Cillit Bang maakt gevaarlijke indruk

6 februari 2011

Cillit Bang wordt aangeprijsd als de allesreiniger waarmee je met één veeg al het aangekoekte vuil kunt verwijderen. Klopt dat? En zo nee, waarom suggereren ze dan iets wat absoluut niet waar is?

Een lezer maakte ons attent op de reclame voor Cillit Bang. Dit reinigingsmiddel van Reckitt Benckiser heeft blijkbaar wonderbaarlijke krachten. Je neemt een smerig stuk aanrecht, met alle denkbare soorten aanslag en vuil. Je doet een scheut Cillit Bang op een doekje en haalt dat één keer over het aanrecht. Opeens ontstaat er een baan van hoogglans. Een beetje zoals gebeurt, wanneer je met je vinger een streep trekt op een glazen tafelblad, waarop een stoflaagje ligt. De spot is uitgevoerd op een bewust stuntelige manier, een beetje Tel Sell-achtig.
Kan zoiets? We hebben het eerlijk gezegd nooit geprobeerd, maar we hopen van niet. De werkzame stoffen in Cillit Bang moeten dan zo agressief zijn, dat geen mens ze op zijn handen wil krijgen, laat staan in zijn ogen of op zijn slijmvliezen. En wat zouden zulke stoffen in de natuur aanrichten? Want daar komen ze deels zeker in terecht.

Misleiding
In het middel zouden in ieder geval zowel hoge concentraties van lactaten moeten zitten, bedoeld om de vetten op te lossen, als heftige zuren om kalk op te lossen. Voor zowel zuren als lactaten gelden grenswaarden, waaraan een producent van schoonmaakmiddelen zich dient te houden.
Waarom suggereert de producent van Cillit Bang in zijn reclamespots iets dat aantoonbaar niet kan? Waarschijnlijk zou een rechter zeggen dat dit overduidelijke een geval van extreme overdrijving is en dat het daarom geen misleiding genoemd kan worden. Er zijn dus geen juridische belemmeringen voor de spot. Dat neemt niet weg dat deze aanpak reclamepsychologisch bepaalde effecten heeft. Niemand verwacht die banen van glans uit de reclame, maar de consument zit na de spot wel met het idee in zijn hoofd dat Cillit Bang een zeer heftig middel is en koopt het.

Conclusie
Door sterk te overdrijven probeert Reckitt Benckiser de klant te overtuigend dat het hier gaat om een middel dat opmerkelijk beter vuil verwijderd dan de concurrenten.

Reacties

 1. X
  6 februari 2011 - 20:23

  Ik snap deze reclames ook niet zo goed. Je koopt 1 keer het betreffende produkt, raakt zwaar ontgoocheld en daar blijft het dan toch bij?
  Een fles allesreiniger, Jif en chloor en een spuit Glassex, de rest is flauwekul.

 2. peter
  7 februari 2011 - 10:53

  Wat IK niet begrijp is dat er niet veel meer geprotesteerd wordt tegen dit soort misleidende reclames. Elke dag zie ik reclames van de meest fantstische (schoonmaak)middelen. En hoe ik het ook zelf probeer, het lukt nooit zoals in de reclame. Waarom zou je je dan wel druk maken over Cillit Bang. Overigens gebruik ik dit middel zelf voor mijn keuken, en ik moet zeggen dat het beter werkt dan het gemiddeld aangeprezen goedje. En de opmerking over het gebruik van chloor, daar gruwel ik als veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen helemaal van.

 3. X
  7 februari 2011 - 20:06

  Beste Peter,
  ik zou graag meer willen weten over chloor, ik begrijp dat het te gevaarlijk is voor huis-tuin-keuken-schoonmaken? Ik gebruik het in de combi fles van Jif, Jif met chloor, oa voor het keukenaanrecht.

 4. pinguin
  13 mei 2011 - 11:00

  Cilit Bang werkt beter dan welk ander klassiek middel ook. Ik ben van de oude aanpak, maar ik ben onder de indruk van CB als het gaat om snel en goed een keuken die niet echt bijgehouden is weer goed schoon te krijgen. Als je elke week je keuken doet is CB overdreven, en volstaat Jif/Andy etc. Niettemin hebben we CB ervaren als een ware aanslag op je handen. Wat een gif is dit. Logisch, want de reinigende kracht (tegen met name vet) moet ergens vandaan komen. Net verhuisd en de oude keuken netjes op moeten leveren, de handen hebben Nivea SOS creme een week lang nodig gehad. Te laat erachter gekomen dat handschoenen echt noodzakelijk zijn.

