E-matching koketteert met diplomadiscriminatie

3 January 2011
post_excerpt)){ ?>

E-matching gelooft dat alle mensen met een hoog opleidingsniveau iets gemeen hebben. Dat gemeenschappelijke zou ze meer dan gemiddeld geschikt maken voor relaties met elkaar. Aardig verkoopargument, maar de werkelijkheid zit net iets anders in elkaar.

Aan de E-matchingspot zit een zeer onaangenaam aspect. Er wordt gedaan alsof de adverteerder het genant vindt om niet-hoogopgeleiden als onwelkom te bestempelen op zijn datingsite. In feite is het een trucje om hoogopgeleide mensen zich exclusief te laten voelen. Er wordt gedaan alsof zij een hogere kaste vormen, die niet buiten de groepen willen trouwen.
In de praktijk is het inderdaad zo dat hoogopgeleiden meestal een partner vinden met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Dat betekent echter niet dat die bak van 2 miljoen hoogopgeleide mensen een homogene groep vormt. Dat overeenkomstige opleidingsniveau heeft meer te maken met de subculturen waarvan allerlei hoogopgeleide mensen deel uitmaken.
Jonge mensen uit de gegoede middenklasse beginnen bijvoorbeeld niet samen een relatie omdat ze een vergelijkbaar opleidingniveau hebben, maar omdat ze uit een vergelijkbare subcultuur komen. Die subcultuur is wat ze bindt en dat opleidingsniveau hoort daar toevalligerwijs bij.
Je zou beter een site kunnen starten voor mensen die van stijldansen houden. Dat is waarschijnlijk een betere manier om mensen uit een vergelijkbare subcultuur bij elkaar te brengen.

Conclusie
Dat idee van een min of meer homogene groep hoogopgeleiden is misleidend. Mensen voelen zich aangetrokken door mensen uit vergelijkbare milieus. Taalgebruik, favoriete sport, mentaliteit en waarden en normen zijn waarschijnlijk belangrijkere binders dan dat opleidingsniveau.

Nog geen reacties

Wees de eerste!

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online