Bijsluiter Otrivin Duo bevat schokkende informatie

6 November 2010
post_excerpt)){ ?>

Otrivin Duo is een nieuw middel tegen zowel verstopte als lopende neuzen. Een recept is niet nodig.  Onschuldig is het echter niet. De bijsluiter bevat schokkende informatie. Vele miljoenen Nederlanders kunnen het product om gezondheidsredenen beter niet gebruiken. De rest moet oppassen want het middel is verslavend. Farmagigant Novartis heeft een nieuw product: Otrivin Duo. […]

Otrivin Duo is een nieuw middel tegen zowel verstopte als lopende neuzen. Een recept is niet nodig.  Onschuldig is het echter niet. De bijsluiter bevat schokkende informatie. Vele miljoenen Nederlanders kunnen het product om gezondheidsredenen beter niet gebruiken. De rest moet oppassen want het middel is verslavend.

Farmagigant Novartis heeft een nieuw product: Otrivin Duo. Er is ook een spot, maar die is niet te vinden op Youtube. Dat is geen probleem, want het is een spot van niets. Je kent het wel, iemand met een verstopte neus snuift een keer aan het flesje en al het ongerief verdwijnt als sneeuw voor de zon. Niets bijzonders dus. Het bijzondere van het nieuwe product staat in de bijsluiter. Meestal moet je als reclame-watcher de krochten van het internet in, om het vage gevoel dat er iets niets klopt met een product te onderbouwen. Otrivin levert de informatie netjes mee in de verpakking.
Otrivin Duo is een middel dat niet alleen de verstopte neuspassages weer opent, maar ook de lopende neus tegengaat. Er zitten twee werkzame stoffen in. Voor de liefhebbers noemen we ze: xylometazolinehydrochloride en ipratropiumbromide. Je verwacht van een vrij verkrijgbaar product dat het redelijk veilig is. Dat moet ook wel, want de ervaring leert dat de gemiddelde gebruiker geen bijsluiter leest. Dat is niet ongevaarlijk bij Otrivin Duo. Aanzienlijke groepen mensen kunnen het product volgens de bijsluiter namelijk beter niet gebruiken.
Wat staat er zoal in die bijsluiter? Om te beginnen wordt er een leeftijdindicatie gegeven. Het product mag pas worden gebruikt vanaf 18 jaar. Waarom dat zo is, wordt niet echt duidelijk, maar het is wel een teken dat we het hier bepaald niet hebben over een zoutoplossing in gedestilleerd water.
Verder moet het middel niet gebruikt worden door mensen die via de neus of de mond operaties hebben ondergaan, waarbij het hersenvlies mogelijk is beschadigd. Hier zullen veel mensen in verwarring raken. Is het verwijderen van neuspoliepen zo’n operatie? Een huisarts met een dossier van de patiënt zou daar meer over kunnen zeggen, maar veel mensen die ooit een operatie via de neus of de mond hebben ondergaan hebben geen idee of ze nu wel of niet Otrivin Duo kunnen gebruiken.
Mensen met staar mogen het ook niet gebruiken. Daar lopen er heel wat van rond. Er wordt helaas niet uitgelegd wat er kan gebeuren als zo iemand het middel toch gebruikt. Verslechtert de toestand van de vertroebelde lenzen dan opeens?
Als u een ontsteking aan uw neusslijmvlies heeft, zonder dat daarbij een snotneus optreedt, is Otrivin Duo ook taboe. Daar zullen veel mensen de fout mee ingaan. Die denken gewoon dat ze een verstopte neus hebben en dat Otrivin de beste remedie is.

Angst
Het bovenstaande rijtje bestaat uit keiharde contra-indicaties. Er is ook nog een categorie indicaties waarbij Otrivin maant tot extra voorzichtigheid. Wat dat precies inhoud blijft verder in het midden.
De eerste waarschuwing is gericht aan mensen met een zekere overgevoeligheid voor stimulerende stoffen als adrenaline en efedrine. Die kunnen last krijgen van symptomen als duizeligheid, slapeloosheid, beven, hartkloppingen en bloedrukverhoging. Dat zijn maar woorden voor mensen die dergelijke verschijnselen nog nooit hebben meegemaakt. Iemand die het wel heeft meegemaakt of mensen heeft gezien met dergelijke symptomen, is er maar één woord dat bovenkomt: angst. Het zijn stuk voor stuk symptomen die bij een paniekaanval horen. Bij paniek heb je het meteen over doodsangst.
Nog een paar groepen die tot voorzichtigheid worden gemaand, zijn mensen met hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, diabetes of een overactieve schildklier. Hoe groot zal die groep in Nederland zijn?
Als u een vergrote prostaat heeft, wordt het ook oppassen. Het schijnt dat iedere man boven de vijftig daar in meerdere of mindere mate mee te maken heeft. Mensen die last hebben van een vernauwde urinebuis kunnen Otrivin Duo ook beter laten staan.
De passage over interactie met andere geneesmiddelen levert eveneens interessante inzichten op. Zo zijn er interacties met bijna alle antidepressiva. Dat is heel vervelend, want in Nederland gebruikt bijna een miljoen mensen die dit soort medicamenten gebruiken.
Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is Otrivin Duo uit den boze. Daar gaat dus weer een streep door een hele groep gebruiksters.
Tot slot drukt Otrivin de gebruikers die niet in een van deze probleemcategorieën zitten, op het hart om het middel slechts drie keer per dag te gebruiken en nooit langer dan zeven dagen achtereen. Het staat er niet bij, maar dat is waarschijnlijk omdat Otrivin, en niet alleen de duo-variant, verslavend is. Op het internet zijn verhalen te vinden van mensen die paniekaanvallen kregen omdat ze geen Otrivin meer in huis hadden en bang waren te zullen stikken.

