Elmex komt met dentale alabastine

10 January 2011
post_excerpt)){ ?>

Elmex heeft een nieuwe tandpasta voor gevoelige tanden. De gebruiker smeert de dunne gangetjes die naar de tandzenuw leiden, netjes dicht. Een mooie techniek, die ook nog eens klinisch is bewezen. Bij het klinische onderzoek werd echter eerst onderzocht of er andere oorzaken waren van de klachten. Vervolgens werden de tanden ontdaan van alle tandsteen. Dat laatste is blijkbaar belangrijk, maar we zien er niets over in de spot.

We worden in reclamespots voortdurend getrakteerd op pseudowetenschappelijke animatiefilmpjes, die het werkingsmechanisme van een product in beeld brengen. Over het algemeen zijn die filmpjes pure fantasie, maar ze zien er wel griezelig overtuigend uit. Op het moment is Colgate-Palmolive bezig met een enorme, wereldwijde campagne om tandpasta met Pro-Argin in de markt te zetten. Ook hier zien we weer zo’n overtuigende animatie. In Nederland is Elmex het Colgate-Palmolve-merk dat Prro-Argin bevat.
Wat doet Pro-Argin precies? Bij terugtrekkend tandvlees komt een gedeelte van de tand zonder glazuur bloot te liggen. In deze onbeschermde reepjes tandbeen zitten minuscule gangetjes en die lopen van de oppervlakte van de tand rechtstreeks naar de tandzenuw. Dit is de oorzaak van gevoelige tandhalzen, een verschijnsel waar 30 procent van de volwassenen mee schijnt te kampen. Tot nu toe werden er stoffen aan de tandpasta toegevoegd die de zenuw wat verdoofde. De Pro-Argin-technologie werkt anders. Het betreft hier een soort alabastine voor de tand. De gaatjes worden enige een tijdje dichtgesmeerd, zodat koude lucht of koude dranken de zenuw niet meer kunnen bereiken.

Ongegeneerd
Als reclamewatcher ben je er zo aan gewend dat dergelijke beweringen onwaar zijn, dat je gewoon verbaasd bent als iets wel klopt en dat is hier het geval. Colgate-Palmolive heeft wel erg zijn best gedaan om dat duidelijk te maken. Alle publicaties over Pro-Argin uit het American Journal of Dentistry kunnen bijvoorbeekd zonder betaling in een set op het web worden geraadpleegd. Er werd een groot congres georganiseerd en tijdens deze bijeenkomst uitten tandartsen hun enthousiasme ongegeneerd voor de camera. Of ze daarvoor betaald kregen is nauwelijks te achterhalen. Dat neemt allemaal niet weg, dat wetenschappelijke onderzoeken aan hebben getoond dat Pro-Argin werkt.
Er is alleen één ding dat ons niet lekker zit. In de klinische onderzoeken die worden beschreven in het Journal of Dentistry, wordt steeds met nadruk vermeld dat bij de deelnemers werd onderzocht of de pijnklachten inderdaad samenhingen met de openliggende buisjes in de tandhalzen. Er zijn namelijk ook andere oorzaken die tot vergelijkbare pijnklachten kunnen leiden. Verder werd iedereen onderworpen aan een grondige tandsteen verwijdering.
In de spot worden deze twee voorafgaande stappen niet vermeld, terwijl ze toch belangrijk zullen zijn. Begrijpelijk is het wel, want als je op de tube zet dat het spul alleen gebruikt moet worden na een grondige tandsteenbehandeling, ben je de helft van je klanten al kwijt. Die lijden namelijk liever pijn dan dat ze naar de tandarts gaan.

Conclusie
Het lijkt erop dat de nieuwe Elmex-tandpasta inderdaad helpt bij het bestrijden van pijn die optreedt bij gevoelige tanden. Het is waarschijnlijk wel slim om eerst bij de tandarts tandsteen te laten verwijderen en te laten vaststellen dat de problemen echt met openliggende tandbuisjes samenhangen

Reacties

 1. Cryptocheilus
  11 January 2011 - 20:39

  Zo zie je maar weer. Zelfs de meest sceptische reclamewatcher laat zich in de luren leggen door de presentatie van semi-wetenschappelijke publicaties.

  Het ene onderzoek gaat over het aanbrengen van de tandpasta vóór tandsteenbehandeling.

  http://colgate-sensitive-pro-relief.colgateprofessional.com.my/LeadershipMY/Research/Pro-ArginStudy_Hamlin.pdf

  Daar kan je zien dat het product inderdaad hielp tegen gevoeligheid (Tactile sensitivity +110%) en tegen gevoeligheid voor een (koude)luchtstoot (Air blast sensitivity +41%. Ook de controletandpasta gaf verbeteringen.

  Lees vooral dit onderzoek nog eens goed.
  http://colgate-sensitive-pro-relief.colgateprofessional.com.my/LeadershipMY/Research/Pro-ArginStudy_Schiff.pdf

  Pijnverlichting is inderdaad beschreven. Echter deze houdt niet aan. De tests gingen over twaalf weken waarin alleen in de eerste vier weken pijnverlichting werd gerapporteerd,. Na twaalf weken waren de getesten weer bij af (evenveel pijn als bij het begin).

  De tests zijn natuurlijk klein. Veel te weinig test-subjects. De uitkomsten zijn subjectief (mensen moesten aangeven hoeveel pijn het deed). Daarom is de laatste test ook wel het aardigst om te bekijken. Nadat de nieuwigheid van het onderzoek er af is zijn de resultaten weer genormaliseerd. Sterke aanwijzing voor placeboeffect.
  De testen werden overigens gepubliceerd in een speciale uitgaven van het American Journal of Dentistry. Dat zijn verkapte reclamefolders.

 2. Cryptocheilus
  11 January 2011 - 20:39

  Oeps. Ergens een haakje sluiten vergeten.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online