Dove Repair Therapy vooral voor goedgelovigen

5 November 2010
post_excerpt)){ ?>

Dove Repair Therapy herstelt beschadigd haar van binnenuit. De Fibre Active-technologie is verantwoordelijk voor dit wonder. Wat deze technologie behelst, is vaag, maar blijkbaar kan het de geleidelijk oxiderende stof die de haarproteïnen verbindt, vervangen. Boeiend natuurlijk, maar voor we het geloven, willen we graag eerst een artikel zien in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift.

Producenten van cosmetica en verzorgende producten nemen het meestal niet al te nauw met de wetenschappelijke onderbouwing van hun claims. Als de klant maar een goed gevoel krijgt van het product, is het al oké. Vandaar de Dove Repair Therapy-spot met een paar vrolijke meiden, die lekker gek doen met hun haar, terwijl op de achtergrond een aangepaste versie van Favourite things uit de Sound of Music wordt gezongen.
Natuurlijk is het marketingtechnisch best mooi om met onderzoeksresultaten en quasi wetenschappelijke verklaringen te schermen, maar echt noodzakelijk is het niet. Veel vrouwen geloven dat met de juiste producten hun seksuele aantrekkelijkheid en daarmee hun zelfvertrouwen, enorm kan worden verhoogd. Die combinatie wordt door velen gezien als de heilige graal van het vrouwelijk geluk. Met zo’n schat binnen handbereik ga je je niet laten afleiden door wetenschappelijk gezever.
Dove, een Unilever-merk dat zich richt op huid- en haarproducten, heeft vorige maand Dove Repair Therapy op de markt gebracht. Het is geen shampoo of conditioner, nee het is een haarhersteller. Het verhaal is dat door het gepatenteerde Micro Moisture-serum en de Fibre Active-technologie dit Dove-product beschadigd haar helpt te herstellen, voeden en beschermen en dat zowel aan de oppervlakte als van binnenuit. Dit gebeurt volgens Dove op een ‘unieke manier’. Zit je al op het puntje van je stoel?

Knippen
Nu de wetenschap. Haar bestaat vooral uit keratine, een bepaald soort eiwit. Die keratine-moleculen zijn met elkaar verbonden door thiolen, chemische verbindingen die als een soort cement werken. Die theolen kunnen oxideren, dat is reageren met zuurstof, en daardoor verzwakken en uiteenvallen. Waterstofperoxide is de bekendste boosdoener, maar ook UV-straling kan oxidatie tot gevolg hebben. In laatste instantie is het verval van thiolen een slijtageproces. De onderkant van schouderlang haar is al een jaar of twee oud. Bedenk eens hoeveel borstelstreken daar doorheen zijn gegaan, hoe vaak het al is geföhnd, hoeveel krultangbehandelingen het heeft gehad. Kortom, hoe langer het haar, hoe minder van die verbindende stof over is en hoe brozer het haar wordt. Je zou eigenlijk een soort haar-Alabastine in het haar moeten wrijven, dat vanzelf precies op de plaatsen gaat zitten waar de verdwenen thiolen zaten.
Mocht je dat een geloofwaardig concept lijken, dan moet je het nieuwe Dove-product zeker uitproberen. Mocht het je niet helemaal geloofwaardig voorkomen, dan is het misschien een goed idee om te accepteren dat er maar één oplossing is voor haar dat aan de onderkant broos is geworden: knippen. Een decimetertje eraf doet vaak wonderen.
O ja, het nieuwe Dove-product heeft ook een hydraterend effect. Wetenschappelijk onderzoek heeft klip en klaar aangetoond dat alleen een onvoorstelbaar dun laagje aan de buitenkant van het haar vocht kan opnemen. Dat is op zijn minst aardig om te weten, lijkt ons.
Misschien vindt je dat we ons wel wat erg negatief uitlaten over een op zich interessant product, waar door een serieus concern als Unilever lang aan is gewerkt. Daar zit iets in, daarom spreken we af dat zodra over de werking van de Fibre Active-technologie een peer reviewed-artikel verschijnt in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift, we op deze site diep door het stof zullen gaan.

Conclusie
Het lijkt ons een goed idee om de beweringen in de Dove Repair Therapy-campagne in ieder geval voorlopig met een korreltje zout te nemen.

Reacties

 1. Jamey
  6 March 2013 - 15:35

  It’s hard to find educated people about this subject, however, you seem like you know what you’re
  talking about! Thanks

  Here is my weblog … airplane landing games

 2. Alexa
  23 December 2013 - 08:28

  I would agree with that but don´t forget you always find something similar online.
  Alexa http://www.blurty.com/talkpost.bml?journal=girlintights&itemid=316

 3. Dennis Clinebell
  24 January 2014 - 15:07

  Excellent information! My edition of your Marmon Wasp is in 1:43 scale but I however value it, including that revolutionary rear perspective mirror! Marmon may well be one among the overlooked American “greats,” but a number of us however keep in mind when Mr. Marmon and his relatives experienced a retreat the following inside the mountains of North Carolina. I usually contemplate if certainly one of his fantastic cars is even now there.

  http://www.6cfzsP4cu96cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online