Conclusie
Otrivin Duo is geen onschuldig huismiddeltje. Het zou waarschijnlijk beter zijn als het alleen op recept zou zijn te verkrijgen. De huisarts kan dan bepalen of het wel verstandig is om het te gebruiken.

Reacties

 1. Arthur
  6 November 2010 - 10:11

  Oeps… Shocking. Vanaf nu ook maar alle bijsluiters lezen.

 2. Herman
  7 November 2010 - 22:31

  Het lezen van de bijsluiter is ook even slikken.

 3. Hans
  8 November 2010 - 03:59

  Ja, ik ben er ook achter gekomen. Maandenlang een chronisch verstopte neus gehad, doordat de otrivin niet meer werkte.

 4. Robert
  7 January 2011 - 12:08

  mijn vrouw en ik houden er na gebruik steeds een bloedneus aan over. Lijkt me niet de bedoeling.

 5. Jaap
  8 March 2011 - 17:34

  Heb dit ook ondervonden bij vergrote prostaat, plassen wordt inderdaad bemoeilijkt bij gebruik van Otrivin duo. Apoteker geadviseerd om “kopers” – oudere mannen hierop te wijzen. Gebeurd echter niet.Zou inderdaad alleen op recept verstrekt moeten worden.

 6. joann
  9 March 2011 - 00:32

  ik haal gewoon neusdruppels van het eigen merk in de apotheek, en dat gaat goed.het is even duur als van het kruidvat.en inderdaad, je mag het niet te lang gebruiken, maar of het daardoor verslavend is weet ik niet, maar je kunt binnen in je neus alles beschadigen bij lang gebruik.

 7. Kim
  9 March 2011 - 22:27

  Ik heb het ook gebruikt, en heb er inderdaad ook bloedneuzen van gehad. Daarnaast ben ik er een week goed ziek van geweest en heb ik in die week amper kunnen poepen. Eerst wist ik niet hoe dat kwam, maar mijn vader wees me op de bijsluiter en bovenstaand stuk. Hmmm erg minder en geen aan rader, en moet ik voortaan maar eerst bijsluiter lezen.. ze zouden het niet moeten verkopen als er zoveel nadelen aan zitten…

 8. Charlotte
  17 March 2011 - 16:37

  ik kreeg, naast neusbloedingen ook een soort oedeem op mijn handen… ze werden 2 keer zo dik als normaal, duurde een paar uur, knap eng

 9. X
  18 March 2011 - 19:18

  Neusdruppels zijn niet verslavend hoor, ik gebruik het al 20 jaar iedere dag.

 10. Miranda
  2 May 2011 - 00:42

  Vandaag een loopneus: 2 pufjes otrivin-duo genomen (zonder de bijsluiter te lezen).
  Loopneus was vrijwel direct weg, maar wat volgde was een toestand van paniek (ik lijd aan paniekstoornis). De adrenaline doet zijn werk wel 🙁
  Wat een bagger!

 11. Enow
  4 May 2011 - 13:08

  Wow, ik blijf bij m’n zoutoplossing denk ik!

 12. M.Nieuwenhuis
  6 May 2011 - 07:11

  Ik denk dat het invloed heeft op het plassen,door een vrgrote prostaat.Ik ben 83

 13. A.
  29 May 2011 - 13:33

  Heb het vorige week ook 3 dagen gebruikt. 2x per dag, één maal ‘s morgens en één maal ‘s avonds. Kreeg op de laatste dag ook een spontane bloedneus dus ben er maar direct mee gestopt. Ben sindsdien nog steeds verkouden, vraag me af hoelang dat nog aanhoudt.

  Na het lezen van dit artikel zal ik deze rotzooi in ieder geval niet meer in m’n neus stoppen.

 14. Patrick
  14 June 2011 - 16:33

  Ik heb in februari 7 dagen Otrivin Duo gebruikt.
  Vanaf die tijd heb ik inderdaad last van paniek aanvallen, slecht slapen, keelpijn, opgezette klieren, bloedneuzen en extreem droge neus en keel.
  Let wel, we zijn nu 4 maanden verder en nog steeds last van.
  Vooral het gedeelte van neus naar keel is heel pijnlijk.

 15. erik
  28 June 2011 - 20:48

  gebruik al meer dan 15 jaar neusspray(niet dit merk) en heb nog nooit 1 moment ergens last van gehad.

 16. matthijs
  16 July 2011 - 07:44

  Ik gebruik tegenwoordig altijd otrivin duo als ik verkouden ben.

  ik vind het echt super spul ,neus trek gelijk open en het snotteren verdwijnt ook gelijk .

  Voor mij alleen maar positieve ervaringen met de neusspray

 17. e.
  17 August 2011 - 23:41

  Hier ook alleen maar positief over Oytivin duo. Het is de 1e neussspray die ik ken die echt werkt. Na een dag gebruikt te hebben al bijna geen last meer van verstopte neus. Bij een volgende verstopte neus weet ik dit merk wel weer te vinden

 18. jordi
  29 September 2011 - 10:37

  Dit is nou jij de enigste shit die wel helpt als ik het ineeem heb ik gewoon geen last meer mischien beetje traanrnde ogen maar dat neem ik dan liever dan niet kunnen slappen niet kunnen sporten door volledig dichte neus en ik ben pas 17 maar heb nergens last van waar de bijsluiter op slaat. traanende ogen is ook gewoon bij zoutoplossing hoor voor de mensen die niet zo snugger zijn

 19. dineke van zijp
  30 September 2011 - 09:36

  ik heb schilklier klachten en er werd in de winkel gewoon gezgd dast het geen kwaad kan heb inderdaad een snellere hartslag en angst

  groetjes Dineke van Zijp

 20. jcb
  3 October 2011 - 08:10

  Elke keer weer een bloedneus na het spul gebruikt te hebben!

