Bij de VriendenLoterij pikken je vrienden de helft

18 January 2011
post_excerpt)){ ?>

De VriendenLoterij is een poging om mensen te verlossen van de schaamte die ze kunnen ervaren bij plotselinge rijkdom. Twee overwegingen! In de eerste plaats moet je je afvragen of plotselinge rijkdom wel een grond is voor gêne. In de tweede plaats geef je zomaar de helft van je rijkdom weg aan een paar vrienden. Zonde van dat geld. Als je twee ton erft, verdeel je ook niet de helft onder je vrienden.

Gokken heeft in Nederland geen goede reputatie. De norm is nog steeds dat je geld hoort te verdienen in het zweet des aanschijns. Daarom verpakken we gokken hier graag als een gezellige manier om ervoor te zorgen dat goede doelen genoeg geld binnen krijgen. Daarmee is de zonde van hebzucht opeens een goede daad geworden.
We hebben hier nog een probleem. De Britse historicus Simon Schama noemde zijn boek over de Nederlandse cultuur in de Gouden Eeuw The Embarrassment of Riches. Rijkdom heeft in Nederland iets gênants. In een egalitaire samenleving als de onze, moeten de welvaartsverschillen niet al te groot zijn en je moet zeker niet lopen pronken met je rijkdom.
Voor loterijen is dat een lastige culturele hobbel, maar de marketeers vonden een oplossing. De Staatsloterij kwam met het duo-lot, zodat je nu samen met je buren rijk kunt worden. De Postcode Loterij maakt hele straten gelukkig, behalve dan de stommelingen die niet meespelen natuurlijk. En nu is de Sponsor Bingo Loterij omgevormd tot de VriendenLoterij. Als jij een ton wint, krijgen je vijf vrienden die meedoen in het pooltje ieder 20.000 euro.
De reclamespotjes die dit nieuwe concept in beeld brengen, zijn zeer overtuigend. Een groep vrienden/vriendinnen zit verveeld voor zich uit te kijken. Opeens blijkt een van hen te hebben gewonnen. Uitzinnig begint de winnaar blijkt te geven van grote vreugde. De anderen blijven verveeld kijken: pijnlijk.

Jaloers
Direct daarna zien we dezelfde situatie, maar nu heeft iedereen reden tot dansen en gek doen. Speel dus in de VriendenLoterij, dat is veel beter voor het in standhouden van je vriendschappen.
Nu de keerzijdes. Je kunt zo’n pool vormen met een paar vrienden, maar er zullen altijd weer andere vrienden, familieleden, buren en collega’s zijn die wel vinden dat de winnaar het hoog in zijn bol heeft gekregen. Dat probleem blijft dus bestaan.
Een andere probleem is dat je bij een gewone loterij al het geld zelf had gekregen. Iedereen zou dan wel stik jaloers zijn, maar je hebt wel twee keer zoveel op je rekening staan. Dat maakt natuurlijk een hoop goed. Zeg nu zelf. Dat delen met die vrienden gaat achteraf echt knagen.
Een misleidend element in de spot is dat de indruk wordt gewekt dat een mens in zijn leven heus wel een paar keer een substantiële prijs pakt. Helaas is in werkelijkheid de kans dat u in 2011 een grote prijs wint, waarschijnlijk kleiner dan dat u door de bliksem wordt getroffen. Novamedia, het particuliere bedrijf achter zowel de Postcode Loterij, de BankGiroLoterij en de VriendenLoterij, zal het allemaal een zorg zijn. Topman/grootaandeelhouder Boudewijn Poelmann wil alleen dat zoveel mogelijk mensen loten kopen. Dat doe je met mooie praatjes over goede doelen en gedeelde rijkdom. Dat heet moderne marketing.

Conclusie

Vrienden mee laten profiteren gaat wel ten koste van je eigen prijs. Die wordt immer gehalveerd. Daar komt bij dat er genoeg vrienden en kennissen overblijven, die niet meedelen en die vinden vast dat je na het winnen van de prijs enorm bent veranderd, ten nadele uiteraard.

Reacties

 1. Debora
  18 January 2011 - 02:09

  Lees ik dat nu goed? De vrienden winnen twee keer zo veel (ieder 2 ton)? Waarom zou ik dan nog meedoen?

 2. admin
  18 January 2011 - 08:40

  Sorry Debora, het foutje is hersteld.

 3. VriendenLoterij
  18 January 2011 - 15:48

  Je deelt je gewonnen prijs niet met je vrienden. Je wint het recht om ook een prijs aan 5 vrienden te geven. Je prijs wordt dus nooit gehalveerd.

  Voor meer informatie:

  http://www.vriendenloterij.nl/home/Hoe-werkt-de-VriendenLoterij.htm

 4. Peter
  18 January 2011 - 17:45

  Beste VriendenLoterij, dat soort opmerkingen behoort tot de categorie semantiek en dat is bij uitstek een instrument van marketeers. Dat weten jullie zelf ook uitstekend.

