Er is geen bewijs dat Kaloba verkoudheid bekort

10 January 2011
post_excerpt)){ ?>

Kaloba is een middel van VSM en zou verkoudheid sneller doen genezen. VSM beroept zich op een gebruikersonderzoek, waarin 87 procent tevreden tot zeer tevreden was. Dat is onzinnig, want een gebruiker weet niet of zijn verkoudheid zonder Kaloba niet net zo snel was genezen. Wetenschappelijk onderzoek over de werkzaamheid en de veiligheid van pelargonium sidoïdes, de werkzame stof, is niet bekend. Kaloba is gewoon een fantasieproduct.

Mensen lopen weer in grote aantallen te snotteren. Bij de Ster wisten ze het van te voren. De jongens van VSM zouden zich weer melden. En dat gebeurde ook: “Hallo, we sturen een Kaloba-spotje. Graag prime time uitzenden. Doe eerst maar eens een keer of twintig.”
Het gaat ons er niet om welk spotje er precies wordt uitgezonden. Het is puur de onderliggende boodschap die niet deugt. In Kaloba zit pelargonium sidoïdes, een Afrikaanse plant waarvan wordt beweerd dat het extract verkoudheid kan bekorten. Maar beweren is niet hetzelfde als bewijzen. Er bestaan geen wetenschappelijk verantwoorde onderzoeken die de claim van VSM kunnen onderbouwen.
Dat weet VSM en daarom gooien ze het over een andere boeg. Ze doen het op hun site voorkomen alsof ze iets beters hebben dan die duffe wetenschap. “De toepassing is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring.” Daar wordt nog aan toegevoegd, dat 87 procent van de gebruikers van het product tevreden tot zeer tevreden is.

Snipverkouden
Helaas kunnen verkouden mensen niet bepalen of hun verkoudheid eerder over is gegaan door het gebruik van Kaloba. Ze weten namelijk niet hoe lang de verkoudheid zou hebben geduurd zonder Kaloba. Die werkzaamheid is alleen te onderzoeken door een groep van een paar honderd snipverkouden mensen in tweeën te delen. De ene helft krijgt Kaloba mee en de andere helft een nep pil, die er net zo uit ziet als de echte. Ook de onderzoekers mogen niet weten wie tot de ene en wie tot de andere groep behoort. Dan ga je kijken of de Kaloba-gebruikers gemiddeld sneller herstelden. VSM heeft het blijkbaar nooit aangedurfd om zo’n onderzoek te laten uitvoeren. Of het is wel gebeurd, maar was de uitkomst dat er geen verschil was tussen de twee groepen. Dan zijn er twee keuzes, of je haalt het product uit de markt, of je houdt de uitkomst stil en gaat gewoon door op de oude voet.
Een probleem bij een niet onderzocht middel is dat je in feite ook niets weet over de veiligheid ervan. Dat natuurproducten per definitie veilig zijn is onzin, zoals als iedere roker kan bevestigen.

Conclusie
Er bestaat geen gedegen onderzoek dat aantoont dat Kaloba werkt. Langdurige gebruikservaring zegt helemaal niets. Of het product veilig is, kun je alleen maar hopen, want ook daar is geen onderzoek naar gedaan. Verkoudheid moet je gewoon uitzieken.

Reacties

 1. Paul
  11 January 2011 - 08:56

  Het Werkt en bevat tenminste geen giftige, schadelijke, chemische troep zoals de Farmaceutische Industrie ons probeert aan te smeren!

 2. bram
  12 January 2011 - 00:22

  Beste paul, hoe weet u zo zeker dat dit product werkt?

 3. Yno
  14 January 2011 - 12:31

  Dit blog wordt steeds leuker (en nuttiger) om te lezen, hulde & ga zo door!

 4. Esther
  17 February 2011 - 21:40

  Bram is niet echt het slimste jongetje van de klas he Bram?
  Want stel nou dat kaloba bij Paul echt geholpen heeft, waar maak je jezelf dan druk over?
  Dus beste Bram, jou vraag is zeau brak als wat, slaat echt nergens op, je hebt zeker een baan bij de Farma maffia?

 5. Sandra
  24 February 2011 - 12:49

  De reden dat Bram zich er druk over maakt is denk ik in ons aller belang: om aandacht te vestigen op dure producten waarvan de werkzaamheid nooit is aangetoond. Met andere woorden: 10,00 betalen voor een potje kruiden kun je ook zien als een pot uittrekken van de onwetende consument.
  Maar als die onwetende consument het niet erg vind om zich beter te voelen door een placebo-effect en 10,00 armer, is er inderdaad niets om je druk over te maken..

 6. Richy
  25 February 2011 - 07:31

  Iemand die in zijn geschreven stukje over neppil schrijft i.p.v een placebo, die neem ik dan ook niet serieus wat hij schrijft.
  Heb het spul gebruikt bij een goede verkoudheid waar ik normaal een week goed last van heb lees hiervoor 6 – 7 dagen na twee dagen dit spul te hebben gebruikt was de verkoudheid aanmerkelijk minder m.n die irritante loopneus.