 21. harms
  5 October 2011 - 16:02

  Mensen alsjeblieft. Laten we niet roepen om een vrij verkrijgbaar middel op recept te laten krijgen want degenen onder ons die er wel zelf iets mee kunnen geven liever geen extra 30euro uit en willen liever niet een vrije ochtend moeten opnemen om toestemming te krijgen om een neusspraytje te mogen kopen Moeten we het nu aan de arts overlaten of ik wel of niet met een verstopte neus zal lopen deze week? Wees wel dat de huisarts doorgaans ook geen idee heeft of we een bepaald middel wel of niet kunnen velen. Hij/zij minder zelfs dan wijzelf, als we ons een beetje verdiepen in wat wel of niet voor ons werkt. Het zorgt alleen maar voor extra kosten, extra tijd en de kans dat je dan iets krijgt voorgeschreven wat je helemaal niet wilt hebben, is het niet waard. Het is al betuttelend genoeg hier in Nederland.

 22. nancy
  21 October 2011 - 10:47

  ik heb ook zeker bezwaren tegen dit middel waar zoveel contraindicaties voor zijn. maar kwalijk vind ik om bij de bijsluiter te komen moet je de verpakking openmaken om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je een produkt hebt gekocht waar je niets aanhebt. teruggeven kan dan niet meer. raar toch? wat ik ook in de winkel koop met een beetje geluk kan ik als het niet bevalt ruilen of geld terug.

 23. Jan
  23 October 2011 - 17:38

  Ik krijg – in tegenstelling tot de “gewone” Otrivin – ontzettende korsten in mijn neus; het is net of datgene dat er normaal met snuiten uit komt, nu blijft zitten en indikt. Ik kan me daarom voorstellen dat je dit middel wel gebruikt in de acute fase van een verkoudheid waarbij je hevige loopneus hebt, maar daarna zeker niet meer.

 24. Ineke
  15 December 2011 - 10:22

  Ik gebruik altijd neuspray eigen merk AH maar dacht nu een keer otrivin duo te gebruiken vanwege een loopneus en idd gaat het snel over maar tot mijn grote verbazing had ik 3 uur na gebruik geen speeksel meer in mn mond over. Wat ik ook deed, mijn mond was kompleet uitgedroogt. Spoelen en nemen van water hielp niet. Er zat niets anders op dan te wachten tot de werkzaamstof uitgewerkt was. Ik heb het middel ter vergoeding teruggegeven want het is nog vrij prijzig en weggooien is dan zonde.

 25. ikke
  22 December 2011 - 22:44

  hallo x hoe bedoel je niet verslaafd als je neusspray al 20 jaar gebruikt ben je volgens mij aardig verslaafd ik zou zeggen probeer eens te stoppen want een neusspray is helemaal niet zo goed als de reclames ze maken want de otrivin heeft wel zeker bijwerkingen /contraindicaties zo mag het niet gebruikt worden bij een hoge bloeddruk en bepaalde middelen bij hartkwalen zo heeft het ook een verslavende werking dat je niet meer zonder de neuspray kan en dat is ook zeer vervelend want je blijft een verstopte neus houden terwijl als je na 1 week stopt heb je die klachten niet dus gebruik een neusspray alleen als het echt niet anders kan en niet langer dan 1 week de duo neusspray zou ik al helemaal niet gebruiken zonder te kijken of het bij je klachten of medicatie kan want het extra toegevoegde middel kan hartkloppingen geven een droge mond enz enz dus let op als je iets gaat gebruiken wil je wle langdurig een neuspray gebruiken raad ik cinuforce aan van dr vogel zonder extra bijwerkingen langdurig gebruiken groetjes ikke

 26. rini de garde
  29 December 2011 - 14:02

  heb er geen last van gehad en het is me goed bevallen kan ik wel zeggen ik heb het drie maanden gebruikt.en ik ben nog wel hartpatient

 27. mar
  11 January 2012 - 17:10

  Heel slecht middel waar ik huiduitslag van heb gekregen.
  Ook droge mond en tranende ogen. Dit alles na 3 keer sprayen!
  Wil graag weten waar ik hierover kan reclameren en de 6 euro terug kan vorderen.
  Moet maar verboden worden denk ik.

 28. Anne
  17 January 2012 - 11:29

  @nancy; je hebt altijd het recht om bij de apotheek of drogist de bijsluiter te lezen voor je iets koopt. Een afgesloten doosje maken ze gewoon voor je open. En als dat niet mag, zou ik nooit meer teruggaan! Nu ik zwanger ben lees ik echt van alles de bijsluiter, voordat ik er geld aan uitgeef!