 5. Herman
  19 January 2011 - 20:50

  Als ik iets win, springen mijn vrienden wel overeind om mij te feliciteren en om op mijn schouder slaan. En niet blijven niet verveeld voor zich uit kijken. Die mee-profiteurs zijn dat eigenlijk wel vrienden.
  Wat ik ook niet geloof is dat het percentage prijzengeld opeens is verdubbeld. Alle prijzen komen uit dezelfde pot.
  Op de website staat ook als je een auto wint dan mag je er nog eens 5 weggeven. Maar als je een ton wint mag je er geen 5 weggeven maar 1. Dat is nogal een verschil.

  Groet, Herman

 6. X
  19 January 2011 - 21:09

  Bizar. Als mn vrienden wat willen winnen kopen ze maar fijn zelf zo’n duur lot. Nog afgezien van het feit dat dit een puur hypothetisch probleem is, ja dat overkomt me nou echt regelmatig, win ik een prijs, kijken mn vrienden zuur, ik lig er ‘s nachts regelmatig wakker van. De kans dat je vrienden zuur kijken omdat jij je geld uitgeeft aan loten (maw je geld in de goot gooit) ipv ze iedere maand (of week, weet ik veel) trakteert op gezellig met z’n allen uit eten is toch vele malen groter dan het “probleem” wat de VriendenLoterij hier schetst

 7. Hans van Dommelen
  23 January 2011 - 16:09

  Omdat deelnemers aan de vriendenloterij vaak niet weten welke mensen uit hun kennissenkring ook deelnemen heb ik een site gemaakt waar je kunt zoeken naar je vrienden:

  http://www.hvdommelen.nl/vl/vriendenloterij.htm

 8. Annemiek
  25 January 2011 - 14:37

  Vrienden zoeken die deelnemen via een website????? Het moet niet gekker worden. Wat is er mis met je vrienden gewoon vragen?

 9. bram
  25 January 2011 - 23:49

  Het grootste probleem is dat je je prijs alleen kan delen met ‘vrienden’ die hier ook lid van zijn.

 10. nerd
  27 January 2011 - 20:03

  Om nog even terug te komen op jouw argument (Herman) over de ton en de auto’s.Ik vind sowieso niet dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken. Maar los daarvan Als die 5 vrienden zo’n auto winnen kunnen zij hem ook nog verkopen als zij toch een bedrag willen ontvangen toch? En dat andere punt 1ton verdeeld over 5 mensen is 20.000euro, dat is toch mooi meegenomen? En 2,20 in de week vind ik meevallen als je weet dat de helft van de inzet (dus1,10) gaat naar een zelf aangewezen doel (fanfare club of voetbalclub).

 11. nerd
  27 January 2011 - 20:04

  Om nog even terug te komen op jouw argument (Herman) over de ton en de auto’s.Ik vind sowieso dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken. Maar los daarvan Als die 5 vrienden zo’n auto winnen kunnen zij hem ook nog verkopen als zij toch een bedrag willen ontvangen toch? En dat andere punt 1ton verdeeld over 5 mensen is 20.000euro, dat is toch mooi meegenomen? En 2,20 in de week vind ik meevallen als je weet dat de helft van de inzet (dus1,10) gaat naar een zelf aangewezen doel (fanfare club of voetbalclub).

 12. Herman
  29 January 2011 - 16:41

  Nerd,

  Het is geen gegeven paard maar een gekocht paard, je koopt een lot je krijgt het niet. En of mijn vrienden de auto verkopen voor geld dat doet er niet toe. Het was ook geen argument maar een constatering, dat bij een relatief lage prijs (auto) mag je het vijfvoudige weggeven en bij een hoge prijs (ton) het enkelvoudige. En over de prijs tja als, de winkans 0,nix is blijft het weggegooid geld en een goed doel kan ik gewoon wel geld geven.

  Groet, Herman

 13. Enow
  1 February 2011 - 14:19

  Be-la-che-lijk initiatief! Wat overigens vreemd is aan de radio spot, je hoort bij de voorbeeld persoon die in z’n eentje wint net zoveel gejuich als als wanneer dezelfde persoon met z’n vrienden wint (een flauw, jeeeej, that’s it) Triestheid troef!

 14. Frank
  20 February 2011 - 21:57

  Ongelooflijk domme loterij. Belediging van het intellect, of zijn mensen werkelijk zo dom? (Waarschijnlijk het gros wel vrees ik). Je koopt ‘n lot en hebt slechts kans op de helft van de prijs… Van dezelfde maffia bende als de postcode loterij, ik had ‘t kunnen weten. Zag nu stickers op procubten van Albert Heijn met “gratis” deelname, ook weer zo iets, je zit er vervolgens aan vast totdat je schriftelijk opzegt. 99.9% van de mensen is te lui om ‘n brief te schrijven, dus blijven ze hangen aan deze idiote loterij. Het zou verboden moeten worden! De postcode loterij overigens ook. Inspelen op het gevoel van angst dat “de straat” wint en jij hebt niks als je niet meedoet, bah, walgelijk!