 5. pinguin
  13 mei 2011 - 11:02

  Wat de opmerkingen van Peter en X betreft over chloor etc: Veel mensen denken dat allerlei middeltjes door elkaar een versterkend effect heeft, maar vergeten de potentieel zeer gevaarlijke chemische reactie. Bekend voorbeeld: toilet schoonmaken met een mix van chloor en ammoniak. Perfect recept voor een ziekenhuisopname als je niet tijdig door hebt wat voor gifdampen je staat te produceren.

 6. Arianne
  18 juli 2011 - 09:39

  Ik heb zelf niet het idee dat Cillit Bang echt beter is dan andere schoonmaakmiddelen. Gewoon een beetje Jif en je schuurt het meeste vuil er al af. De zeep erin ontvet, schone keuken.

  En wat pinguin hierboven zegt klopt niet helemaal. Chloor en ammoniak reageren tot Ammoniumchloride, oftewel salmiakzout, een ingredient wat veel in drop wordt gebruikt en dus geen gif is.

  Het probleem ligt erin dat wat men kent als “chloor” geen chloor is, maar een hypochloriet-verbinding, waardoor er dan chloorgas vrijkomt. En dat is wel uiterst giftig.

 7. Michael
  9 november 2011 - 22:09

  Mijn ervaring met cillit bang is dat het beter werkt als bijvoorbeeld een schuurmiddel als Cif. Douche cabine randen waar roest, schimmel op zit, moeiteloos weg… nog nooit meegemaakt bij een ander schoonmaakmiddel. Maar dan reclames. Zijn die niet in het leven geroepen om competitie aan te gaan. Ik luister uberhaupt nooit naar reclames want het is onmogelijk het kaf van het koren te scheiden. Ik denk dat er meerdere mensen zijn. Hoe vaker reclames liegen, hoe meer mensen er niet meer in geloven. En het heeft wel een hoog Tel sell gehalte. Maar Sillet Bang werkt, ik heb het gekocht voor mn schoonmaakster, op haar advies.

 8. Aboriginal
  18 maart 2012 - 19:50

  Iemand die de gebruiksaanwijzing gelezen heeft zou schrik moeten hebben om dat product te kopen. Dat spul is levensgevaarlijk. Ik heb dat ooit gemeld aan Reckit Benckiser maar nooit een antwoord gekregen. Sedertdien raad ik iedereen af om dat te kopen. De beste schoonmaak is de regelmatige schoonmaak.

 9. babs
  2 december 2012 - 18:23

  Die mw.die gloor door de jif fles doet??
  Deed mijn schoonmoeder om onduidelijke redenen ook. In ieder truitje had ze gaatjes van de gloor, of witte vlekken.

 10. Keena
  6 mei 2013 - 17:09

  ik had vlekken op mijn tegels door te poetsen met cillit bang ,die vlekken heb ik nu weg gekregen door met een sponsje en cif te wrijven , daarna gespoeld en de vlekken zijn weg . Ik zal nooit meer cillit bang kopen!!!!!!!

 11. John
  16 juni 2013 - 01:10

  Nou eerlijk gezegt vind ik dat cillit bang de consumenten misleid met hun reclamens op de tv zo heb ik dan vorig week de nieuw cillit bang Actieve mousse gehaald en uit gelijk uit geprobeert op mijn douche cabine omdat ik al die zeep resten en aanslag wat op de douche cabine zit dach ik van nou ik ga de cillit bang actieve mousse ook eens probeer want als het klopt wat ook in de tv reclame gebeurt je spuit de mousse op de douche cabine en laat het intrekken en je spoelt het daar na af en de douche cabine is weer helemaal schoon van zeep resten en aanslag zo als in de tv reclamen word getoont nou ik heb het zelf dus ook uit geprobeert maar sorry het klopt niet want bij mij zit de zeepresten en de aanslag nog op de douche cabine dus het is dus klare onzin over die cillit bang actieve mousse want bij zit de zeep resten en de aanslag nog steeds er op en ik heb het voor ik het gebruikte ook nog ff de gebruik aanwijzing gelezen wat op de bus eerst schudden voor het gebruik en staat er dat je 30 tot 40 cm afstand moet houden en dan de cillit bang actieve mousse er op gespoten en 10 minuten in laten werken en met een vochtig doek afvegen en dan nog eens naar spoelen dat had ik dus allemaal gedaan maar nogmaals er was dus geen resultaat want zo als ik al eerder hier in het bericht schreef de zeepresten en de aanslag zitten er nog op en daar betaal je dan ff plusminus € 3 bijna € 4 euro voor voor iets wat niet werkt