 29. Marianne
  19 January 2012 - 14:19

  Dit artikel werd me aanbevolen door mijn collega’s en heb het gehaald bij de apotheek van het ziekenhuis waar ik werkzaam ben. Ik lees altijd de bijsluiter van elk product wat ik gebruik en deze bijsluiter was niet angstaanjagender dan een andere bijsluiter (ooit eens de bijsluiter van paracetamol gelezen? Daar schrik je ook behoorlijk van hoor!) Het werkte meteen en ik had geen klachten over een droge mond of wat dan ook. Het werkt ook absoluut niet verslavend. Wat ik inderdaad wel heb (las het hier ergens ook tussen de reacties en mijn collega’s zeiden het ook) is na een week harde, bloederige snotjes die uit mijn neus komen. Maar goed, dat heb ik wel vaker nadat ik verkouden ben geweest dus ik maakk me er niet zo zorgen om..
  Mensen, leg eens niet op elke slak zout…

 30. Eric
  23 January 2012 - 09:52

  Ik neem het sedert 1 week en liet mij wat misleiden door de reklame.Nu pas na een week lees ik de bijsluiter en zie bevestigd wat ik inderdaad min of meer onaangenaam vastgesteld heb:droge keel,duizeligheid,lichtjes neiging tot paniekaaanval en eigenlijk heeft het niet echt geholpen.Toch maar een eenvoudige zoutoplossing gebruiken.

 31. Marian
  25 January 2012 - 12:53

  Geweldig spul, verstopte neus direct over en geen loopneus. Geen last van hierbovengenoemde bijwerkingen gehad. Blijft dus standaard in de medicijnkast.

 32. Amber
  26 January 2012 - 15:23

  Mijn vader (77) gebruikte dit product twee dagen achter elkaar en kan nu niet meer zelf plassen. Hij werd hardstikke ziek, zliep alleen nog maar en wilde plassen (zijn buik werd natuurlijk steeds groter) maar kon niet. Een absolute nachtmerrie, een van de active ingredienten hebben de zenuwen afgesloten die de blaas doen openen zodat de urine via de urinebuis het lichaam uit kunnen. Hij heeft nu al meer dan een week een cathether en moet die voor de komende drie weken inhouden. Het is nog niet duidelijk of de zenuwen permanent of tijdelijk beschadigt zijn. Ookal zijn volwassenen natuurlijk ook zelf verantwoordelijk, het lijkt mij dat de apotheker hier ook een rol speelt en de client een aantal vragen stelt alvorens het product te verkopen. Buyer beware!

 33. Danielle
  26 January 2012 - 17:14

  Ik heb de Otrivin duo 2 dagen genomen, direct van mijn loopneus verlost, maar ik had het gevoel dat mijn neus en keel helemaal afgesloten zouden worden (benauwd). Niet slapen en angstig gevoel, voor mij eens maar nooit meer

 34. frans
  28 January 2012 - 22:11

  Veel reacties hier van mensen zonder verstand van zaken. lees de bijsluiter van paracetamol of ibuprofen maar eens, durf je t ook niet meer te nemen. De dosering van zo’n neusspray is zodanig laag dat de hoeveelheid die in het bloed wordt opgenomen bijna onmeetbaar is (daarom is het ook een neusspray, lokale toepassing).
  het feit dat er ‘schokkende dingen’in de bijsluiter staan is het gevolg van de claimcultuur, en sommige ‘bijwerkingen’zijn niets anders dan een direct effect van de werking (bijvoorbeeld bloedneuzen als gevolg van droog neusslijmvlies).
  dit soort websites vol met bangmakerij zijn een kwalijke zaak, omdat het een manier is voor domme mensen zonder idee waar ze het over hebben om andere domme mensen de stuipen op het lijf te jagen met onnozele aannames en ongefundeerde horrorverhalen. als je geen kennis van zaken hebt, bel je huisarts in plaats van op het internet te zoeken naar antwoorden van mensen die er geen zak verstand van hebben.

 35. Patrick
  31 January 2012 - 12:04

  @Frans, Nee jouw reactie is lekker gefundeerd.
  Volgens mij is het de bedoeling dat mensen hun ervaringen met een product hier ventileren.
  Zo zie je zowel positieve als negatieve reacties.

  Ik heb zelf ook een nagatieve ervaring met dit product.
  Als jij een positieve ervaring hebt is dat fijn voor jou!

 36. Kees
  1 February 2012 - 12:14

  Ik gebruik(te) Otyrivin Duo ook sinds twee dagen.
  Gekocht op aanraden van de Apotheek, zou in tegenstelling tot Otrivin Menthol wel langer gebruikt kunnen worden, max 6x per dag. Gevolgen tot nu: droge neus met gevoel van vol zitten met kortsten, vanochtend een bloedneus, droge mond, keel en lippen.
  Ik ben dus gestopt met gebruiken en hoop dat de gevolgklachten maar snel weer over gaan.
  Ga vanmiddag even bij de apotheek langs om dit te melden, geschrokken van zoveel vergelijkbare reacties op dit middel.

 37. Martine
  28 February 2012 - 00:40

  Dus wat leren we nu? Bijsluiter lezen! En niet gewoon maar gebruiken, en later klagen dat je last hebt van bijwerkingen die heel duidelijk in de bijsluiter vermeld staan.

 38. Jns
  9 March 2012 - 18:35

  Lees gewoon de bijsluiter eerst.
  Bij mij werkt het spul goed. Daarna is mijn neus weer vrij.
  Ik krijg harde stukjes, maar gewoon niet teveel peuteren. Niet te vaak en niet te lang gebruiken als dat op de bijsluiter staat. Wel krijg ik ook een iets drogere mond ja. Maar het werkt fantastisch.

