EU vindt Biodermal Pigmentcrème onveilig

22 June 2011
post_excerpt)){ ?>

Biordermal beschouwt zijn pigmentsmeersel als een mooie remedie tegen pigmentvlekjes. De werkzame stof komt uit berendruif. Dat is een plant en die stof zal dus wel veilig zijn. Een wetenschappelijke commissie van de EU vindt dat echter niet.

In de Biodermal-spot passeert een aantal vrouwen van rond de veertig de revue. Ze klagen allemaal over de pigmentvlekjes die met het klimmen der jaren op hun gezichtshuid zijn ontstaan. Gelukkig heeft Biodermal de oplossing.
Dat klinkt meteen goed, want Biodermal is natuurlijke cosmetica en dat heeft de naam beter te zijn dan producten die chemische zijn vervaardigd. Ja toch? Jammer genoeg is dat een mythe en het Biodermal-product is daar een voorbeeld van.
Biodermal-pigmentcrème is een mix van meerdere stoffen. Het product is in de eerste plaats een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Daarmee verwijder je geen pigmentvlekken, maar ze kleuren wel veel minder op in de zon. Maar met iedere factor 30-zonnebrandcrème kun je hetzelfde bereiken.
Er zit ook nog vitamine C en E in de crème en een beetje melkzuur. Maar het echte actieve ingrediënt is berendruif of liever arbutin, de werkzame stof in berendruif. Arbutin is verwant aan de stof hydrochinon, het spul waaraan Michael Jackson zijn blanke huidskleur had te danken.

Verminkt
Hydrochinon is in Nederland sinds 1998 verboden als huidbleker. Het middel kan onder meer exogene ochronose veroorzaken, een nare pigmentziekte waarbij dikke, roodpaarse pigmentophopingen op de huid verschijnen. Deze ziekte is onbehandelbaar en verminkt de patiënt dus voorgoed.
De SCCP, de wetenschappelijke organisatie van de EU die zich bezighoudt met gezondheid en consumentenbescherming, besloot om toch ook eens naar de huidblekers met berendruifextract te kijken. De uitkomst van dit onderzoek was vernietigend voor producten als Biodermal-pigmentcrème. Weliswaar was de kans op exogene ochronese klein, maar arbutin kan onder allerlei omstandigheden zomaar worden omgezet in hydrochinon. De SCCP beschouwt het gebruik van berendruifextract in cosmetica daarom als onveilig.
Nu weten de mensen achter Biodermal dit natuurlijk best en ze zullen ongetwijfeld de dosis arbutin in hun pigmentcrème zo laag houden dat het risico op nare pigmentziekten verwaarloosbaar is. Daarmee wordt wel het huidblekende effect van het product ook verwaarloosbaar.
Het idee dat natuurlijke producten vanzelf goed zijn, vindt je voortdurend terug in de reclame. Maar meer dan een marketingstrategie is het meestal niet. Lees de stukjes maar eens over Calendulan, Kaloba, XLS Medical en Bio-Oil.

Deze column verscheen eerder op de site van het Vara-programma Kassa.

Link naar SCCP-rapport: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_134.pdf

Reacties

 1. mevrouw José
  23 September 2011 - 11:46

  Ik heb het Biodermal serum gekocht zonder van bovenstaande informatie op de hoogte te zijn. Ik voel me nu zeer bekocht en durf het niet meer te gebruiken. Ook zou ik mijn geld terug willen hebben. Toch maar weer 20 euro uitgegeven voor een nepmiddel.

 2. ine
  19 April 2012 - 17:29

  Ik heb kennis genomen van uw artikel maar zou graag een alternatief aangereikt krijgen; wat is dan wel veilig en helpt het verbleken van pigmentvlekken?

 3. Nan2412
  5 August 2012 - 14:58

  Ik was juist van plan om biodermal aan te schaffen, maar ga dit nu natuurlijk niet doen. Ik zou dan ook graag een wel goed alternatief willen weten.

 4. Anneke
  18 October 2012 - 15:55

  Heb twee dagen geleden voor pigmentvlekken Biodermal serum gekocht. Direkt na opbrengen werd mijn gezicht rood en de volgende dag had ik een pukkelige uitslag en nog steeds rode en gloeiende wangen. Ben er erg van geschrokken en gebruik het niet meer.

 5. annemarie
  29 January 2013 - 11:32

  Ik heb 2 maanden biodermal gebruikt om de pigmentvlek in mijn gezicht te doen verdwijnen en ik moet constateren, dat er helemaal niets is verdwenen behalve 24,95 uit mijn portemonnee voor dit nepmiddel. Had ik eerder moeten weten, dan had ik er iets lekkers voor gekocht.

 6. Maatje
  29 April 2015 - 14:12

  Heb inmiddels 2 tubes gebruikt er van uitgaande dat BIODERMAL een naam hoog heeft te houden.
  Ook na de 2e tube was er geen vermindering van pigmentvlekken.
  Waar kan ik de schade verhalen,want dit is gewoon bedrog.
  Ik twijfel nu of ik Arbutine ga gebruiken.
  Heeft iemand hier ervaring mee?

 7. Monique
  7 April 2016 - 23:14

  Uit eigen ervaring weet ik dat de enige goede weg bij pigmentvlekken de huidarts is. Ik ben destijds onder behandeling geweest bij het SNIP (AMC). Pigmentvlekken zullen bij mij nooit helemaal verdwijnen, maar ik durf weer zonder make up de deur uit te gaan.

 8. Moniek
  11 November 2016 - 22:16

  Dit is wel heel erg om te lezen. Heb net vier tubes ervan gekocht en gebruik dit dagelijks.

 9. Ann
  22 December 2016 - 04:06

  Ik heb op doktersrecept een creme met hydrochinon en tretinoine 0,5% gekregen na eerst een tca peeling te hebben ondergaan. Redelijk resultaat.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online