Claims Bio-Oil in VK officieel tot onzin verklaard

3 November 2010
post_excerpt)){ ?>

Producent Union Swiss beweert dat haar Bio-Oil aantoonbaar helpt bij het reduceren van littekens en zwangerschapsstriemen. ASA, de Britse reclame code commissie, heeft de claims over de wonderolie nader onderzocht en harde eisen gesteld aan de manier waarop het product in reclame-uitingen wordt aangeprezen.

Op de Nederlandse commerciële zenders is een spot van Bio-Oil te zien. Dit is een wonderbaarlijke olie die littekens en huidstriemen flink schijnt te reduceren. De Nederlandse spot staat niet op Youtube, daarom plaatsen we de Zuid-Afrikaanse versie. Het klinkt verwarrend, maar Zuid-Afrika is het land waar Union Swiss is gevestigd. Misschien dat een associatie met Zwitserland voor Europeanen meer vertrouwen oproept dan een met Zuid-Afrika.
De olie schijnt als belangrijkste ingrediënt PurCellin Olie te hebben. Dit is een gesynthetiseerde versie van de olie die watervogels produceren om hun verenpak waterdicht te houden. Let op het woord gesynthetiseerd, dus in een laboratorium ontwikkeld en in een fabriek gemaakt. Het woord Bio in de productnaam moet dus met een korreltje zout worden genomen.
Zoals eerder gezegd, is de belangrijkste claim dat deze olie littekens en huidstriemen kan helpen voorkomen. Dat zou revolutionair zijn, want dat is tot nu toe nog nooit vertoond in de officiële dermatologie. Bio-Oil zag de bui al hangen en liet een aantal onderzoeken uitvoeren. Er wordt vooral geschermd met een onderzoek van het Fotobiologische Laboratorium van de Medische Universiteit van Zuid-Afrika. Bij het onderzoek werden 22 vrouwen en 2 mannen naar huis gestuurd met een paar flessen Bio-Oil en die moesten hun littekens 2 keer per dag, gedurende 12 weken met de olie masseren. De uitkomsten waren opmerkelijk. De roodheid was bij 65 procent van de deelnemers afgenomen, de toon (?) in 62 procent, de breedte in 42 procent, de lengte in 42 procent en de elasticiteit in 14 procent van de gevallen juist toegenomen. Prima resultaten toch?

Subjectief
Maar die zure Britten van ASA, de Britse tegenhanger van de Reclame Code Commissie, gooide roet in het eten. Ze vonden dat het bewijs veel te zacht was om de claims van de producent op een aanvaardbare manier te onderbouwen. Omdat er geen enkel cosmeticum bestaat dat littekens kan verminderen, is het volgens deze watchdog-organisatie absoluut noodzakelijk dat een onderzoek dubbelblind en placebo-gecontroleerd wordt uitgevoerd. Alleen na zo’n onderzoek kun je zo’n claim serieus nemen, stelde ASA.
Ook het onderdeel van het onderzoek waarin zichtbare vermindering van striae (zwangerschapsstriemen e.d.) werden beoordeeld, werd zonder mededogen afgeserveerd. De hoge score in het onderzoek was vooral tot stand gekomen op basis van het oordeel van de gebruikers en gebruiksters. Zulke subjectieve oordelen zijn notoir onbetrouwbaar. Er zit vaak zoveel wishful thinking in die oordelen, dat de uitkomst niet gebruikt kan worden om wetenschappelijke conclusies te trekken.

Conclusie
ASA formuleert het allemaal heel zakelijk en lijkt het accent te leggen op onvolkomenheden in de onderzoekssystematiek. Maar wat de organisatie vrij vertaald zegt, is dat Bio-Oil veel weg heeft van een kulproduct. In het Verenigd Koninkrijk mogen de beweringen over reductie van littekens en huidstriemen dan ook niet meer worden gedaan. In Nederland mag dat nog wel, maar dat wil niet zeggen dat het volgens de Nederlandse autoriteiten wel werkt. Het betekent alleen dat tot nu toe nog geen instantie zich over de werkzaamheid van het product heeft gebogen.

Reacties

 1. Cryptocheilus
  6 November 2010 - 14:12

  Een uitgebreidere bespreking van de “wetenschappelijke” claims van bio-oil en Johan Wiechers (de Nederlandse link voor wat dat betreft) kan men vinden op het weblog van Ars GeriatiCare.

  Deel 1

  Wonderolie of volksverlakkerij? Bio-oil, littekens en ‘bewijs’
  http://geriatricare.wordpress.com/2009/09/24/wonderolie-of-volksverlakkerij-bio-oil-littekens-en-bewijs/

  Het zijn anekdotes en ‘testimonials’. Droevig. Regelrechte kwakzalverij en volksverlakkerij. (het vertoont er veel kenmerken van: voor een scala aan aandoeningen bruikbaar, waaronder natuurlijk ook die verschrikkelijke veroudering van de huid, veel gebruikerservaringen en geen duidelijk bewijs) Iets waar de mensen achter bio-oil zich héél veel harder zouden moeten schamen dan de schaamte die men anderen impliciet aanpraat voor littekens en striae. Het schaamrood zou hen op de kaken moeten staan. Maar wellicht werkt bio-oil daar wél tegen.