 39. Marion
  14 April 2012 - 23:40

  geen aanrader voor het oplossen er van maak het alleen maar erger niet doen mensen als je leven je lief is.

 40. kim
  12 September 2012 - 19:33

  Ik ben vanmiddag bijna gestikt in mn eten.. ik naar denken hoe dat nou kon.. ik denken en denken.. komt het gewoon door de neusspray!! Vandaag voor het eerst en het laatst gebruikt!

 41. Daniela
  10 October 2012 - 21:09

  Misschien een rondje pecha kucha?Het lijkt me leuk om dmv korte pretsntaeies/pitches elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen.En ik zou opteren voor de vrijdag het is immers een borrel En de vraag die je jezelf zou willen stellen dat zou je iedere dag moeten doen vind ik het leuk? Ciao vakbroeders en -zusters!

 42. De jongen
  24 October 2012 - 01:09

  Een maat van een maat van mij had speed gesnoven en otrivine duo gebruikt waardoor zijn bloeddruk enorm steeg hij begon te zweten en werd wat paniekerig dus niet gebruiken als je speed of andere amfetamines gebruikt dat raad ik aan!

 43. bulletbar
  29 October 2012 - 20:04

  Deze spray helpt mij na behoren heb geen enkele klacht hierover.
  Paniekaanvallen heb iedereen wel eens geecf de spray maar de schuld.
  Je kan ook een depressie hebben of stress dat slaat
  op alles op je lichaam.
  Maar verder top spraytje ben een week verlost van mijn chronische verkoudheid

 44. Frans
  11 December 2012 - 18:22

  Lees de bijsluiter en volg de aanwijzingen op.Let op hoe je lichaam reageert. Ben je er (over-) gevoelig voor meteen stoppen. Niet langer en vaker gebruiken dan de voorgeschreven termijn. Houdt je neusverstoppingsproblemen ga dan naar de huisarts en desnoods naar een KNO-arts. Vaak zijn er problemen als poliepen in je neus o.d.

 45. Frank
  18 December 2012 - 15:25

  Ik vind dit artikel allemaal stemmingmakerij met weinig inhoud.

 46. Ja
  4 January 2013 - 18:24

  Ik ben net 14 jaar geworden en ik gebruik het geen klachten niks ookal staat er dat het eerst vanaf 18 mag maar ja het helpt gewoon heel goed.

 47. Dirk
  8 January 2013 - 14:39

  Ik heb otrivin duo net voor oudejaarsdag gekocht voor mijn verstopte neus
  Na enkele dagen kon ik niet meer of heel weinig plassen tot het op het laatst onmogelijk geworden was met alle gevolgen van dien.

  Heb me bij de huisarts gemeld die me gekatheteriseerd heeft en de prostaat nagekeken en mij doorverwezen heeft naar de uroloog waar ik ook weer allerlei onderzoeken en bloed onderzoeken heb moeten ondergaan op het laatst konden zij geen oplossing voor mijn probleem vinden prostaat niet vergroot bloedtesten allemaal goed nieren goed ben nu weer in het ziekenhuis voor een vervolg,echter ben ik terug gaan denken wanneer de problemen begonnen en juist ja nadat ik de otrivin duo ben gaan gebruiken !
  Gelijk de bijsluiter gaan lezen en ja hoor,moeite met de blaas ledigen was een van de bijwerkingen,heb de huisarts ingelicht en nu de uroloog,
  Zo onschuldig is dit middel niet dus integendeel !

  Waarschijnlijk treft dit niet iedereen maar toch
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee !

 48. Jade
  9 January 2013 - 10:06

  Ik gebruik otrivine duo nu voor 3 dagen. Ik heb een zeer pijnlijke en droge neus. En soms bloedneuzen.
  Ik heb ook een droge en pijnlijke keel. En ik ben heel moe, en soms duizelig.
  En hoofdpijn (maar dit kan ook door mijn verkoudheid komen).
  Ik had al de andere klachten niet voordat ik dit middel gebruikte.
  Maar toch werkt dit middel voor mijn neus. Mijn verstopte neus is even weg als ik dit middel gebruik. Maar ik denk dat ik toch over ga gaan op een veiligere spray

 49. Jolanda
  14 January 2013 - 12:03

  Ik heb al weken last van vocht achter het trommelvlies.
  Ook ik moest volgens de huisarts aan de Otrivin Duo.
  Ben er na 2 dagen mee gestopt omdat ik vreselijke hoofdpijn kreeg al 5 minuten na het snuiven.
  Ben toen maar overgestapt op otrivin zoutoplossing.
  Nergens geen last meer van, behalve dat nog steeds mijn oor dicht zit van het vocht.

 50. Jan
  1 March 2013 - 18:36

  Er zit een gat in mijn neustussenschot. Dit alles door maandenlang gebruik van Otrivin Duo. Nooit meer.

 51. ser
  25 March 2013 - 11:18

  Ik heb otrivin twee dagen gebruikt zonder eerst de bijsluiter te lezen, want zeg nou zelf, wie leest nou de bijsluiter van een spray tegen verkoudheid???
  maar heb sinds de eerste dag al last van de volgende bijwerkingen; constante bloedneus, dikke bloedkorsten in mijn neus die de luchtwegen aardig weten te belemmeren van het verkrijgen van zuurstof! hoofdpijn, ontzettend droge keel dat inmiddels gepaard gaat met keelpijn, een droge mond, duizeligheid, een ontregelde stoelgang (twee dagen niet naar de toilet geweest, gewoon verstopt dus), kortademig.
  verder gewoon gezond… hoop dat de bijwerkingen snel overgaan.

