweeg te brengen, maar misschien ook te laag om effect te sorteren.
Garnier stelt dat na 28 dagen de voorhoofdrimpels met 30 procent geslonken zullen zijn. Voor de kraaienpootjes en de binnenste oogleden zou het respectievelijk -23 procent en -18 procent zijn. Of ook deze cijfers zijn ontleent aan een wetenschappelijk onderzoek, moet worden betwijfeld. Het advies is daarom deze cijfers met een korreltje zout te nemen tot Garnier een overtuigend dubbelblindonderzoek kan overleggen.

Conclusie: Zelfs als van een stof bewezen is dat hij werkt, bestaat de kans dat de cosmeticaproducent een zodanige lage dosis in zijn crème stopt, dat het effect verwaarloosbaar is. UltraLift uitproberen, maar wel met een zeer kritische houding, kan geen kwaad.

Reacties

 1. spacie
  13 February 2011 - 15:57

  pro-retinol, dat bestaat helemaal niet.
  het is retinol en het is pro-vitamine A, niet pro-retinol, dus dat is ook al gelul.

 2. Brian
  16 March 2012 - 23:28

  Pro heeft helemaal niet met de woorden te maken die in het stukje staan, maar omdat het om een voorloper gaat. En retinol is geen chique woord voor vitamine A, maar zo heet dat spul gewoon. Pro-retinol zal naar alle waarschijnlijkheid een retinylester zijn, wat na enzymatische hydrolyse in de huid retinol oplevert. Dus technisch klopt het ergens wel.

 3. Peter
  17 March 2012 - 10:26

  Brian, kijk op Wikipedia. Daar staat in de eerste zin over Retinol dat het gewoon vitamine A1 is. Iets anders is er niet van te maken.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online