 12. Katje
  1 oktober 2013 - 16:29

  Ik mag van mijn keuken/badkamerleverancier absoluut geen cb gebruiken. Tast beschermende laag aan. En bij problemen geen garantie!….

 13. marian
  25 oktober 2013 - 12:56

  Zeer misleidende reclame, ik heb vandaag geprobeerd met cillit bang mijn douche tegeltjes schoon te maken waar een hele lichte aanslag van waterresten op zaten. Wat blijkt, niks niks niks, weer geld weggegooid, dit werkt echt niet, ik snap niet dat die misleidende reclames zomaar mogen, Dit is echt de allerlaatste keer dat ik aan dit soort dingen nog geld uitgeef.

 14. Yvonne
  5 januari 2014 - 10:12

  Na een grote verbouwing, waarbij wij ook nieuwe ramen hebben gekregen, al met vanalles de ramen proberen schoon te krijgen. Teneinde raad Cillit Bang vuil en vet erop gespoten, even de spons erover heen gehaald, en echt stralend schoon. Fijne ervan is dat er nu ook geen regendruppels verschijnen na iedere bui, mijn ramen zijn na 4 wkn nog steeds helder schoon

 15. Loni
  13 januari 2014 - 00:21

  Heb – tegen beter weten in – toch Cillit Bang mousse active voor zeepresten en douche gekocht. Mijn tegels werden toch niet helemaal kalkvrij. Enthousiast gespraid en….. natuurlijk helemaal geen verschil. Zonde van het geld en absolute misleidende reclame. Dit moet verboden worden en ik eis mijn geld terug.

 16. Matilda
  15 juli 2014 - 16:41

  Thanks for finally writing about > Cillit Bang maakt gevaarlijke indruk – Spots
  Doorzien < Loved it!

  Feel free to surf to my webpage :: شركة
  مكافحة حشرات بالرياض

 17. Harry
  7 augustus 2014 - 08:53

  Awesome! Its truly amazing piecee oof writing, I have got
  mhch clear idewa on the topic of fropm this paragraph.

  My web page … Get the Chinese facts on Wikipedia

 18. Cafe The Duck
  23 juli 2015 - 03:42

  Doe jezelf een plezier,
  Gebruik dit NOOIT op echt RVS.
  De boel gaat regelrecht stuk.

  Eerste keer dachten we…. wat is er gebeurd, waar ligt het aan?
  Sinds vandaag weten we het… een koeling/werkblad naar de knoppen en bijna niet te redden. Het bijt in en laat je materiaal lelijk en gehavend. Jammer dat we de “bijsluiter” niet gelezen hebben.

 19. Nathalie
  27 april 2016 - 20:36

  Vandaag mijn douche gekuist met CB, mijn eerste indruk was best goed, want zag er kraaknet uit, tot ik daarnet mijn badkamer binnenwandelde… HELP, allemaal doffe plekken / strepen op mijn tegels. Ik krijg het er niet af :-( Het ziet er echt niet uit! :-(

 20. buy boat house
  23 juni 2017 - 13:48

  A friend of mine advised this site. And yes. it has some useful pieces of information and I enjoyed reading it. Therefore i would love to drop you a quick note to express my nice one. Take care

  to buy a boat or not

 21. Shavonne
  31 juli 2017 - 07:24

  Hi admin, i must say you have hi quality content here.
  Your page should go viral. You need initial traffic only.
  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

  My blog post 83Florene

 22. Elizbeth
  21 oktober 2017 - 07:47

  May I just say what a comfort to discover someone that truly understands what they’re discussing over
  the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important.
  More people need to check this out and understand this side of your story.
  I can’t believe you aren’t more popular because you surely have the gift.

  my blog: examtutorials

 23. chubby vibrator
  28 oktober 2017 - 00:04

  the time to study or stop by the content material or web pages we’ve linked to below the

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

online