 52. janet
  1 April 2013 - 14:20

  Ik gebruik dit product nu ongeveer 3 weken omdat ik erg veel last heb van hooikoorts en daardoor dus dagenlang een verstopte neus. Als ik drie keer per dag sprak ben ik een groot deel van de dag vrij van een verstopte neus. Heb volgens mij geen gekke bijwerkingen maar maak me wel ongerust als ik al deze reacties zie. Iemand toevallig nog tips voor een andere spray?

 53. Sylvia
  16 April 2013 - 09:51

  Dat iemand niet de moeite neemt om een bijsluiter te lezen is nog te begrijpen. Maar ook achterop de verpakking staat dat je het niet langer dan 7 dagen moet gebruiken. Bovendien werd ik er keurig door de verkoopster van de drogisterij op gewezen. Bij mij werkt het middel dus prima, kan zelfs toe met minder dan 3 x per dag, en geen bijverschijnselen.

 54. Jan
  20 April 2013 - 07:12

  Inderdaad het wert voortreffelijk, ik heb het jaren gebruikt naar alle tevredenheid. Nu echter krijg ik er een mega droge mond van wat niet normaal is
  Ik gebruik het vanaf heden maar niet meer

 55. Chantal
  24 April 2013 - 21:47

  Ik gebruik al maandenlang otrivine, nergens last van, vandaag grote rode allergie plek op men rechterkaak! zou dit van otrivine kunnen zijn? Heel vervelend, bloedrood!!

 56. Cor
  2 May 2013 - 13:00

  Gebruik dit middel al jaren op regelmatige basis. Nooit een enkel probleem gehad. Bekend is, dat 80% van de mensen die de bijsluiters lezen ook altijd de gemelde klachten krijgen. Typisch Nederlands??

 57. rick slomp
  16 September 2013 - 00:32

  Ik gebruik otrivin al 4 jaar 3 busjes in de week heb nooit een bloedneus gehad of wat anders bevalt me nog altijd prima en ja ik ben er wel verslaafd aan

 58. Jud
  26 March 2015 - 11:15

  Ik gebruik al jaren als ik zwaar verkouden ben gewone otrivin of eigen merk xylometazolinespray. In totaal gebruik ik het denk ik verspreid 2 of 3 weken per jaar.

  3 nachten terug kon ik nit slapen omdat mn holtes zo vol zaten en het water liep ‘snachts zo uit mn neus. Na een nacht amper slapen dus orotrivin duo gekocht, voor het eerst. En voor het laatst. Ik kreeg na 1 spray in ieder neusgat al enorm hoofdpijn en pijn bij ademhalen door mijn neus omdat het slijmvlies achter in mijn neus zo ontzettend droog was.

  Eveneens na die 1e spray ging ik bloed snuiten.

  ‘S avonds zat mijn neus weer vol, heb ik toch gesprayd, en ben gaan slapen. Halverwege de nacht enkel rechts 1x gesprayd en de dag erna juist alleen links.

  Mn neus zit gewoon dicht nu, heb gigantisch hoofdpijn, echt stekend, kan slecht tegen licht en ga straks naar de etos strompelen om maar zoutoplossing van dr vogel oid te kopen, zodat mn slijmvliezen kunnen herstellen en de korsten eruit grsnoten kunnen worden.

  Wat een troep, niet te vergelijken met gewone otrivin!!

 59. Rudy
  22 April 2015 - 10:01

  De bijsluiters van geneesmiddelen zetten ook theoretisch mogelijke bijwerkingen erin om zichzelf te dekken als dit zou voorkomen. Er is voorzichtigheid geboden met het interpreteren hiervan (overdrijven, men moet nuanceren) Iedereen is verschillend en heeft een andere gevoeligheid, daarom moet per patiënt afgewogen worden of dit een geschikt preparaat is. De bloedneus kan deels voorkomen worden door weg van het neustussenschot te spuiten. Zulke preparaten zouden enkel via de apotheek mogen verkocht worden, die van tevoren een uitgebreide vraagstelling kan doen om de oorzaak van de verstopte neus te achterhalen en zo te zien of dit geschikt is voor je. In eerste instantie is het voor je neus en je systeem ( zeker indien je gevoelig bent aan agitatie, of bijkomende medicatie neemt) verstandig om je neus te spoelen met een hypertone oplossing meermaals per dag. indien dit onvoldoende is, kan je deze preparaten beperkt gebruiken. Ben je hier echter verslaafd aan, kan het zijn dat je een onderliggende (maligne) aandoening hebt, en ga je best langs de NKO.

 60. M
  6 June 2015 - 16:24

  Ik stond op met grote gezwollen lippen.
  Helaas ook een bijwerking!
  Puur vergif!
  Schandalig…

 61. Trudy
  30 June 2015 - 19:01

  Omdat ik een verstopte neus had en een kriebelneus, dit middel gekocht. Na een half uur kon ik bijna niet meer praten . Vreselijke keelpijn, opgezette klieren en was erg koud terwijl het 28 graden is en een uur er voor nog met de airco aan in de auto. Gebruik het nooit meer.

 62. Marieke
  19 August 2015 - 17:32

  Voor mij prima spul, werkt als een trein voor 8 volle uren precies. Na een paar dagen wel wat bloed gesnoten, vind ik logisch na een goede verkoudheid. Beter dan dagenlang sukkelen met irritante verstoppingen en loopneuzen. Ik zeg topmiddel!

