Calendulan bevordert huidgenezing niet

25 January 2011
post_excerpt)){ ?>

Volgens VSM is Calendulan een smeersel dat de natuurlijk wondgenezing bevordert. Dat kan niet anders betekenen dan dat de cellen er sneller van gaan groeien. Hoe ze dat doen is een raadsel.

VSM heeft sinds kort een reclamespot voor Calendulan, een product met een extract van goudsbloem. Het is een ultrakort spotje: 10 seconden. Lekker goedkoop natuurlijk. Een man snijdt zich tijdens het scheren. Onmiddellijk staat zijn vrouw klaar om een likje Calendulan op het wondje te doen. Met een vanzelfsprekende overtuiging zegt de spreekstem: “En bij lichte snij, schaaf en brandwonden gebruik je Calendulan, want Calendulan bevordert de natuurlijke wondgenezing. Pure lijfkracht noemen we dat.”
Wat wordt hier precies beweerd? Calendulan bevordert dus de natuurlijke wondgenezing. Blijkbaar bevat Calendulan een wonderbaarlijke stof, die op de een of andere manier de cellen sneller laat delen, zodat de wond eerder heelt. Dat is opmerkelijk. Als VSM inderdaad zo’n wonderlijke, innovatieve stof heeft ontwikkeld, is dat een biomedische doorbraak van de eerste orde.
De vraag is alleen of er voorafgaand aan de marktintroductie van een dergelijke stof niet eerst een grootschalig, klinisch onderzoek moeten worden uitgevoerd. Als je met celdeling gaat lopen rommelen, ligt misschien het risico van kanker op de loer. Versnelde veroudering is ook een mogelijkheid.
Natuurlijk hoeft niemand zich echt zorgen te maken, want Calendulan doet waarschijnlijk niet veel meer dan de wond ontsmetten. De rest is volksverlakkerij. De klant wil bedonderd worden mevrouwtje. VSM moet eerst maar eens met solide, onafhankelijk, medisch onderzoek komen naar de werkzaamheid en de veiligheid van deze stof. Daarna praten we verder. O ja, het is ook goed als ze op de tube zetten, “Dit is natuurlijk een onzinproduct, maar bij ons moet de schoorsteen ook roken.”

Lees ook over over Fenistil.

Conclusie
Dit soort type product is leuk voor gelovigen, maar verwacht geen wetenschappelijke onderbouwing. Hetzelfde geldt overigens ook voor behandelingen van medicijnmannen en andere wonderdokters. Toch hebben hele volksstammen daar baat bij. Dat dan weer wel.


Reacties

 1. Alex Basten, homeopaat
  29 April 2011 - 11:46

  Een geweldig initiatief, deze site. Er wordt al te veel onzin verkondigd op tv, en reclames spannen vaak de kroon. Het is goed en ook nodig om kritisch te blijven.
  Alleen… alvorens een uitlating te doen over een product, is het wel zo netjes en professioneel om eerst je research te hebben gedaan… Aan uitlatingen gebaseerd op emotie of vooroordeel heeft niemand wat aan, net zo min als aan onvolledige of foutieve informatie. Waarin verschil je in feite dan nog van de zogenaamd ‘onzinnige’ reclamespotjes die hier onder de loep gehouden worden?
  Calendulan bevat géén extract van de Cardiospermumvrucht (waarschijnlijk ben je in de war met Cardiflor van dezelfde firma), maar bevat tinctuur van Calendula Officinalis, ofwel Goudsbloem. Deze plant staat al meer dan 700 jaar bekend om zijn wondhelende en andere geneeskrachtige eigenschappen. Het bevat vele inhoudstoffen, o.a. calenduline (bitterstof), salicylzuur (beter bekend als aspirine – pijnstillende en hoornlaagverwekende werking, waardoor o.a. effectief bij behandeling van littekenweefsel) en oleanolzuur (waarvan is gebleken dat het de groei van kankercellen kan remmen). Calendula werkt daarnaast antiseptisch en bloedzuiverend. Naast wetenschappelijk onderzoek is deze plant natuurlijk ook door empirisch onderzoek en honderden jaren gebruik uitgebreid getest en werkzaam bevonden.

