De grote donorcompetitie

19 July 2011
post_excerpt)){ ?>

Tot nu toe hebben alle pogingen om Nederland zich massaal te laten registreren als donor gefaald. Verantwoordelijkheidsbesef en schuldgevoel blijken niet sterk genoeg om de angst voor de confrontatie met de eigen sterfelijkheid even te verbijten. Mogelijk heeft een reclamebureau nu een creatieve oplossing gevonden.

Het grote probleem met reclame is dat je de onoprechtheid ervan bijna altijd overal doorheen voelt. De makers van reclamespotjes geloven merkbaar helemaal niet in de producten die ze aanprijzen. Ze bekijken het allemaal puur technisch. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we mensen wijsmaken dat deze shampoo het haar voedt? Het zijn over het algemeen ontwikkelde mensen die prima weten dat haar uit levenloze eiwitten bestaat en dat die niet zijn te voeden. Maar het is je vak om een product zo aan te prijzen dat mensen gaan geloven dat dit wel kan. Die onoprechtheid is de belangrijkste oorzaak van de constante vage ergernis die veel mensen bij reclame ervaren.
Dat er onder die reclamecreatieven toch uitstekende vakmensen zitten, zie je als ze eens een opdracht krijgen voor iets waar ze zich wel bij betrokken voelen. Een schitterend voorbeeld is de Postbus 51-spot over donorregistratie. Je ziet op een kerkplein mensen het woor ‘ja’ vormen. Dat is het antwoord op de vraag of ze al geregistreerd staan als donor. Hensbroek heeft volgens de spot het grootste aantal geregistreerde donoren van Nederland: 44 procent. Mensen worden uitgenodigd om zich ook te registreren en meteen te bekijken hoe hun woonplaats scoort op www.JaofNee.nl .

Fotogeniek
Vernieuwend is dat er geen moreel beroep wordt gedaan. Die benadering is immers sinds jaren zonder succes uitgeprobeerd. In plaats daarvan zijn de bedenkers uitgegaan van twee fundamentele drijfveren in de mens: stamgevoel en competitiedrang. Rotterdammers is het zonder twijfel veel waard om hoger op de registratielijst te staan dan Amsterdam. Kleine dorpjes zien een mogelijkheid om de rest van Nederland te verslaan door hoog op die lijst te komen. Je merkt het al in Hensbroek. Het buurdorp Obdam beweert beter te scoren dan Hensbroek, maar omdat dat kerkplein van Hensbroek fotogenieker is hebben ze voor Hensbroek gekozen. De dorpstrots en de wil de beste te zijn doen zich dus al meteen gelden.
Het is natuurlijk een campagne gebaseerd op het Guinnes Book of Records-gevoel. Vrijwilligers zullen op huisbezoekjes gaan in hun wijk, om de mensen maar over te halen zich te registreren. Op de jaarlijkse braderie zal vast en zeker een plaatselijk registratieteam rondlopen. Om levens te redden? Welnee, gewoon om Hensbroek of Obdam voorbij te streven. Wij voorspellen dat dit jaar het aantal in het donorregister opgenomen Nederlanders met procenten zal toenemen. Dat die nieuwe mensen niet de juiste motivatie hebben, zou niemand iets moeten uitmaken.

Conclusie
De Postbus 51-campagnes gaan eruit door gebrek aan effectiviteit. Maar op de valreep zou het best kunnen dat dit ideële reclameblokje eindelijk eens een meetbare klapper maakt.

Reacties

 1. Wilmy
  27 June 2012 - 22:39

  Mijn man ik en onze twee kinderen staan als donor al vanaf het begin geregistreerd. Mijn man kreeg in 2010 het met het geheugen, en hij heeft allerlei onderzoeken ondergaan of hij eventueel Alzheimer had.Eerst wees alles daarop op maar ik kreeg mijn twijfels om dat hij telkens zei “ik heb het zelfde gehad als jij”(Tia).Maar toen het met zijn gezondheid slechter ging en ik ging informeren hoe het zou gaan omdat hij donor was, werd dit afgewezen. Dit kan om bepaalde redenen, maar wat ik niet begrijp is: als wij samen een auto ongeluk hadden gehad en we hadden het samen niet overleefd,vooral toen er nog niets en niemand wist wat er aan de hand was zelfs ik en de dokter niet, had men zijn organen dan wel gebruikt? Helaas en nu niet ik was er ontdaan over. Waarom zegt men niet bij de donorregistratie als je b.v bepaalde ziektes hebt dat het dan niet kan. Over dit alles waren wij onze kinderen zeer verbolgen.Je wilt voor je medemens wat betekenen, maar ik heb nu het voornemen om mij uit het donorregister te laten schrappen !!!Iedereen die geregistreet staat en ook ik zijn van goede wil om mensen een beter leven en levenskansen te geven.Maar ik ben echt diep teleurgesteld over deze handelswijze.

 2. Senia
  13 October 2012 - 08:22

  Hey Hey,Heb alles gelezen wat hier opt forum staat, maar ik kom dr niet uit. Ik heb alles geadan. Maar ff een vraag, met de “root” van mijn mem (nokia N95 8GB) word toch bedoel, als ik bij “Deze Computer” dan “Verwisselbare schijf” aanklik en dan gewoon die map.. of word met “root” een anderen map op mijn telefoon bedoeld? Ik heb namelijk de bestanden “1.bt”, “2.GPSd”, “3.tomtom” en “Benelux”(met nog een paar bestanden) daar naar gekopie rd. Maar ik blijf de melding krijgen “Geen Kaarten gevonden!” Kan iemand mij misschien verder helpen?m.v.g.Wesley

 3. cfa level 3
  5 November 2012 - 13:01

  Thanks so much for providing individuals with an extremely remarkable possiblity to read from this site. It can be very superb and stuffed with fun for me personally and my office fellow workers to search your blog no less than 3 times every week to study the fresh guides you have. Not to mention, I’m usually amazed for the dazzling techniques you serve. Selected 2 ideas in this posting are unquestionably the best I’ve had.

 4. Dean
  12 February 2013 - 00:55

  Hello mates, its fantastic article concerning tutoringand fully defined,
  keep it up all the time.

  Also visit my website … online psychic readings

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online