Dettol werkt verzwakkend: feit

26 August 2010
post_excerpt)){ ?>

Dettol presenteert zich in zijn spots als een belangrijk wapen in de strijd tegen huis-, tuin- en keukenbacterieën. De keerzijde van al die hygiëne blijft buiten beschouwing. Bij Reckitt Benckiser, de producent van Dettol, hebben ze bepaald geen zonnig wereldbeeld. In de wereld die ze in hun Dettol-spots presenteren, dreigt voortdurend onzichtbaar gevaar. In de […]

Dettol presenteert zich in zijn spots als een belangrijk wapen in de strijd tegen huis-, tuin- en keukenbacterieën. De keerzijde van al die hygiëne blijft buiten beschouwing.

Bij Reckitt Benckiser, de producent van Dettol, hebben ze bepaald geen zonnig wereldbeeld. In de wereld die ze in hun Dettol-spots presenteren, dreigt voortdurend onzichtbaar gevaar. In de meest recente spot heeft een kind plezier in de speeltuin. Als hij zijn hand op de rand van de glijbaan legt, volgt er een cirkelvormige vergroting en binnen die cirkel krioelt het van de bacteriën. De boodschap is duidelijk: ook als uw kind lekker aan het spelen is, hebben allerlei microben het op hem gemunt.

Later die dag wordt er patat gegeten, maar de kinderen hebben hun handen niet gewassen. De supermoeder ziet meteen wat er gaande is en met één vingerklik verdwijnen de borden in het niets. Er klinkt een spreuk: geen Dettol geen friet. Daarna volgt een scene waarin de handen enthousiast worden gewassen met vloeibare zeep van Dettol. Dan volgt de slotspreuk, “Dettol beschermt: feit.”. Met dat pontificale woordje ‘feit’ op het eind, wordt meteen elke discussie of relativering de grond in geboord.

Natuurlijk is het een feit dat Dettol een bacteriedodende werking heeft. Maar of het zo noodzakelijk is om al die bacteriën te doden, valt te betwisten. We leven hier in een gematigd klimaat en in een land waar de algemene hygiëne op een hoog peil staat. Niemand raakt hier in de speeltuin besmet met cholera of tuberculose. Wat je tegenkomt zijn bijna altijd volstrekt onschuldige microben, waar het immuunsysteem geen enkele moeite mee heeft. Je kunt trouwens betogen dat het immuunsysteem van kinderen garen spint bij regelmatige blootstelling aan ziektekiemen. Zo bouwt een mens zijn weerstand op. Ook is er de algemeen aanvaarde hypothese van de medische onderzoeker Strachan. In 1989 maakte hij aannemelijk dat onze overdreven neiging tot hygiëne de oorzaak is van de enorme toename van astma, hooikoorts en allergieën. Dat beschermende van Dettol is gedeeltelijk ook verzwakkend en volgens Strachan dus zelfs ziekmakend.
De consument angst inboezemen is Dettols belangrijkste reclamestrategie. In een eerdere spot stelden Dettols reclamejongens dat er soms meer bacteriën op het lichtknopje zitten dan op de WC-bril. Met dat soort opmerkingen kun je mensen met een aanleg voor obsessies en dwangneurosen knotsgek maken.

Conclusie

Dettols reclamestrategie is gericht op het oproepen van angst. Maar het risico op ziektes die worden opgelopen door bacteriën op de handen is in werkelijkheid heel klein. Blootstelling aan bacteriën is bovendien belangrijk voor het opbouwen van een effectieve afweer.

Link naar reclame spot

Reacties

 1. Ab
  13 November 2011 - 14:46

  Totdat je kinderen in de met kattenstront en kattenpis bevuilde zandbak zitten te spelen. Handens wassen is normaal voor het eten en dettol helpt een handje. Who cares.

 2. Frans
  17 November 2011 - 13:13

  Het is normaal dat we met onze hygiene goed moeten omgaan.
  En het is ook fijn dat er een product als dettol is om schoon te maken als je met je handen in de viezigheid heb gezeten.
  En inderdaad er kan soms meer bacteriën op een lichtknopje zitten dan op de wc bril dit is een bewezen feit die de makers van dettol niet uit hun duim zuigen maar… de bacteriën op de wc bril zijn wel schadelijker voor de gezondheid dan op het lichtknopje het gaat dus niet om de hoeveelheid bacteriën maar om hoe schadelijk ze zijn en daar zit nu net het addertje onder het gras.

 3. Ab en Frans
  1 January 2013 - 15:32

  Wij van Dettol..

 4. Aquamar
  2 March 2013 - 10:10

  Hoi ik ben niet van dettol maar het belang van handen wassen voor dat met voedsel gaat aanraken staat toch niet ter discussie hoop ik?
  Het was de persoonlijke hygiëne welke de salmonella uitbraak van vorig jaar heeft veroorzaakt mate alle gevolgen van dien.
  Of niet soms

 5. Lydia Canters
  13 March 2013 - 12:45

  Ik gebruik een scheut Dettol bij het afwassen van o.a. een bedpan, de kattenbak, een vuile afvalbak enz… Dus klusjes waarbij mij ontsmetten toch belangrijk lijkt.
  Verder denk ik dat (bij gezonde kinderen en volwassenen) gewone zepen het werk wel aankunnen. Overdrijven is nooit goed.

 6. yvonne
  23 May 2013 - 22:07

  Nut en noodzaak van dit is een kwestie van gezond verstand wanneer je wel of geen desinfect gebruikt. De vraag die bij mij leeft, waarop ik nergens een antwoord kan vinden: hoe lang moet dettol inwerken om effectief te zijn?
  Gloorproducten moeten namelijk 15 min inwerken of iets te doen. Vandaar dat ik geen cif met gloor gebruikt. Wie laat er nu schuurmiddelm 15 inwerken om zijn gootsteen te reinigen? Niemand toch? Hoe lang moet dettol op je handen of in de kattenbak zitten om daadwerkelijk bacterieen te doden? Ik kan het nergens terug vinden. Gemiddeld mens doet 10 a 20 sec om zijn handen te wassen. Het zal vast iets doden, de vraag s allen wat? Ik denk mijn banksaldo!

 7. Filipijntje
  19 October 2013 - 12:15

  Als je Dettol gebruikt om bijvoorbeeld een wc zitting te reinigen, dan is dat een prima middel. Was je handen echter gewoon met water en zeep. Het is onzin en niet aan te bevelen om continue je handen met Dettol te wassen, want daardoor neemt je weerstand tegen bacteriën ook af.

 8. nico
  3 June 2016 - 22:12

  Dettol mag dan menen alle wijsheid in pacht te hebben op hygiënegebied maar een minder agressieve zeep volstaat ook, zolang je maar regelmatig je handen wast. Bij mij heeft het in elk geval een flinke allergische reactie veroorzaakt waarbij mijn hele gezicht begon op te zwellen. Voor mij dus absoluut nooit geen Dettol meer. Feit!

 9. 2 zits bank leder
  22 August 2018 - 13:16

  Hoi, leuke blog. Met veel plezier gelezen! Bye

  https://www.gb-design.nl/

 10. Janneke
  29 August 2019 - 14:45

  Lekker alles ontsmetten, het hele huis steriel, een scheutje dettol in de pan aardappelen, ermee afwassen, je tanden ermee poetsen misschien? Dat je het een keer gebruikt om schoon te maken als iemand in je gezin een hevige diarree heeft, ok maar laat het daarbij, als je alle bacterieén uitroeit gaat je immuunsysteem eraan.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online