 2. marina
  17 June 2011 - 15:08

  Bij mij kat helpt het als ze weer onder de wondjes zit. Ik neem altijd calendula Heb ik haar dan gemanipuleerd?

 3. mieke van der sommen
  17 June 2011 - 18:21

  gebruik het al 8 jaar op mijn handen met eczeem die ik tot bloedens toe openkrab.Elke dag is het opnieuw helemaal genezen en nog nooit een infectie .Alleen moet ik wel leren om er af te blijven maar daar kan calendula niets aan doen.prima middel

 4. Inky
  17 June 2011 - 23:04

  Ik gebruik al jaren Calendulan zalf, en ik vertrouw het product volledig, dus waarom zou ik iemand vertrouwen die zo vol zit met vooroordelen, en zeer negatief staat t.o. natuurlijke middelen? Hoe durft dit persoon op deze manier een product te beoordelen?

 5. Geertje
  18 June 2011 - 10:00

  Dit is een uitstekend product. Heb het ook altijd in huis. Heb het jaren geleden op een verdikt litteken gebruikt en ook dit werkte uitmuntend. Het litteken is zeker voor 90% vermindert, en het was ook nog eens een oud litteken.

 6. Ronald
  19 July 2011 - 11:19

  gelukkig zijn er nog mensen die wel kritisch zijn over een product en een persoonlijk placebo-effect niet als bewijs accepteren.
  zou er op homeopathische middelen niet gewoon moeten staan: “de werking van dit product is niet wetenschappelijk bewezen”

 7. Willy
  27 July 2011 - 11:55

  Ik gebruik het ook bij mijn honden en het werkt echt heel goed en honden weten echt niet wat ik er op doe, dus het werkt echt wel!

 8. nel
  27 July 2011 - 12:11

  Dit product helpt heel goed bij geïrriteerde huid en bij kleine schaafwondjes.
  Het helpt ook snel.
  Al die tegenargumenten zijn net zo min klare taal.
  Het gaat hier om een product dat huidvriendelijk is en geen schadelijke stoffen bevat.
  Alle kritiek op producten van vsm en vogel onder andere zijn juist op goedgelovigheid gebaseerd. Het is enkel tegengas van de farmaceutische industrie omdat ze liever zelf hun rotzooi verkopen. Farmacie is namaak van oorspronkelijke natuurlijke stoffen. Vsm en anderen baseren zich juist op het oorspronkelijke natuurlijke product.
  Het wordt tijd dat iedereen dat als voorkeur gaat gebruiken. Veel gezonder en zeker veel minder risico op bijwerkingen en nadelige gevolgen.
  Ik beveel het aan voor kinderen en bejaarden. Daarvoor is het al bewezen dat het super goed werkt.
  Zelfs de apotheker zal dit product aanbevelen voor lichte huidklachten.
  Denk je nu echt dat die het niet weten of iets werkt of niet?
  Iedereen moet voor zich zelf beslissen wat te geloven maar dan moet je wel alle kanten van het verhaal kennen vind ik.
  Goedgelovig ben ik al helemaal niet. Ik moet het eerst zien. En ik kan hier duidelijk stellen dat ik de positieve werking van besproken product heel vaak heb gezien. Ik heb in de gezondheidszorg gewerkt en ben geen eens apotheker.
  En, Ronald, de werking van de meeste reguliere geneesmiddelen is niet wetenschappelijk bewezen. Als je een test goedkeurt waarvan de verkeerde gevolgen gewoon zijn weggestreept, ja dan kan je alles wel geloven.
  Ga maar eens surfen. Je zult steigeren van verbazing.

 9. Linda
  27 July 2011 - 13:21

  Erg jammer dat meneer zo bevooroordeeld is, calendulan is echt een goed produkt!
  Maak je maar drukker om al die, veelal oudere, mensen die tassen vol reguliere geneesmiddelen gebruiken.
  Wat daar de gevolgen van zijn op de lange termijn wil je al helemaal niet aan denken, er wordt namelijk nogal wat weggewerkt aan geneesmiddelen in Nederland, de farmacie vaart er wel bij!
  Misschien moet daar maar eens gedegen onderzoek naar gedaan worden!

