Bij Van Lanschot betaal je vooral voor de vorm

26 October 2010
post_excerpt)){ ?>

Van Lanschot presenteert zich als een bank met sublieme financiële adviseurs: private bankers die de markten door en door kennen en weten waar de kansen liggen. Als je dat als bedrijf met zoveel overtuiging stelt, klinkt het geloofwaardig. Is het dat ook?

We zien de laatste tijd regelmatig de oor-reclame van Van Lanschot. Uit zand of een gruisachtige stof vormt zich een oor. Een serieuze vrouwenstem zegt dat het hier gaat om het oor van een private banker. Ze benadrukt dat het een bijzonder scherp oor betreft. “Het is instaat om de kleinste trillingen op te vangen, van ontwikkelingen in de buurt, maar ook economische geluiden van ver. Die kunnen doorechoën als de schokgolven van een verre, voorbije knal.” Pure poëzie natuurlijk. Helemaal als dan wordt afgesloten met: “Maar hij luistert alleen naar u. Dat maakt een private banker van Van Lanschot een private banker pur sang.
Eerst even uitleggen wat een private banker is. Het idee is dat mensen met veel vermogen, advies nodig hebben om dat verstandig te beheren. Iedere bank in Nederland heeft afdelingen die zich daarop richten, maar Van Lanschot doet zich graag voor als de enige echte specialist.
In de spot wordt gesuggereerd dat de specialisten die klanten op persoonlijke basis adviseren, geweldige beleggers zijn. Je kent het type. Vakmensen die alle economische actoren op een rijtje hebben, weten waar de kansen liggen en verder een perfecte hand van timen bezitten.
Die mythe kan meteen worden ontkracht. Zulke mensen bestaan niet. Een gigant als het pensioenfonds ABP heeft de middelen om echte beleggingstoppers binnen te halen en doet dat ook, maar consequent de index verslaan, lukt absoluut niet. De financiële wereld is daarvoor te grillig. Je hebt bijvoorbeeld te maken met de ijzeren wet dat een hoog rendement samengaat met een hoog risico. Verder is  het een gegeven dat correcties niet zijn te voorspellen. Scherp timen is dan ook meer geluk dan wijsheid.
Er zijn natuurlijk een paar vuistregels voor beleggers, zoals goed spreiden en instappen als de markt op een laag niveau staat, maar dat kan de beleggingsspecialist van de bank op de hoek je ook allemaal vertellen.

Tarieflijst
Als banken als Van Lanschot zich qua rendement niet onderscheiden van andere banken, waarom bestaan ze dan? Van Lanschot is vooral een gevoel. Je kunt alleen klant worden als je een vrij vermogen hebt van minimaal 250.000 euro, of een salaris van 150.000 euro bruto per jaar. Dat maakt de bank tot een exclusieve club. Je bent lid van de Rotary, je speelt golf, Tussen Kunst en Kitch is je favoriete AVRO-programma en als je vrienden langskomen, schenk je een prima wijn. Van Lanschot past uitstekend in zo’n rijtje. De panden van de bank zijn altijd statig en je wordt ontvangen met de nodige egards.
Opvallend is de slotzin van de spot, over die private banker pur sang. Dat pur sang klinkt een beetje geforceerd, maar het is echt een woord dat in goede aarde valt bij bepaalde leden van de gegoede middenklasse. Daarom zit het ook in die spot.
Uiteraard komen de kosten van dat chique imago uiteindelijk voor rekening van de klant. Het is in dat verband aardig om de tarieflijst van Van Lanschot eens te bestuderen. Al die kosten tasten het reële rendement natuurlijk wel aan.

Conclusie
Van Lanschot is vooral een gevoel. Natuurlijk is de service behoorlijk, zijn de mensen er van goede kwaliteit en kunnen ze de klant het aangename gevoel geven dat hij heel voornaam is. Maar mocht u tot de groep behoren die aan Van Lanschots minimumijs voldoet, dan is het geen slecht idee om eens te kijken of er een goedkopere manier is om uw vermogen te laten beheren.

Reacties

 1. vaessen
  18 January 2013 - 16:32

  ik schrok wel even over uw toelatingseisen
  u bent om het zo te zeggen een “happy few ” bank
  als ik capabel zou zijn om toegelaten te worden als lid van uw bank woonde ik niet meer in nederland maar zocht ik het meer bij gebieden als bonaire, martinique, of de bahamas
  nog een paar jaar en dan zijn alle rijken uit nederland vertrokken
  geen prettig bericht voor uw bank
  met vriendelijke groeten

  guy vaessen uit schoondijke

 2. Anna Sperbeck
  27 January 2014 - 20:45

  Remember to hold us updated about SD card internals. I’m curious about that very. That uP have to do wear leveling on the card. Presumably the very first block or so of the array is the code for that uP (not unlike some HDs (called drive firmware’ generally over a slow, safe track). I don’t think individuals are aware rather how numerous uPs are out there’. Even a smart battery includes a coulomb counter with 20kb of code.

  http://www.6cfzsP4cu9c6cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9c

 3. lululemon sale outlet
  13 August 2014 - 01:07

  With thanks! This is an astounding internet site!|
  lululemon sale outlet http://www.brucenet.ca/outlet/?b=lululemon&tag=lululemon-sale-outlet

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online