 63. Jelle
  1 January 2016 - 22:08

  Goede ervaring, je kan functioneren ondanks zware verkoudheid.Het middel is sterk waardoor je weinig nodig hebt. Als de neusloop over is na 2-3 dagen stoppen werkt goed. Indien nodig tegen verstopte neus een andere spray gebruiken lijkt verstandig. Aanvullend gorgelen met zoutoplossing tegen keelpijn werkt ook goed bij mij.

 64. Anoniem
  21 February 2016 - 11:54

  Wat een ^!%¥@( rot ) product ik heb de afgelopen week met griep op bed gelegen inmiddelsweer beter maar toen ik de neusspray gebruikte kreeg ik binne 1 minuut een hevige bloedneus ik vind dit BELACHELIJK en absoluut niet kunnen ik heb nu al een paar dagen achterelkaar een bloedneus die misschien pas na 20 minuten eindelijk is gestopt Mijn tip is dan ook koop dit product niet en zorg voor je zelf mijn part maar een munt theetje maar dit klote product zou niet verkocht mogen worden.

 65. bro
  25 February 2016 - 12:30

  Wat n bende hè maandenlang geen paniekaanval gehad 1 x gesnoven aan deze rommel en hoppa een adrenaline van heb ik jou daar met n paniekaanval als gevolg. Ik raad dit product af als je er gevoelig voor bent.

 66. Nico
  25 February 2016 - 23:51

  Ik gebruik dit rattenvergif (en dat is het hoor mensen)nu sinds een drietal dagen. Heb van geen enkele bijwerking last gehad uitgezonderd één iets wat voor mij meer dan genoeg is om er gelijk mee te stoppen. Ik krijg er dus een verschrikkelijke droge mond van tot op het punt dat er dus bijna geen speeksel meer wordt aangemaakt. Heb het zonet nog gebruikt een uurtje of zo voor het eten en dan pas tot de definitieve conclusie gekomen dat ik op een gegeven ogenblik mijn brood en voedsel bijna niet meer door mijn strot kon duwen of krijgen en er zo ongeveer in aan het stikken was. En geloof me mensen, ik heb geen last van paniekaanvallen of angsten, maar met een droge mond rondlopen tot op het punt dat je geen speeksel meer aanmaakt en gaat stikken in je voedsel vind ik dus echt niet kunnen. Weeral een doosje Otrivin Duo verkocht die voor 80% vol de vuilnisemmer ingaat en dat is dus hoe die mannen te werk gaan. Gewoon veel te veel bijwerkingen ! Of denk je dat mensen dat gewoon zomaar uit hun duim zuigen en uitvinden ….

 67. Schaap
  13 April 2016 - 09:50

  Kreeg ernstige klachten, paniek en pijn achterin de neus na twee dagen. Slapeloosheid daar bovenop. Ben toen gaan googelen en kwam op deze pagina terecht. Kan het verhaal dus onderschrijven. Er deugt iets niet aan dit middel.

 68. Jaimie
  30 July 2016 - 11:13

  Al een jaar ben ik van de paniekaanvallen af. Echter sinds ik deze troep gebruikt heb (heb het maar 2 dagen gebruikt) heb ik weer last van opkomende paniekaanvallen en ben ik ‘raar’ in m’n hoofd. Erg slecht dat er niet in de bijsluiter staat vermeld dat mensen die gevoelig zijn voor paniekaanvallen dit middel beter niet kunnen gebruiken. Dan had ik het nooit gebruikt namelijk.
  Donderdag voor t laatst gebruikt en nu de al sinds donderdag veel stress in m’n lichaam en opkomende paniekaanvallen 🙁 was zo blij dat ik er vanaf was en nu gaan we weer opnieuw beginnen 🙁 Never nooit meer dit spul !

 69. Wesley
  2 January 2017 - 11:01

  Wat een geweldig spul! Had last van een loopneus en verstoppingen die ik maar niet weg kreeg en die mij het werken bijna onmogelijk maakten. (Kortademig, hoofdpijn enz.)

  Na gebruik van deze spray kon ik weer vrij ademen en gewoon functioneren zonder voortdurend te snotteren. ‘s nachts ook geen benauwd gevoel, heerlijk! Het klopt wel dat je een erg droge neus krijgt, maar ja.. Wat verwacht je nou eigenlijk als je een spray tegen een loopneus koopt? Dat je neus vochtig blijft?

  Aanrader!

 70. Leo
  4 January 2017 - 02:54

  In die bijsluiter stond ook iets over spasme aanvallen in de keel

 71. Ashley
  22 February 2017 - 17:52

  Wel positieve ervaring, loopneus in een klap voorbij. Wel wat harde korstjes inderdaad maar dat is logisch en beter dan hele dag snuiven. Het werkt ook echt 8 uur lang. Na 3 dagen was ik van deze verkoudheid af en direct gestopt met de spray (zonder verslaafd te zijn 😉 )

 72. Renske
  13 March 2017 - 22:03

  Normale otrivin werkte voorheen altijd goed. Nu de duo voor het eerst gebruikt. Ongeveer 3 dagen en mijn hele neus holtes zitten vol met droge bloedkorsten. Dit spul ga ik NOOIT meer gebruiken.

 73. Agnes
  7 December 2017 - 23:38

  Voor mij een vreselijk middel. de binnenkant van m’n neus ging helemaal kapot. Tot bloedens toe en het ademhalen door mijn neus was lange tijd erg pijnlijk. Eigenlijk zou dit middel niet verkocht mogen worden gezien de vele bijwerkingen.