 10. Piet
  27 July 2011 - 14:40

  Wij gebruiken calendula al jaren. Werkt ook heel goed bij zonverbranding

 11. Hennie
  27 July 2011 - 15:54

  Wij gebruiken calendula ook al jaren dan van het merk zonnegoed,heb de goudsbloem in de tuin bloeien ik haal de blaadjes eraf droog ze en wij drinken het hele jaar door goudsbloemthee,is een lichte antibiotieca het helpt echt mijn man heeft reuma spuit mtx en komt maar 1 keer per jaar voor controle lage bezinksel en voor degene die bronchitis heeft is het ook zeer goed mijn vriendin heeft pbc sinds zij goudsbloemthee drinkt gaat het jaren goed hoeft vanaf die tijd maar 2 keer perjaar voor controle voorheen om de 3 maanden,
  en zo heb ik een hele zieke schoonzus die sinds zijn de thee gebruikt geen pufjes meer nodig hebt,zij kon na 2 weken mij vertellen dat zij meer lucht kreeg,en ik zelf heb al in geen jaren griep gehad,geloof dit of niet het is allemaal waar.

 12. Tante S
  8 August 2011 - 19:02

  Een pukkeltje/korstje wordt bij mij normaal altijd een donker vlekje dat pas na maanden vervaagd. Wanneer ik er 2 dagen 2 keer per dag calendulan op smeer, wordt de pukkel/het korstje een donker velletje dat er afvalt en zit er geheel gave huid onder.
  Mijn oma lag laatst in het ziekenhuis en had op haar arm een stuk vel eraf door het infuus en pleisters, wat ze er ook op smeerde niets deed de branderige pijn verlichten, maar met calendulan creme was de pijn direct weg.
  Ook een klein brandwondje dat door blijft branden voel ik niet meer na het smeren met calendulan.

 13. Bujeemu
  10 August 2011 - 09:31

  quote:”Wat wordt hier precies beweerd? Calendulan bevordert dus de natuurlijke wondgenezing. Blijkbaar bevat Calendulan een wonderbaarlijke stof, die op de een of andere manier de cellen sneller laat delen, zodat de wond eerder heelt.”

  VSM beweert nergens dat calendula de celdeling bevordert. Er is genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van calendula officinalis om het aannemelijk te maken dat calendula zorgt voor een betere doorbloeding én beschikt over anti-bacteriële eigenschappen, beiden kwaliteiten die bijdragen aan een betere wondgenezing.

  De kruidengeneeskunst wordt vaak als kwakzalverij weggezet, maar vergeet niet dat ruim 90% van alle gangbare medicijnen synthetische copieën zijn van stoffen die in de natuur voorkomen. Zo komt asperine van nature voor in wilgenbast en digitalis in vingerhoedskruid. Synthetische productie is vaak goedkoper en het wordt eenvoudiger hogere concentraties te bewerkstelligen. Daarentegen hebben de synthetische varianten vaak bijwerkingen die bij de natuurlijke vorm niet optreden.

 14. Manu
  20 August 2011 - 09:16

  Dat het helpt wil ik aannemen maar is het beter dan puur petrolatumvet, het basisingredient van 90% val alle smeerseltjes en misschien wel het enige echte wondermiddel.

 15. Pingpong
  26 August 2011 - 23:45

  Je moet bij geneesmiddelen, reguliere of homeopatische altijd kritisch blijven. Beide kunnen bijwerkingen hebben. Ik krijg bijvoorbeeld barstende hoofdpijn van valdispert. Wat iedereen me aanraadde tijdens de eindexamens, alsof het water was (het is toch homeopatisch?). Anderzijds heb ik ook veel reguliere geneesmiddelen geslikt die helemaal niets doen tegen hoofdpijn. Ik ben dan geen farmaceut maar ik kan me wel voorstellen dat een zalfje goed is voor behandeling bij wondjes: de apotheker kijkt naar alcohol en vaseline en de homeopaat naar calendulan. Heb niets tegen homeopatie of regulier, als het maar werkt, en de bijwerkingen niet erger dan de kwaal lol

