Binck-tools zullen een belegger weinig opleveren

7 November 2011
post_excerpt)){ ?>

Binck heeft een spot waarin een wat oudere heer met een karakteristieke stem de mensen uitlegt waarom je als particuliere belegger via de site van Binck moet werken. De man praat met gezag, de handen losjes in zijn zakken en hangend tegen zijn pool-tafel. Hij straalt op een artistiekerige manier succes uit en je zou hem zo geloven.

De stelling van de Binck-man is dat je als Binck-klant betere resultaten behaalt door de Binck-beleggingsboosters, extraatjes waarmee je sneller en scherper kunt handelen op de beurs. Ik zal u niet vermoeien met details, maar het gaat om het instellen van limieten, het afgeven van allerlei koerssignalen en een programmaatjes waarmee de klant via grafieken koersdoelen en verkoopmomenten kan bepalen. Technische analyse heet dat laatste.
Er is niets nieuws onder de zon trouwens. Fanatieke particulieren werken al een jaar of twintig met dergelijke middelen. Ze bepalen zeker niet het verschil tussen een succesvolle en een verliezende belegger.

Transactiekosten
Misleidend is de indruk die in de spot wordt gewekt dat beleggen een kwestie is van veel transacties doen. Er bestaan onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen veel beter scoren met hun aandelenportefeuille dan mannen. Dat komt doordat ze voor de lange termijn gaan en niet voortdurend kopen en verkopen. Al die transactiekosten vreten aan het rendement. Veel handelen is wel leuk voor Binck, want dat bedrijf leeft van transacties.

Beleggins-tools
Het is voor iedere belegger belangrijk om zich te realiseren dat de professionele beleggers, die de beste analisten in dienst hebben en de meest geavanceerde ‘beleggings-tools’ gebruiken, op het moment met de handen in het haar zitten. Ze verdienen niets. Zou u dan als particulier met een Binck-pakketje met grote winsten weglopen?

Eenvoudig
Professionele beleggers hebben vaak eenvoudige uitgangspunten. Een fondsbeheerder van ING vertelde eens dat je moet kopen als het bloed door de straten loopt en moet gaan denken aan verkopen als particulieren in grote aantallen op de beurs actief worden. Dat markeert vaak het begin van het einde van een rally.

Gokken
Een andere is dat gezonde kleine bedrijven sneller groeien dan gezonde grote bedrijven. Ook een leuke is dat aandelen die nog maar net boven hun boekhoudkundige waarde noteren en dus goedkoop zijn, vroeg of laat weer naar het gemiddelde van hun sector kruipen, als ze tenminste niet op de fles gaan. Misschien is de belangrijkste tip wel dat je een brede portefeuille moet samenstellen en niet moet gokken op 1 of 2 fondsen.
Verstandig beleggen is iets voor mensen met geduld en een goed boerenverstand. Die zogenaamde beleggingsboosters van Binck zullen weinig tot geen extra rendement opleveren.

Andere voorbeelden van gehaaide financiële reclame: LeasePlan Bank, ASR Verzekeringen, De Amersfoortse Verzekeringen, ABN Amro, ING

Dit artikel werd eerder geplaatst op de site van VARA’s Kassa

Reacties

 1. willem
  10 November 2011 - 10:31

  “Misleidend is de indruk die in de spot wordt gewekt dat beleggen een kwestie is van veel transacties doen.”
  Dit blijkt in het geheel niet uit de spot…

  “Een fondsbeheerder van ING vertelde eens…” Dit soort quotes zijn echt basiskennis voor iedere Nederlandse belegger. Dit zijn standaard tegeltjes. Je haalt de quote aan alsof je inside kennis van een echte trader hebt 😉

  Ietwat suggestief maar wel weer leuk om je nieuwe blog te lezen. Ga zo door!

 2. Dokters
  25 November 2011 - 11:47

  Goed geanalyseerd, vooral het belang van veel transacties plegen voor Binck. Dat is de subtekst in het spotje.

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online