 74. Aad
  15 December 2017 - 08:20

  Gebruik al een tijd otrivin en kan nu begrijpen waarom ik ik mij zo rot voel de afgelopen paar maanden. Alle bijwerkingen m.b.t. de paniekaanvallen met alles er omheen zijn heel herkenbaar. Ben hier gelijk mee gestopt. Voortaan alleen nog maar een zoutoplossing…..

 75. Hugo
  9 January 2018 - 11:00

  Als mijn holtes volzitten en ik verhoging krijg, dan gebruik ik alleen Duo. 1 a 2x per dag, max 2 dagen. Is het enige dat helpt bij holteproblemen bij mij, maar het werkt dan ook gelijk supergoed. Die bloedneus herken ik wel, die heb ik wel eens gehad. Kijk ook eens bij een neusdouche, bij mij werkt dat niet goed, maar bij mijn vrouw wel.

 76. vans bébé gar?on
  18 May 2018 - 04:54

  Blake Griffin and DeAndre Jordan are both top-5 players at their respective positions.
  vans bébé gar?on http://www.tarotcardreader.co.in/numerology.php?p_id=vans-bébé-gar-on

 77. John
  29 May 2018 - 22:46

  Ik voelde me heel erg slecht, maar toen ben ik gaan chatten op deze site. Dat werkte een stuk beter dan deze troep.

 78. John
  29 May 2018 - 22:47

  Ik voelde me heel erg slecht, maar toen ben ik gaan chatten op http://www.exchat.nl Dat werkte een stuk beter dan deze troep.

 79. scarpe nike pelle uomo
  5 June 2018 - 05:09

  When the Twins wrapped up their three-game series with the Tampa Bay Rays, they were in possession of the second Wild Card, sitting 2.
  scarpe nike pelle uomo http://www.netl.it/Nike-Magista-Onda-FG-Uomo-Argento-Dinastia-Hyper-Dell-and-apos-uva-Viola-Verde-Fantasma-Metallic-Scarpe-Scarpe-Nike-Pelle-Uomo-PZ1531.html

 80. EGLBOXLAOFVRRBSFAYO
  2 September 2018 - 16:37

  I used to be suggested this web site by way of my cousin. I am now not certain whether or not this post is written by means of him as no one else understand such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thank you! EGLBOXLAOFVRRBSFAYO http://EGLBOXLAOFVRRBSFAYO.com

 81. Nightmare Twilight Sparkle More Information Kopihijau Long Zipper Wallet Black Bag & Handbag
  2 September 2018 - 16:37

  I take pleasure in, cause I discovered just what I used to be looking for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye Nightmare Twilight Sparkle More Information Kopihijau Long Zipper Wallet Black Bag & Handbag http://www.jerseysshop.store/p939282

 82. Xx
  4 October 2018 - 23:46

  Maakt de neus wel vrij maar heb idd ook last van bloedneuzen en een zeer maar zeer droge mond en keel! Zo erg dat ik bijna niet kan eten..Ook last gehad van opgezwollen handen! ga het toch niet meer gebruiken, lijkt mij niet gezond.

 83. Grande vente
  19 January 2019 - 22:13

  We have acquired newer and more effective items from your web site regarding computer systems. Another thing I’ve usually imagined is always that laptop computers have grow to be a specific thing that all family will need to have for several causes. These people supply you with handy ways in which to set up households, pay bills, go shopping, study, tune in to tunes and perhaps enjoy tv shows. An innovative approach to complete most of these jobs is with a computer. These types of computer systems tend to be mobile, tiny, potent and also convenient. Grande vente http://shop528.uzshop.info

 84. mackage sale
  20 November 2019 - 04:44

  Bijsluiter Otrivin Duo bevat schokkende informatie – Spots Doorzien
  mackage sale http://www.mackageca.com/mackage-men-c-1/

 85. Woo
  29 April 2020 - 07:14

  Gevaarlijk goedje. Je neus tussenschot raakt beschadigd en verdwijnt tenslotte.

 86. Lisa
  8 December 2020 - 21:04

  Ook ik begon met Otrivin duo ik dacht met dit weer altijd last van loopneus en verkouden
  2x per dag een spray in elk neusgat en ik was de eerste dag super tevreden echter de 2e dag kreeg ik aan de rechter kant van mijn gezicht een lichte zwelling niet wetend waar dat vandaan kwam de 3e dag werd ik smorgens wakker met enorm dik opgezet gezicht alleen rechts
  Mijn wang was net een ballon en de zwelling werd zo erg dat ook mijn oog opgezet en daardoor dicht zat….Ik schrok me rot
  Echter doordat ik de 2e dag al geen neusspray meer had gebruikt dacht ik niet gelijk aan die Otrivin ik had toch wel vaker neusspray gebruikt en dat ging ook prima en de linker kant van mijn gezicht was prima in orde
  Echter bijna 8 maanden later wederom beetje verkouden en door volle neus ik niet kan slapen ik weer Otrivin duo gekocht en voor het slapen gaan neusspray gebruikt….volgende dag de rechter kant van mijn gezicht zo dik als een ballon oog dicht door zwelling….Ik heb die Otrivin duo gelijk gestopt en binnen 3 dagen was enorme zwelling verdwenen
  Die xylo…..goedje wat in neusspray zit kan prima tegen en ik weet goed is het niet en heel verslavend maar ik denk dat andere goedje tegen loopneus dat dat enorme rotzooi is want naast zwelling kreeg ik ook bloedneus en enorm droge mond

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online