  Maar ik erger me vooral aan de slogan van VSM. Je pure lijfkracht is lijfkracht zonder VSM. En VSM beweerd dat pure lijfkracht iets zou zijn met de helpende hand van de producten van VSM, alleen maar omdat het homeopatisch zou zijn. Het stimuleert een verkeerd beeld van homeopatische geneesmiddelen (wat ook geneesmiddelen zijn) vooral in een tijd waarin we als we ziek zijn niet langer patient meer zijn maar consument. En omdat homeopatische geneesmiddelen ook geneesmiddelen zijn, mogen ze wat mij betreft wel werken aan een imago wat niet overkomt als kwakzalverij. Als consument, laat deze lege slogan me reiken naar de pot vaseline wanneer ik winterhanden heb, is overigens ook stukken goedkoper…

 16. Colleen
  21 September 2011 - 13:09

  Kritisch zijn is prima, maar daar hoort ook bij dat je onderzoek doet naar wat er over een stof gepubliceerd is. Dat geld voor de als gewoon geaccepteerde medicijnen als voor homeopathie, fyto therapie etc. Dat er reclame spots onder de loep worden genomen vind ik uitstekend, er wordt nl nogal wat beweert en dat geld niet alleen voor deze reclame. Overigens is het niet zo dat dit product de celdeling bevorderdt, Calendula officinalis heeft wel een ontsmettende en verzachtende werking, waardoor kleine wondjes de kans hebben sneller te genezen, je haalt immers de bron van infectie weg. Wat mij altijd zo verbaasd bij dit soort artikelen is dat er altijd een nogal betweterige toon achter zit. Blogger kom ajb met je research. En als je gewoon een reclame spot wil ontcijferen op marketing technisch gebied zeg dit dan

 17. nina
  16 February 2012 - 16:56

  Wat een ontzettend ongenuanceerde benadering van een claim, vol eigen aannames. alsof het bevorderen van wondgenezing automatisch betekent dat de celdeling wordt versneld! dat claimen ze helemaal niet, het bevorderd het herstel. dat kan op veel verschillende manieren. kritisch zijn is goed, maar kort door de bocht onzin gaan uitkramen om een claim onderuit te halen is net zo min wetenschappelijk als de claim van VSM

 18. Elisabeth
  31 May 2012 - 14:45

  Calendula is een fantastische zalf.Ook tegen roodheid en eczeem.
  Ik gebruik het al jaren (ook voor de hond bij roodheid in de liezen).Het is gewoon een plantaardig geneesmiddel, niets homeopatisch aan.

 19. Cees de Vrieze
  8 June 2012 - 08:21

  Heeft de schrijver van dit soort kritiek er wel eens over nagedacht dat hij het imago van deze middelen beschadigt? Het is hem toch bekend dat het geloof in een middel zeker 60% van de werkzaamheid uitmaakt. Dit geldt ook voor homeopatische middelen. Dus zolang er geen schadelijke bijwerkingen zijn bij dergelijk produkt blijf er dan van af!
  De bijwerking van deze informatie is het ontkrachten van het geloof in middelen die onschadelijker zijn dan reguliere medicijnen en vaak ook nog eens beter werken. Wat heeft u tegen Placebo’s?

 20. Rob
  11 June 2012 - 15:49

  Mijn beste medicijnman..;-) Ik heb met enige verbazing uw stukje gelezen alsdat de Goudsbloem geen wondgenezende energie zou bezitten…U suggereert van alles en nog wat in uw column en dat mag..;-) Maar schoenmaker blijft bij uw leest, anders legt u hele onrealistische verbanden. Maar als u een alternatief weet voor dit heerlijke zalfje, dan houd ik mij aanbevolen (u hebt immers mijn e-mailadres.)
  Mvg.,
  Rob

 21. Pieter
  30 July 2012 - 22:35

  Sinds twee maanden gebruik ik ‘s ochtends en ‘s avonds calendulan smeergel op m’n gezicht en ik heb het idee dat het erg goed werkt tegen puistjes of scheerwondjes. Mijn gezichtshuid oogt beduidend rustiger.