  Deel 2

  U wilt bio-oil? Oké dan: Bio-oil, littekens en ‘bewijs’ (BLB), part two. Starring Johann Wiechers.
  http://geriatricare.wordpress.com/2010/02/14/u-wilt-bio-oil-oke-dan-bio-oil-littekens-en-bewijs-blb-part-two-starring-johann-wiechers/

  Mocht bio-oil goed werken dan zou dat ronduit FANTASTISCH zijn. Dat ís heel goed in dubbelblind gerandomiseerd onderzoek aan te tonen. Maar om één of andere reden heeft men daar bij bio-oil blijkbaar geen behoefte aan en moeten de bio-oilproponenten zich schijnbaar in pseudo-wetenschappelijke rookgordijnen hullen.

  Keep up the good work!

  Groet, Crypto

 2. H Hendriks
  23 March 2011 - 14:42

  Bedankt voor deze conclusie, ik stop acuut met bio oil . Ik ben aan mijn tweede flesje bezig ,zag nog geen verbetering maar ik dacht volhouden. Zonde van het geld ,maarja weer wat geleerd .groeten Henny

 3. Saskia
  7 April 2011 - 06:11

  Nou lees ik dit net een dag te laat. Ik heb net mijn gezicht op een vreselijk pijnlijke manier laten laseren tegen acné-littekens en zelfs dit geeft geen resultaat. ik dacht, als ik na die behandeling bio-oil ga smeren zal dat wel helpen, maar kennelijk heeft de Kring-apotheek me bekocht met een mooi verhaal over hoe ik dit spul als dagcreme kon gebruiken. Het prikt als een gek (mag niet op een beschadigde huis worden aangebracht, maar wanneer is die huid dan genezen, als de littekens terug komen???) en er blijft een oilieachtige laag op m’n gezicht achter waar ik ECHT NIET mee rond ga lopen. Dan nog liever verminkende littekens in m’n gezicht. En het was duur genoeg voor mijn doen om er even goed ziek van te zijn. Vertrouw de apotheker, die kennelijk ook maar een verkoper is, dus ook niet. Misschien helpt het tegen de kloofjes in m’n enkels. Iets waar ik dit spul helemaal niet voor gekoxht heb en een pot baseline van een euro zou daar ook voor voldoen.
  Bedankt voor de kritiek, wie gaat er in Nederland dit verhaal onderuit halen???
  Groetjes, Saskia.

 4. Veronica
  17 June 2011 - 15:24

  Berichtje voor Saskia: Twee producten (absoluut veilig met klinische studies bewezen)) om te proberen: 97,5 % Aloe Vera van Dr. Storz en Contractubex van Merz. Beide producten te koop in Duitsland in de apotheek. Stap anders een goede apotheeek in Duitsland binnen, toon je gezicht en zij komen met gedegen, goed advies.
  m.vr.gr. Veronica

 5. lia
  17 June 2011 - 17:24

  Ik geloof niet in allerlei “wonder-oliën”, zeker niet als de huid beschadigd is door bovengenoemde acne-behandeling, een beschadigde huid….. niets opsmeren alleen als een arts dat adviseert.

  Dan nog iets over oliën die littekenvorming zouden tegengaan. Ik kan één ding bedenken, zelfs al zou je boter gebruiker, je masseert je huid en dus het litteken, waardoor er mogelijk minder onderhuidse verklevingen ontstaan!

  Ik moet er niet aan denken allerlei cremes die dóór de huid heen zouden dringen tot in de diepste huidlaag….. levensgevaarlijk!

 6. Geertje
  18 June 2011 - 10:03

  Berichtje voor Saskia:
  Probeer eens calandulan zalf of crème van VSM.
  Werkt bij mij perfect en ook op littekens werkt dit TOP!
  En het kost rond de € 5 als ik me niet vergis.

 7. Ramon
  27 April 2012 - 20:35

  Ik heb het op aanraden van een kennis die net een zware buikoperatie heeft ondergaan gekocht en ik ben er zelf na kort gebruik (en ook een zware buikoperatie) ook best tevreden mee.

  Bovendien: het product is té goedkoop om je er een buil mee te vallen. Het kan best zijn dat bij de één het product minder lijkt te werken of helemaal niet, dan stap je over op wat anders toch? Je huid insmeren met een olie of crème kan sowieso geen kwaad..

 8. himpie
  12 June 2012 - 14:24

  Ik gebruik nu 2 jaar bio-oil als dag/nachtcreme en ben hier erg tevreden over. Veel andere creme geprobeert om mijn huis minder droog en geiriteerd te maken, maar niets helpt zo goed als bio-oil. In oktober ben ik geopereerd en heb een behoorlijk groot liteken in mijn hals en ook daar smeer ik bio oil op. Het liteken gaat er op de dag beter uit zien. Mogelijk helpen andere zalfjes ook maar ik ben erg tevreden over bio-oil. Zoals bij iedere reclame zal ook bij de reclame van bio-oil het een en ander overdreven zijn maar voor mij werkt het en daar gaat het om

 9. Jo
  24 December 2013 - 16:48

  Bio oil is goed als massage middel te gebruiken, dit houdt de littekens soepel, en zorgt voor goede drainage.Hierdoor gaat het weefsel rond de littekens er goed uitzien, maar de littekens gaan er niet door weg! ja de apotheek is een winkel waar je ook medicijnen kan krijgen. wel is het personeel in deze apotheek/winkel goed geinformeerd over de producten.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online