Effect haargroeimiddel Vichy beperkt

25 October 2011
post_excerpt)){ ?>

De wetenschap staat niet machteloos tegenover haaruitval, maar van Vichy Dercos Aminexil Pro moet je geen wonderen verwachten

Vichy adverteert volop met het haargroeimiddel Dercos Aminexil Pro. Een kalende schedel is voor veel mannen, maar ook vrouwen, een gigantische aanval op hun zelfvertrouwen. De cosmetische industrie weet dat waar het zelfvertrouwen in het geding is, altijd goede zaken zijn te doen.

Onderzoek
Deze sector doet zich graag voor als een zusje van de farmaceutische industrie: een onderzoeksgedreven sector. In werkelijkheid is marketing de grote aanjager. Cosmeticabedrijven zijn specialisten in het verkopen van pseudowetenschap en ideaalbeelden. Wantrouwen tegen iedere cosmetische claim is daarom op zijn plaats. In de spot beweert Vichy dat onderzoek heeft aangetoond dat Dercos Aminexil Pro een 72 procent daling van haaruitval tot gevolg heeft. Daarmee lijken ze te bedoelen dat een kalende in plaats van 100 maar 28 haren verliest. Dat zou een flinke vertraging van het kaalwordingsproces betekenen.

Interpretatie
Na enig Googelen vond ik echter een artikel van wetenschapsjournalist Martijn van Calmhout van de Volkskrant. Hij kwam met een heel andere interpretatie van het onderzoek. Volgens Van Calmhout is de echte uitkomst van het onderzoek dat na zes weken het aantal groeiende haren per vierkante centimeter is toegenomen van 130 tot 138 en dat het aantal afgestorven haren was gedaald van 100 tot 90. De dermatoloog Ids Boersma voegt daaraan toe, in een interview met het BeautyJournaal, dat toenemende haargroei met een korrel zout moet worden genomen. Echt afgestorven haarzakjes zijn immers voorgoed verdwenen. Hij stelt dat nieuwe haargroei in feite bestaande haargroei is waarbij heel fijn haar weer dikker wordt. Conclusie: het Vichy-middel heeft slechts een licht remmende werking op het kalingsproces. Reacties op het Haarwebforum wijzen ook in die richting.

Stabilisering
Dat betekent niet dat er geen hoop is voor de kalenden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), het strenge overheidsagentschap dat bepaalt of een geneesmiddel qua veiligheid en werkzaamheid geschikt is voor de markt, heeft twee preparaten tegen kaalheid toegelaten: minoxidil en finasteride. Finansteride wordt gezien als de eerste keus bij mannelijke kaalheid. Een serieus onderzoek met meer dan 1500 deelnemers, die twee jaar lang finasteridepillen innamen, had als uitkomst dat aan het eind van de periode bij 83 procent een stabilisering van het haarvolume werd vastgesteld en dat bijna inactieve haarzakjes weer haar waren gaan produceren. Maar pas op, zodra je stopt, houdt het effect op. De rest van je leven betaal je ongeveer 40 euro per maand aan pillen. Een fles van 200 milliliter Vichy Dercos Aminexil Pro kost op het web 11 euro.

Andere voorbeelden van pseudowetenschappelijk producten:  Zendium, Nailner, Kaloba, L’Oreal Youth Code, Bio-Oil

Dit artikel werd eerder geplaatst als column op de site van Vara’s Kassa.

Reacties

 1. Anoniem
  30 November 2011 - 03:13

  Ik zie na bijna 2 weken, na om dag zo’n capsule gebruikt te hebben, zeer duidelijk verschil. Het is niet zo dat waar je het smeert, dat daar haar gaat groeien. Maar de meest fijne en bijna niet zichtbare haartjes worden echt dikke haren die weer levensvatbaar zijn. Het spul is ook gewoon wel lekker om tegebruiken na het wassen. Je haar krijgt er behoorlijke volumeboost van. Het voelt veel steviger aan.

 2. Anoniem
  30 November 2011 - 03:25

  Mensen die zeggen dat dit geldklopperij is hebben dit product bij voorbaat de grond in getrapt. Want het werkt dus wel degelijk. Het is prijzig maar minihaartjes worden weer grote dikke haren. En je haar wordt steviger waardoor het ook minder uitvalt. Het verschil is echt voelbaar.

 3. Cera
  9 January 2012 - 20:18

  Ik gebruik het al 2 weken en het valt er nu echt minder uit dan normaal. Maar ik vraag me af of er nog haartjes er aan gaan groeien, want ik heb nogal kale plekken op mijn hoofd:(

 4. Katrien
  23 June 2012 - 22:21

  Ik heb het product Minoxidil (Regaine) jarenlang gebruikt en het werkt wel degelijk! Ik was een jonge vrouw van 21 met mannelijke soort haaruitval. Het doet geen wonderen, maar het werkt wel duidelijk. Kan wel bijwerkingen hebben dus lees kleine lettertjes. Dit product van Vichy bevat dezelfde werkstoffen maar is veel duurder dan Minoxidil

 5. Anoniem
  4 November 2012 - 13:33

  Wel.. Ik ben 21 en heb gestoord veel last van haaruitval, mijn schoonmoeder heeft me net de producten van vichy gekocht en ben egt zeeeeer benieuwd naar het resultaat.
  Hoop dat dit eindelijk wel werkt want het begint moeilijker en moeilijker te worden om positief te blijven.

 6. Anoniem
  5 December 2012 - 10:20

  Wel.
  Ik ben 19 jaar, en ik heb me gisteren een voordeelpakket besteld van Capiplus + Aminexil + Keratese haaruitval shampoo.
  Ik heb namelijk al van mijn 12de mannelijke kaalheid.
  Ik ben 3/5 van mijn haar verloren.

  Ik hoop echt dat dit zal helpen het proces te vertragen,
  zodat ik pas over 10 jaar een pruik aan hoef te schaffen.

  Daarnaast ga ik mij volgende maand een kuur van een jaar van minoxidil kopen, kijken of dat ook zal werken, daarna vervolgens altijd blijven gebruiken.

  Kan iemand mij een tip geven, wat ik het beste kan doen ?

 7. fozie
  9 December 2012 - 16:17

  ik probeer nu knoflook en olijf olie il ben bijna kaal ik zal over een jaar vertellen of het heeft geholpen.10december 2013.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online