Fenistil wondgel: met kanon op mug schieten

13 september 2010

Fenistil bevat een stof die in ziekenhuizen wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige, moeilijk genezende wonden. Fenistil is bedoeld voor kleine, oppervlakkige wondjes, een huismiddeltje dus. Of dergelijke wondjes met Fenistil sneller helen is zeer onwaarschijnlijk.

Fenistil brengt volgens de spot professionele wondverzorging binnen het bereik van iedere consument. In de spot – de Duitse versie omdat die bijna satirisch is – wordt dat overtuigend in beeld gebracht. Zoontje heeft een licht bloedende schram op zijn been. Vader tilt hem naarbinnen en daar wordt een operatiescène nagespeeld. Moeder is de chirurg en vader en iets oudere broer zijn de OK-assistenten. Een doekje met ontsmettingsmiddel wordt aangereikt en de wond gereinigd. Daarna volgt het tubetje Fenistil. De moeder brengt de gel liefdevol en glimlachend op en de gehavende jongen is weer gelukkig.
Een gezaghebbende stem vertelt de toeschouwers dat Fenistil wonden tot 40 procent sneller kan laten genezen. Het woordje ‘tot’ komt veel voor in reclame. Logisch, tot 40 procent is een ruime marge. Daar valt +1 procent onder, maar ook -10 procent. Het woord verplicht tot niets.

Littekens
Het geheim van Fenistil is dat er hydrocolloïd in zit. Dat is een gel die in ziekenhuizen bij grote wonden, die veel wondvocht produceren, wordt gebruikt. Bij zulke moeilijke wonden is hydrocolloïd soms een uitkomst. De gel absorbeert niet alleen vocht, maar sluit de wond ook af, zodat bacteriën geen vrije toegang hebben tot het weefsel.
Maar is hydrocolloïd ook nuttig voor wondjes bij kinderen? Dat valt te bezien. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat ontsmetten met jodium en vervolgens een korstje laten ontstaan niet minstens zo effectief is. Het zal de producent (Novartis) waarschijnlijk zwaar vallen om aan te tonen dat kleine wondjes sneller genezen mét Fenistil wondgel dan zonder. Het is in ieder geval niet zo dat hydrocolloïd op de een of andere manier de celdeling versnelt. Het is geen kunstmest voor cellen.
Verder is er de bewering dat behandelen met Fenistil de kans op littekens verkleint. Wie weet? Maar ieder mens heeft in zijn jeugd zeker 100 wondjes gehad en je kunt niet zeggen dat grote aantallen volwassenen ontsierd worden door littekens uit hun jeugd.

Conclusie
Fenistil-wondgel lijkt vooral een geval van schieten op een mug met een kanon. Kwaad lijkt het product niet te kunnen, maar verwacht niet de wonderen die in de reclame worden gesuggereerd.

Reacties

 1. Antko
  11 februari 2016 - 16:56

  Helpt Fenistil gel ook tegen muggebeten ?
  Wij hebben dit product in Griekenland gekocht i.v.m. een wondje, maar de bijsluiter is in het Grieks, en weten nu niet of het ook helpt tegen muggebeten. Is dit product ook geschikt voor kinderen v.a. 2 jaar?

 2. Ashley Leclair
  5 december 2016 - 11:40

  I have learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to make this type of excellent informative web site.

  http://www.jAs7WKXLNA.com/jAs7WKXLNA

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

online