  Echter, omdat het een homeopathisch geneesmiddel is, heb ik wel mijn twijfels over eventuele nare bijwerkingen, waar dus geen gedegen onderzoek naar is gedaan. Het middel schijnt goed als after-sun te werken. Daarvan is ook bekend dat regelmatig gebruik huidveroudering kan versnellen.

 22. Victoria
  16 August 2012 - 13:42

  Laten we ons alleen op de laatste regel richten.
  “Toch hebben hele volksstammen daar baat bij. Dat dan weer wel.”
  Dat is het enige bewijs dat er toe doet.
  Ik begrijp nooit de negativiteit over producten of behandelingen waar vaak al honderden jaren gebruik van wordt gemaakt. Ik vind het beschamend. Als het geen effect zou hebben zou het niet bestaan.
  Het is overigens heel eenvoudig om de zachte crème Calendula van goudsbloemen zelf te maken. Nog nooit heb ik daar iets negatiefs over gehoord.

 23. Jeroen
  9 December 2012 - 20:59

  Toeval deed mij op dit verhaal komen;
  1)u allen dient eerste beginsel goed te begrijpen;
  ,,wat voor één gif is, is voor een ander een feest”
  deze oude uitspraal doelt op het fysieke verschil tussen mensen en hoe ze alleen daar door al anders op stoffen reageren.
  2) ik ben doktersassitent geweest van een arts die tussen 1990en 93 al bezig was met calendula zalf. Ik ben er zelf al 20 jaar mee bezig. Achteraf valt het niet te bewijzen of het door calendula of het smeen zelf beter geworden is, of, toch wel?

  een andere aandoening, ander zalf, 1e hielp niet 2e hielp niet 3e wel. Toevallig was dat een product van VSM. Komt het dodr het smeren van de 1e, we of 3e zalf ? of zou het palcebo effect van het merk geweet zijn ? moreofme@live.nl

 24. Rianne
  31 May 2013 - 02:09

  Ik heb een herder gehad die had een behoorlijke snee in haar poot ik had vloeibare calendula in huis ik de dierenarts gebeld eigenlijk had die wond gehecht moeten worden maar ik zat op dat moment zeer krap bij kas, dus ik aan de dierenarts gevraagt of ik calendula tinctuur gemengt met water op haar poot mocht doen geen probleem zei de dierenarts ik het het 3 maal daags gedaan en de wond was binnen 3 dagen totaal dicht ook laat ik mijn hond niet meer inenten tegen al die ziektes 1 keer per jaar mijn hond krijgt natuurlijke middelen en geen chemische rotzooi ik geef haar elke dag een knoflook capsule van kruidvat en ze heeft nog nooit 1 vlo of teek gehad en ze is nou 5,5 jaar. Mijn hond gaat alleen is uiterste gevallen naar de dierenarts en caladulan is goed voor mens en dier

 25. cynthia
  8 June 2013 - 00:49

  Ik vind de creme voor een aantal dingen goed werken. Het werkt goed bij mijn hond als hij jeuk heeft en bij mij ook. Het werkt verkoelend en daardoor jeukstillend.
  Per mens werken middelen anders en het kan zijn dat het bij de een wel werkt enbij de ander niet.
  Ik geloof niet dat bepaalde middelen genezend zijn of werken zoals ze zeggen dat het moet werken maar ik geloof wel dat bepaalde stoffen op natuurlijke basis de genezing kunnen bevorderen.
  Ik zweer bij resceucreme van bach. Na een operatie werd mij dit aanbevolen zodat de genezing van de wond sneller zou gaan en er minder littekens zichtbaar zouden worden.
  Nou na 1 week was de wond geheel dicht en was er bijna geen litteken te zien. De hechtingen waren al ingegroeid en sommige hadik al eerder verwijderd. Een jaar ervoor had een gelijke operatie gehad aan mijn andere arm en die wond duurde veel langer om te genezen en het litteken daarvan is nog steeds duidelijk zichtbaar en soms ook nog gevoelig.
  Men moet zelf ondervinden wat werkt maar die reclames niet te serieus nemen. Als er een genezing ergens voor is zal dat eerst groot in het nieuws komen.