 7. Leis
  3 January 2012 - 10:23

  Prima goedje dat Kaloba! Normaal is het een week snotteren, maar nu binnen 2 dagen ervan af.

 8. Remon van der Pol
  5 January 2012 - 07:00

  @Richy: Behoorlijk kortzichtig om iemand af te schrijven op het gebruik van 1 versimpelde term. Als je zoveel waarde hecht aan het gebruik van een wetenschappelijk-correcte term, waarom hecht je dan zo weinig waarde aan gedegen onderzoek? Er zijn tegenwoordig ongelovelijk veel onzin-producten op de markt, waarbij wetenschappelijk onderzoek vaak nauwelijks aanwezig is of allerminst onafhankelijk is uitgevoerd. Het is dan ook niet zo gek dat een skeptische houding hier terecht op zijn plaats is. Ook staat VSM bekend om haar zeer twijfelachtige geneesmiddelen.

  Met “it works for me!” zal geen enkel wetenschapper je serieus nemen.

 9. Moez
  22 January 2012 - 21:00

  Wat is wetenschappelijk verantwoord onderzoek? als het idd plaats vind in opdracht van de farma mafia? zoals Esther het mooi verwoordde.
  Vertrouw ook niet alles wat een VSM claimt maar Er zijn studies geweest naar wat er in kaloba zit, Pelargonium sidoides dat al eeuwen word gebruikt en men heeft daar conclusies uit getrokken..en btw het werkte ook meerdere x’en voor mij bij beginnend keelpijn.

  check deze link.
  http://www.truebotanica.com/heath-information/health-topics/pelargonium-sidoides-root-extracts-a-new-help-for-the-immune-system-and-upper-respiratory-infections/

 10. snotteraar
  8 February 2012 - 14:51

  Dit spoel werkt echt niet, vind het duur en na een week nog geen verbetering.
  Mensen koop het niet, het werkt echt niet.

 11. kim
  14 February 2012 - 11:31

  Shit heb het net gekocht…haha

 12. anti-kwakzalverij
  18 February 2012 - 23:09

  @Leis,

  hoe weet je dat dat door Kaloba komt? Wie zegt dat je zonder Kaloba ook niet binnen 2 dagen van je gesnotter af zou zijn?
  Dat kun je niet weten wat dat heb je niet geprobeerd.
  Heb je ook maar enige bewijs van je bewering?

  Waar wel bewijs van is is dat een verkoudheid of griep door een virus veroorzaakt worden.Er bestaan geen medicijnen tegen virussen
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Verkoudheid

  Waar het om gaat is wat je geloofd. Als jij geloofd dat het werkt, werkt het ook voor jouw. Dat betekent niet dat het voor iemand anders hoeft te weren.Dat geldt voor al dit soort middeltjes.Koop citroen of vitamine C, een paracetamol en maak een grog. Ik denk dat dat beter helpt en goedkoper is.

 13. Ellis
  20 February 2012 - 01:02

  Een probaat middel voor de preventie van een acute virale nasofaryngitis (neusverkoudheid) is de consumptie van onbereide (rauwe) kip. Dagelijks aan het begin van de dag ongeveer 30 gr innemen. Door de aanwezigheid van Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae- bacterien wordt een natuurlijke weerstand tegen picornavirussen gecreeerd, waardoor verkoudheiden tot het verleden zullen behoren. Een goedkoop en goed verkrijgbaar middel wat men zeker een keer moet proberen.

 14. Bobby
  22 February 2012 - 17:17

  @Ellis
  Alleen jammer dat rauwe kip ook salmonella, campylobacter en listeria kan bevatten…sla je voorstel met veel plezier over.

 15. Lammetabby
  25 February 2012 - 01:31

  @bobby: begin je toch eerst met 5 g?

 16. martin
  25 February 2012 - 12:18

  kortom: voor je een medicijn dan wel placebo aan gaat schaffen, eerst tegen jezelf zeggen: “ik geloof dat dit helpt!” en dan helpt het ook…. toch? nah,geen reden meer om al die chemische troep gebruiken, dus! dag farmamafia, dahaaaaag.

 17. Thijs
  10 March 2012 - 18:25

  Je artikel klopt niet. Kaloba is niet een of ander homeopatisch goedje. Het is geregistreerd als NATUURLIJK GENEESMIDDEL. Daarvoor moet het minstens 30 jaar AANTOONBAAR zijn geweest, dat het effectief is in het verkorten van verkoudheden. De wetenschappelijke onderzoeken heb ik niet bestudeerd, maar ik weet zeker dat ze er zullen zijn. Voordat een product als Kaloba zich als Natuurlijk geneesmidden mag uitroepen, moet het door een erg strenge selectie heen. DSat het niet bij iedereen werkt zegt niets. Dat is met regulieren medicijnen precies hetzelfde. Kortom, dit artikel is complete onzin !

