Blue Band Vezelrijk in plaats van Volkoren

8 June 2011
post_excerpt)){ ?>

http://www.blueband.nl/Home/Producten/BlueBandWitbrood/tabid/373/Default.aspx Kan vezelrijk brood wit zijn en is de term ‘vezelrijk’ in de wet gedefinieerd? Een voedingstechnisch en een juridisch vraagstuk, die eerst beantwoord moeten worden voordat de nieuwe reclame voor Blue Band vezelrijk witbrood afgeserveerd kan worden. Blue Band-producent Unilever heeft het Gouden Windei gewonnen voor de meest misleidende foodmarketing. De campagne voor volkoren […]

http://www.blueband.nl/Home/Producten/BlueBandWitbrood/tabid/373/Default.aspx

Kan vezelrijk brood wit zijn en is de term ‘vezelrijk’ in de wet gedefinieerd? Een voedingstechnisch en een juridisch vraagstuk, die eerst beantwoord moeten worden voordat de nieuwe reclame voor Blue Band vezelrijk witbrood afgeserveerd kan worden.

Blue Band-producent Unilever heeft het Gouden Windei gewonnen voor de meest misleidende foodmarketing. De campagne voor volkoren witbrood kreeg de meeste stemmen van het publiek. Het gemopper over deze gênante prijs door Unilever heeft dus een hoog ondemocratisch gehalte. Het concern stelt dat ondertussen de bewering in de reclame is veranderd en dat alle kritiek dus mosterd na de maaltijd is. Een onzinnige bewering. Er staat nergens in de wet dat misleidende reclame-uitingen vermaanden of verjaren. De Gouden Windei-verkiezing betrof trouwens reclame uit een bepaalde periode en de spot was toen volop te zien.
Er is ook iets vreemds aan de hand met die aangepast slogan. Aanvankelijk ging het om volkorenwitbrood. Dat is een contradictio in terminis. Volkoren brood is door de graanvliesjes die erin zitten per definitie niet wit.

Vermalen
Dat brengt ons op de nieuwe omschrijving van Blue Band-brood: vezelrijk wit. Betekent vezelrijk niet ook dat het brood niet wit kan zijn. Die vezels zijn namelijk wat bruinbrood bruin maakt. Je kunt die vezeltjes natuurlijk vermalen, maar dan zijn het geen vezels meer. De term vezelrijk lijkt ons daarom even misleidend als volkoren?
Het kan een juridisch spel zijn, waarbij vezelrijk niet in de wet is gedefinieerd en volkoren wel. Wie weet?

Conclusie
Vezelrijk brood en volkorenbrood kunnen naar ons idee geen van beide wit zijn. Als we het verkeerd zien dan lezen we graag uitleg in de reacties.

Reacties

 1. ngelandvaarder
  19 June 2011 - 15:26

  Dit brood wordt al sinds 2009 niet meer verkocht in de AH, vanwege de valse voorlichting dat dit vezelrijk brood zou zijn.

 2. W A Dijkstra
  29 June 2011 - 13:16

  Ze hebben het hier niet over halvarine maar margarine.
  Wat er van waar is weten we ook niet, we zullen dat eens nakijken.

  Dit is interessant….

  Margarine was origineel gemaakt om kalkoenen vet te mesten.

  Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen.

  Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van boter! Wat vindt je daarvan…is dat geen slimme oplossing…gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is kees!

  Weet jij… het verschil tussen boter en margarine?

  Lees door tot het einde…het wordt reuze interessant…

  · Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan calorieen.

  · Boter heeft een ietsie pietsie hogere hoeveelheid verzadigd vet, namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine.

  · Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogd het eten van margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter

  · Het eten van boter verhoogd de opname van vele andere voedingstoffen in voeding.

  · Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam, margarine heeft er maar enkelen, en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd.

  · Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen.

  · Boter bestaat al sinds eeuwen, terwijl margarine nog geen 100 jaar bestaat.

  En nu de margarine….

  · Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren.

  · Het verdriedubbeld de kans op ziekten aan de kransslagaders.

  · Het verhoogd het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose.

  · Vervijfvoudigd de kans op kanker.

  · Verlaagd de kwaliteit van moedermelk.

  · Ondermijnd het immuunsysteem.

  · Verlaagd de insuline respons.

  En hier is het meest beanstigende feit…het meest interessante feit…..

  De samenstelling van margarine verschilt maar 1 molecule met plastic en heeft 27 ingredienten die ook in verf zitten….

  Deze twee factoren alleen al waren voor mij genoeg om margarine, en alle andere producten die gehydrogeneerd zijn, te vermijden voor de rest van mijn leven. ( gehydrogeneerd wil zeggen: bewerken van de moleculaire structuur en/of samenstelling)

  Try this at home! ( probeer dit thuis even)

  Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren:

  · Geen vlieg, zelfs niet die vervelende fruitvliegjes, zullen er op af komen. Dit zegt toch al wat, niet?

  · Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft.

  · Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden.

  · Waarom…? omdat het bijna plastic is.

  · Zou jij je tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Nee toch?

  Pass the butter on please!

  Een oud Chinees spreekwoord zegt: Als iemand iets waardevols met je deelt en jij kunt er je voordeel mee doen, heb je de morele verplichting om dit te delen met anderen….
  Geef de boter even door wil je!

 3. Arianne
  23 July 2011 - 23:58

  Vezels hoeven geen kleur te hebben. Een deel ervan is ook oplosbaar in water. Wat een vezel een vezel maakt, is de onverteerbaarheid ervan.

  Hieronder vallen ook stoffen als arabische gom, pectine, en guargom. Deze zijn visueel niet opmerkelijk in een voedingsmiddel. De voedingswaarde ervan ligt ‘m puur in het maken van ballast, er is geen energie uit te krijgen.

  Door dit soort toevoegingen is het dus wel mogelijk een visueel wit, vezelrijk brood te maken. Al heeft dit met “natuurlijk” niet veel meer te maken.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online