 26. Ellen
  26 September 2013 - 22:16

  Mijn chihuahua is pas door een grote hond gegrepen. Hij had een scheur van oksel tot oksel bovenlangs van ca. 20 cm. Meer dan de helft van de wond liet los, de huid stierf af. Ik heb de wond meerdere keren per dag overvloedig met pure calendulazalf ook ingesmeerd. Na bijna vier weken is de wond bijna dicht. Waarvoor heb ik aanvullend onderzoek nodig?

 27. Gator
  3 April 2014 - 15:51

  Ik gebruik calendula al jaren en het helpt fantastisch bij huidirritaties. En nee ik ben geen gelovige, ik kijk naar resultaten en dat zou u ook moeten doen.

 28. Joshua
  5 July 2014 - 18:25

  Mensen die jaren lang (reguliere) geneesmiddelen gebruikten zijn
  niet aan hun kwaal overleden maar aan de gevolgen van reguliere wetenschappelijke onderzochte medicijnen.
  Tegenwoordig moet alles wetenschappelijk bewezen worden,wat ze jou ook voorliegen wordt wel geloofd.

 29. admin
  22 March 2015 - 02:50

  Het is grappig hoe mensen het placebo-effect proberen weg te poetsen door te zeggen dat het zo goed werkt bij hun hond of kat. Maar ook als je beweert dat het goed werkt bij honden zul je een dubbel blind onderzoek moeten houden, met een groot aantal dieren met overeenkomstige klachten. Verder staat in het stuk duidelijk dat Calendulan waarschijnlijk ontsmettend werkt, maar er zijn ongelooflijk veel ontsmettende producten. Mijn aftershave is ontsmettend, moet de fabrikant er dan op zetten dat het wondgenezing bevordert? Het valt me verder op dat kritiek op VSM- en A.Vogel-producten heftige reacties oproept. Lieve mensen, ook natuurgeneesmiddelen bevatten rommel. Van plantaardige kankerverwekkende gifstoffen en verslavende roesmiddelen kan ieder mens er zo een paar opnoemen. Waarom zouden middelen uit het laboratorium van de natuur beter zijn dan middelen uit een onderzoekslaboratorium? Het heeft iets irrationeel, iets religieus bijna.

 30. DB
  26 March 2015 - 15:16

  heb jij calendula zalf al eens zelf geprobeerd? neen… anders zou je weten dat het werkt….dus voor al wie twijfelt… het werkt!’n ervaringsdeskundige… dat telt tegenwoordig ook als ‘wetenschap’ hé!

 31. HAN
  7 June 2015 - 13:15

  Calendulan werkt perfect bij het verminderen van littekenweefsel !

  Had al jaren een opvallend rode beschadiging op mijn wang onder mijn
  rechter oog, lang ongeveer 8 mm.; na ongeveer 2 maanden, elke dag
  Calendulan, bijna geheel verdwenen !!!! PERFECT.
  Hoezo kwakzalverij ?

 32. Gerina
  24 December 2015 - 09:39

  Ik gebruik het al hel lang en werkt bij mij goed. Dus julliemoeten ophouden met zeuren.

 33. Axel
  30 December 2015 - 02:49

  Beste admin, veel geneesmiddelen die ontwikkeld zijn, kwamen al voor in de natuur. En er zijn geneesmiddelen ontwikkeld die achteraf gezien toch niet zo goed voor de mens bleken te zijn. Deze middelen zou men rommel kunnen noemen. Btw ik ben geen homeopatische gebruiker.

 34. beterweter
  7 January 2016 - 04:22

  Alle grondstoffen komen uit de natuur ,ook radioactieve,zeker moeten wij niet alle natuurgeneesmiddelen klakkeloos vertrouwen,maar nog steeds onderzoeken en voorzichtig mee omgaan,goede resultaten van uzelf en anderen niet zomaar bij het vuil zetten,als calendula werkt,mist degene die het niet wil gebruiken een werkend middel,jammer voor hem.