 18. Rosa
  14 May 2012 - 11:24

  Ik heb net kaloba gekocht omdat ik last heb van chronische bronchitis. Ik ben er nu verkouden bij en lig de hele nacht te hoesten. De puffers die ik ook heb helpen gewoon niet. Ik wil niet elke keer antibiotica slikken. Ik las op internet over dat stofje van de Afrikaanse garanium dat zou helpen met bronchitis en na zoeken kwam ik erachter dat vsm daar gelukkig een middel mee op de markt gebracht heeft. Ik gebruik het nu 1 dag en ik hoop zo dat het werkt. Als het bij mij binnen een week weer redelijk normaal is. Want overgaan doet het nooit weet ik zeker dat het werkt. Dus uit de handel nemen zou ik heel raar vinden. Je mag het toch proberen. De gewone medicijnen werken gewoon niet goed genoeg. Je wil toch iets vinden waardoor je je weer beter gaat voelen.

 19. Rinus
  14 June 2012 - 09:19

  Ik denk dat de wetenschap zichzelf te hoog inschat, als hun testen zo feilloos zouden zijn hoe komt het dan dat zoveel medicijnen na jaren op de markt te zijn opeens niet blijken te werken of ronduit slecht blijken te zijn ?
  Het is gewoon een door de overheid gesubsidieerde zichzelf in stand houdende vorm van kwakzalverij die zijn positie op de markt beschermt door alle alternatieven weg te drukken.
  Het is toch ondertussen iedereen wel bekend dat de gevestigde farma industrie alles bij elkaar belazert.
  Met mooie termen als ‘wetenschappleijk bewezen’ worden we allemaal een loer gedraaid.

 20. Marc
  14 December 2012 - 12:56

  Mijn ervaring is dat het wel werkt. Normaal gesproken ben ik in de winter veel verkouden. Ik gebruik het nu bij beginnende verkoudheid en ben deze winter nog niet (echt) verkouden geweest. Ik vraag me wel af waarom het zo goed werkt bij mij.

 21. greet
  2 January 2013 - 09:26

  zal het vadaag kopen als het zamen gaat met mijn medicijnen en vervolgens zal ik mijn ervaring op deze zeit zetten word vervolgt

 22. greet
  2 January 2013 - 09:28

  mijn ervaringen met natuurlijke produkten is tot nu toe goed en niet neigatief…

 23. Ammar
  6 January 2013 - 23:21

  Heel wat negatieve mensen t.o.v. farmaceutische bedrijven! ik zeg niet dat het de eerlijkste mensen zijn maar ik denk niet dat men zolang kan leven zonder hun, dus een beetje dankbaarheid voor het werk en het onderzoek dat ze doen is gepast denk ik.

  Verder wil ik benadrukken dat ALLES chemisch is dus of het een plant is of een tablet, alles is molecule! en er zijn heeeeeel wat giftige planten in de natuur hoor, ik denk meer dan giftige medicijnen! Meer dan 70% van de huidige medicijnen is op basis van natuurlijke producten die in de planten terug te vinden zijn, het feit dat ze in een fabriek zijn aangemaakt en niet uit een plant zijn geextraheerd maakt ze niet minderwaardig of giftig opeens!

  En dan over Kaloba(n), er is WEL onderzoek geweest, veel zelfs, en het actief bestanddeel in de plant, Pelargoniom Soides, is geidentificeerd als het Galluszuur, deze moduleert uw immuunsysteem waardoor uw weerstand stukken hoger wordt, het werkt dus niet direct in op de virus maar verhoogt simpelweg uw weerstand en is dus eigenlijk goed voor alles, activiteit tegen bepaalde kankers werd zelfs waargenomen.

  Groeten,

 24. Doortje
  20 January 2013 - 15:35

  Prima geneesmiddel jaren verkouden geweest in de winter eindelijk van al die zakdoeken af. Maar ja… Slecht voor de farmaceuten ….. Dus die komen nu in het geweer….

 25. Truus
  9 April 2013 - 21:24

  @Ammar …. Misschien waren we wel minder ziek geweest als we wat minder gif van de farmaceutische bedrijven binnen kregen. Denk daar maar eens overna

 26. Myranda
  3 October 2013 - 09:18

  Was aan het googelen om een aanbieding te zoeken en zag ineens een kop dat kaloba niet zou werken?? Nou ben er hier thuis mee begonnen toen onze oudste naar de opvang ging, gevolg de ene snotterbel na de andere. Kaloba verkort zeer zeker de verkoudheid!! Als “onderhoud” geef ik haar 2x per dag druppels als de eerste bellen de kop op steken, en als het echt doorzet 3x per dag. Het is duur, maar het werkt wel!

 27. Angelique
  29 January 2016 - 12:19

  Dat iets werkt op basis van suggestie. In mijn geval niet, daar heb ik het veel te druk voor tijdens mijn werk op kantoor. Dit middel werkt voor mij. Zelfs bij mijn apotheek zijn ze er zeer positief over, en daar hebben ze toch wel de nodige middelen in het assortiment. Gebruik het al jaren, en het helpt om een opkomende verkoudheid de kop in te drukken of te verkorten. Ik heb het ook wel eens niet voorhanden gehad, en merkte duidelijk verschil. Er wordt zonder twijfel heel veel rommel aangesmeerd, maar ik zou enorm balen als dit middel niet meer verkrijgbaar zou zijn, want dit werkt wél.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online