Campina wekt ergernis nationalisten

18 December 2010
post_excerpt)){ ?>

Campina presenteert zich in haar reclamespots als een producent van puur Nederlandse voedingsmiddelen. Nationalisme is het onderliggende thema van de campagne. Op zich is dat een thema waarop nogal wat kritiek mogelijk is, maar het staat Campina vrij die keuze te maken. Nu blijkt dat Campina alleen kaasstremsel gebruikt afkomstig uit de magen van halal-geslachte dieren. En dan wordt opeens duidelijk dat je onmogelijk iedereen tegelijk te vriend kunt houden.

Zelden zal een bedrijf de nadelige effecten van een reclamestrategie, zo als een boemerang op zich af hebben zien komen als Campina. Het bedrijf gooit het met zijn reclamecampagnes nogal over de nationalistische boeg. De reclame voor Campina-melk is een beetje de agenda van Wilders toegepast op melkvee. Het betoog verloopt als volgt: “U denkt misschien dat alle melk hetzelfde is, maar steeds meer melk komt uit het buitenland. Bij Campina gebruiken we alleen melk van Nederlandse koeien. Die voeren en verzorgen we optimaal.” Deze ‘eigen melk eerst’-campagne werd door Spotsdoorzien op 15 oktober geanalyseerd. Het verhaal werd snel opgepikt. Felix Meurders besteedde er aandacht aan in zijn Kassa-radioprogramma en dagblad De Pers opende op 20 oktober de voorpagina met het verhaal. Campina was niet blij, maar ging ervan uit dat de bui wel zou overwaaien. De officiële verklaring was dat Campina gewoon wilde aansluiten bij de toegenomen belangstelling voor het regionale product. Tja.
Op 23 oktober volgde op deze site een artikel over de Milner-spot. Milner is ook een Campina-product. Daarin wordt een ideaal Nederland geschetst, met alleen hoogblonde mooie mensen die op het platte land wonen: blut und boden. Een verdwaalde Marokkaanse, die de naam Fatima draagt, brengt de spreekstem in de spot wat van slag. Dat meisje is duidelijk een weeffoutje in zijn ogen. De onderliggende boodschap is dat Milner een echte Germaanse Kaas is. Natuurlijk zit er ironie in de spot, maar de eveneens door TVC gemaakte Campina-spot, geeft aan dat er wel degelijk een omlijnd idee achter zit.

Stremsel
Dat nu hebben ze geweten. Op 14 december meldde Tijs van den Brink in Uitgesproken EO, dat al die ‘Arische’ Kaas van Campina halal is. Niet toevallig halal, zoals een aardappel, maar bewust halal. Het schijnt dat het stremsel dat door Campina bij de kaasbereiding wordt gebruikt, uitsluitend van halal-geslachte dieren afkomstig is. Dit wordt echter niet vermeld op de verpakking. Toen dat bekend werd, brak de pleuris uit. Op internet zijn er opeens allerlei streng christelijke en nationalistische types die oproepen tot een boycot van Campina-kaas.
Bij Campina zitten ze met de handen in het haar. Ze hebben mogelijk het gevoel eigenlijk niets verkeerds te hebben gedaan. Is inspelen op het toenemende nationalisme marketingtechnisch gezien niet gewoon slim? En is het geen verstandig beleid om te proberen de moslimmarkt in Nederland te bedienen en tevens de islamitische exportmarkten veilig te stellen? Zo hoort dat toch? En stremsel van een halal-geslacht rund is chemisch identiek aan stremsel van een regulier geslacht dier.
Dat is helemaal waar, maar reclame draait om perceptie en de perceptie van Campina-kaas als oer Nederlands product is naar de haaien. Het deel van de Nederlandse bevolking dat anti-islam is, vindt dat Campina heult met de vijand.

Conclusie
We zijn met zijn allen in een wel zeer treurige situatie terechtgekomen. Kaas is kaas en het maakt echt niet uit of een stremsel leverend rund met een pin in zijn kop wordt gedood, of dat het dier met een scherp mes de hals wordt doorgesneden. Het is allemaal even barbaars, wat allerlei heilige boeken er ook over mogen beweren.

Reacties

 1. Kaaskopje
  18 December 2010 - 01:56

  En terrecht, ik koop helemaal niets meer van ze, laat die omzetdaling maar komen, volksverraad wordt bestraft.

 2. peter
  18 December 2010 - 07:32

  Lees ook,www.wanttoknow.nl/overige/media/melk-de-witte-sloper,
  Ga maar lekker op je bek campina.

 3. gijs
  8 January 2011 - 18:29

  wat jammer dat dit allemaal stiekem gebeurt en onder het mom van “de 1 miljoen moslims hier tegemoet komen”…..en wij Nederlanders dan ? als christen wil en mag ik geen halal producten eten, ik wil niet onder de sharia vallen nm…maar ongewild wordt mij dit dus wel door de strot gedrukt !!! ik moet dus in mijn eigen land op zoek naar alternatieven en dan dat stiekeme gedoe……bah.

 4. Nienke
  11 January 2011 - 16:04

  Hahaha, wat een gedoe om niks! Sneu dat sommige mensen het bedrijf nu bewust boycotten. Het lijkt me dat deze mensen een persoonlijk probleem hebben, niet Campina.

 5. Jeroen
  18 February 2011 - 14:20

  Steek die moslim-kaas maar ergens in waar de zon niet schijnt. Zieke lui van Campina faciliteren dierenmishandeling, BAH.