 35. anoniem
  3 June 2016 - 07:13

  interessante link, onderzoeken wetenschap zien dat homeopathie werkt:

  Homeopathien en wetenschap

 36. karlein
  8 June 2016 - 22:31

  ik wordt dit soort zure skepsis-achtige posts zo beu,calendulan helpt voortreffelijk ,zonder calendulan zou ik zijn aangewezen op een allopathische cort.st. zalf voor mn huidaandoening ,die (bijsluiter) de huid onherstelbaar dunner zou maken,een voor mij onacceptabele bijwerking van dit zogeheten wetenschappelijke product (die ik nou weer eerder onder volksverlakkerij zou scharen omdat het niets geneest ,maar wel onherstelbaar beschadigt) ,gelukkig hou ik de aandoening stabiel met calendulan zalf.

 37. karlein
  8 June 2016 - 22:36

  oja admin ,heb je toevallig laatst de uitzending gezien mbt placebo effect van antidepressiva ,en de leugen van het zogenaamde ontbrekende stofje die steeds door artsen van stal wordt gehaald ,maar nooit bewezen is ,net als dat de werking van antidepressiva nooit wetenschappelijk zijn bewezen ….ga daar je energie eens aan besteden ,daar wordt veel meer schade aangericht met leugens en volksverlakkerij. Je onderbouwing is trouwens zwak en rammelt aan alle kanten,bah Nederland dreigt een achterlijk land te worden mbt geneeskunde door dit soort angst en tunnelvisie ,waar minister Schippers helaas ook aan lijdt…jaloers op Duitsland wat dat betreft.

 38. Gerjan
  16 September 2016 - 17:38

  Als je niet gelooft dat het werkt, dan moet je zelf maar eens gaan gebruiken.

 39. hedge basket
  4 August 2017 - 02:19

  you’re in reality a excellent webmaster. The site loading pace is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a excellent activity on this topic!
  hedge basket http://robotfx.ro/

 40. Maurits
  20 November 2017 - 17:44

  Celgeneratie en zo weet ik niet. Ik kan het niet zien met het blote oog. Wat wel significant aantoonbaar is, is dat calendulazalf ontstekingsremmend werkt. Hoe? Zal me eerlijk gezegd een zorg wezen. Als het maar werkt.

  Probeer maar eens wat calendulazalf op je lip als je voelt dat je een koortslip gaat krijgen. Er zijn dan nog geen blaasjes maar de lip is al wel op aan het zwellen en pijnlijk. Bij mij voorkom ik met calendulazalf elke keer dat het een koortslip wordt met blaasjes korten etc.

  Bij wondgenezing heb ik zelf de ervaring dat je beter geen zalf in de wond smeert. Die heelt dan minder snel. Ik smeer de zalf om de wond heen. Puur vanuit het ‘idee’ dat de voedingsstoffen gunstig zijn voor wondheling. Dat aantonen is uiteraard moeilijk.

  De moraal: geloof niet alles wat u leest en probeer het zelf. Bij geen resultaat of twijfel RAADPLEEG EEN ARTS! Er bestaan geen wondermiddelen.

 41. Alex
  1 June 2018 - 23:47

  Daar zeg je het zelf al, Maurits… goudsbloem/calendula is ont stekingremmend, waardoor de wond beter kan genezen… als men goudsbloem/calendula het werk laat doen zal er ook wei ig of geen litekenvorming zijn. Dus alle geluter over dat het niet bewezen is is onzin… ik vind het dan ook schaamteloos van de farmaceutische industrie dat men de homeopathie en fytotherapie zo onderuit haalt… draait uiteraard weer om geld.. zo kunnen ze hun eigen rotzooi weer bij mens en dier letterlijk en figuurlijk in de maag splitsen..

 42. Tristan
  20 May 2019 - 10:30

  I don’t even know how to get help in windows 10 I ended up here, but I
  thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 43. Jan
  14 July 2021 - 22:11

  Die godverdomme kutzalf werkt niet op mijn loopanus. Die KUTZALF.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online