 6. gul
  21 May 2011 - 16:21

  Ik vind het heel goed van Campina dat ze op deze manier denken dat een grotere deel van de bevolking van deze producten kunnen eten. Voor de kaas inhoud en productie maakt het niet uit, de kaas is even Hollands als het was, halal koeien zijn ook net zo goed Nederlandse koeien, ze komen niet uit het midden oosten toch,maar zo kunnen een grotere groep mensen wel van eten omdat deze mensen specifieke regels hebben. Ook moslims of joden of andere mensen in in Nederland zouden kaas moeten kunnen eten, dat is pas integratie. Ik hoop dat andere producenten ook rekening houden bij de productie zodat er veel meer soorte consumenten kunnen consumeren.Een pluim voor Campina. En nu graag ook de lekkere kwarken en puddingen en de vla met halal gelatine en dan is het helemaal smullen!!!

 7. live and let not dy
  19 July 2011 - 17:24

  Waarom zo hypocriet?? Het rund wordt zowiezo geslacht, stelletje kanibalen! Maakt niet uit op welke van deze 2 manieren. Dood is dood. Christenen of Moslims: GIJ ZULT NIET DODEN! Ik denk dat Campina de primeur haalt als hij zijn kaas maakt met ander stremsel dan uit de maag van een kalfje!!

 8. ton wsh
  23 February 2012 - 16:58

  Stremsel is gemaakt van varkens, en volgens Torah ( de Joden heilige boek ) en de Bijbel oude testament van de Kristenen zijn ook varkens is haram of niet halal, svp checken Leviticus 11:7 toch !

 9. Sharon
  2 April 2012 - 18:31

  Stremsel is niet afkomstig van varkens ton wsh. Stremsel komt vanuit de lebmaag van een kalf. Dit enzym zorgt ervoor dat boter in kaas kan veranderen.
  Halal of niet halal stremsel, de markt zou breder voor Campina zijn als ze plantaardig ofterwijl microbieel stremsel zouden gebruiken. Hollanders blij, moslims blij en vegetariers blij.
  Blijkbaar zijn kaasfabrikanten niet al te snugger om dit zelf te bedenken.
  En wat betreft de gelatine waar ‘gul’ het hierboven over heeft. Als ze dat nou eens zouden vervangen met plantaardig agar-agar…

 10. Karel Jansen
  9 April 2012 - 17:24

  Ik schrik ervan te lezen dat mijn Hollands blokje kaas halal is. Ik ben absoluut tegen onverdoofde rituele slacht en zal geen producten van campina of zustermerken meer kopen. Ik wil Hollandse kaas, geen islamitische kaas.

 11. Kees Aalsmeer
  9 April 2012 - 22:16

  Nogal hypocriet van Campina om te laten zien hoe fijn de koeien momenteel de wei ingaan maar niets te zeggen over ritueel slachten wat nodig is voor de kaas.

 12. Dikra
  23 November 2012 - 15:21

  Dit wist ik helemaal niet. Geweldig nieuws! Nu ik dit weet ga ik voortaan ALLEEN nog maar Campina kaas eten. Ik ga het aan iedereen in mijn omgeving doorgeven.
  Fantastisch gewoon dit!!!!!

 13. Samira
  27 December 2012 - 21:25

  Lang leve Campina voor mij niets anders super ga zo door Campina zal het ook in mijn kringen verspreiden

 14. fatime
  6 March 2013 - 12:51

  Voortaan alleen kaas van Campina!

 15. fulya
  13 March 2013 - 15:12

  ALLAHU AKBAR!!

  O ongelovige,

  Als je gelooft dat het licht van de islam zal doven, dan zweef je rond in een wereld van illusies. En de Allerhoogste zegt: « Zij willen het Licht van Allah doven met hun monden, maar Allah wilt slechts Zijn Licht volledig laten schijnen, ook al haten de ongelovigen het. »(Soerate 9 vers 32)

  O ongelovige,

  Pech voor jou op de Dag van de Wederopstanding waarvan Allah zegt in de volgende termen: « Maar de groepen verschilden onderling van mening; dus wee hen die niet geloven getuige te zijn van de geweldige Dag!»(Soerate 19 vers 37)

 16. Melis
  22 November 2013 - 03:52

  Dus iedereen hierboven eet nooit bij de Turk en is nooit naar Turkije gegaan. Want ik verzeker u dat merendeels halal is 🙂

 17. Ria1954
  20 January 2017 - 01:10

  Voor mij geen campina meer want ik wens niet mee te werken aan het in stand houden van dierenleed

 18. Johan
  1 March 2018 - 11:57

  Geen dierenleed geen Campina, simpel genoeg om kaas of melk van een ander merk te kopen.

 19. Wil marsé
  27 February 2020 - 10:30

  Klaar met Campina, walgelijk gewoon.
  Verraders……

 20. G Hulsbergen
  28 February 2020 - 08:24

  Zielig dat de mensen niet inzien,dat we in Nederland leven en langzaam door de Islam gedomineerd worden ! ik haal voortaan de zuivel producten wel rechtstreeks ! de balen van die grote bedrijven !MET ACHTERBAKSE STREKEN IK WIL GEN HALAL EN OOK DAT ETEN NIET !!

 21. Jantje Beton
  21 January 2022 - 15:32

  Vraag is of het netjes is om ten behoeve van die paar moslims die kaas eten, de Nederlander te ‘forceren’ c.q. foppen met kaas waarbij dierenleed niet tot een minimum beperkt is (opensnijden versus pin).

  Mijns inziens dien je te kiezen voor de Nederlander, als dit de doelgroep is die je wenst. En dat wensen ze, blijkens de reclame.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online