 15. Denise
  23 February 2011 - 16:17

  @ Frank Helaas gaat het met alle loterijen zo!!! Ik doe mee aan de staatsloterij..nog erger ik spek de staat!!! alsof die niet genoeg krijgen..en winnen? je mag blij zijn als je eens in de zoveel tijd 5 euro krijgt. Ik geloof in geen een loterij meer. Je moet gewoon werken dat je er bij neer valt>

 16. Herman2
  10 March 2011 - 18:24

  @Frank Wat je zegt is gewoon niet waar. Voor die helft van de inleg (slechts 1,10 euro!) maak je elke week kans op een maximale hoofdprijs van een ton. Je krijgt dus niet 2 ton, maar altijd 1, terwijl je 5 x 20.000 mag weggeven aan medespelers. Dat betekent dat jij dan bepaalt wie wint, ipv de loterij. De prijzenpot blijft hetzelfde bedrag, je zit het gewoon krom te praten

 17. Herman2
  10 March 2011 - 18:42

  Ik speel niet mee en ook niet in de postcodeloterij. Ik heb geen angst dat de straat wint, want ik weet dat ik er zelf voor gekozen heb om niet mee te doen. Hetzelfde geldt voor de vriendenloterij. Natuurlijk is het jammer dat ik niet kan meedelen als ze een prijs winnen, maar ik heb er dan geen spijt van.
  @ andere Herman: het is helemaal geen “gekocht” paard, want je hebt met de aankoop van een lot alleen een KANS op een prijs gekocht en niet de prijs zelf, dus je opmerking dat je iets koopt dat je niet krijgt klopt dus niet. Je koopt een lot en je krijgt een lot.

 18. Aad
  13 March 2011 - 14:06

  Ik kan ook uren wakker liggen van de gedachte dat ik de jackpot zou winnen en iedereen zou mij veranderd vinden.
  So what…..

 19. johan
  12 May 2011 - 18:14

  heb net een prijs gewonnen en 2 dezelfde prijzen uitgedeeld.
  ik een prijs……en anderen ook……leuk toch.

  als je meespeelt en je wint een keer niet dan heb je via je vrienden toch extra kans op een prijsje.

  niks mis mee hoor.

  elke loterij kost geld.

 20. petra
  8 June 2011 - 19:35

  Beste Johan, ik speel ook mee, als u een code overheeft, ik ben er blij mee! vind de vriendenloterij heel leuk , lijkt me juist geweldig dat als ik win ik ook mag uitdelen , heb je 6x een feestelijk gevoel , ja toch ?
  mijn email petra-luuk@live.nl

 21. Bell
  29 September 2012 - 11:39

  If you wish for to grow your knowledge just keep visiting this web page and be updated
  with the hottest news update posted here.

  Also visit my web site – interesting site

 22. Catherine
  4 October 2012 - 14:10

  Hi there, I enjoy reading through your article.
  I wanted to write a little comment to support you.

  my page: Catherine

 23. Fredrick
  9 March 2013 - 01:26

  Iemand heeft mij hiernaar doorverwezen en ze hadden gelijk!

  My web page huid schimmel

 24. Rachel
  9 March 2013 - 08:02

  Vol met bruikbare waarheden. Leest gemakkelijk. Ben er blij mee.

  Here is my website; schimmelinfecties

 25. Royce Sinclaire
  27 January 2014 - 21:56

  I wish when i experienced a Pinto Wagon these were close to. I’d have liked one particular.

  http://www.6cfzsP4cu9c6cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9c

 26. Nery Forren
  11 February 2014 - 05:35

  I totally dig this idea, but . . . who writes the first letters you guys or us? (above says, you guys, nevertheless the email I got just said we write them.) What is the subject matter? Can we write about anything? I’m able to imagine this is usually a lot cheaper than therapy or medication for some folks. Can we include photos of our cats? How about recipes for vegan cupcakes? There is really a chance I may have interesting things to write about. What is the statistical probability that the reader will care? Fantastic idea! You are all wonderful. Please advise.

  http://www.uJXyXjAcjtuJXyXjAcjt.com/uJXyXjAcjtuJXyXjAcjt

 27. roos
  22 February 2014 - 13:16

  kreeg perpost een kaart mee te spelen nou ik kras open ja hoor bingo drie het zelfde nou aantal keren voor gestsaan te activeren. Maar als ik veder lees dan is de welcom geschenk maar een tientje zou je een prijs hebben boven € 454 wordt 29 procent gaat naar kans belasting . ik heb goed aangedaan goed door te lezen. ik zou zeggen lees goed de voorwaarde voor je gaat activeren . ik droom niet rijk te worden is wel mee genomen als je hebt. Neen ik doe niet aan mee in de crisis.

  veel succes wie wel aan mee doet

 28. Zootie(ズーティー):、Nattuカゴバッグ[ビッグ]
  23 July 2014 - 08:43

  What Follows Is A Approach That’s Also Assisting bag-gurus To Grow
  Zootie(ズーティー):、Nattuカゴバッグ[ビッグ] http://www.yapbozanaokulu.com/78-1459まで特別送料無料!カゴバッグmeetsカラフルアウトドアにも最適の特大ビニールかごバッ-jp-7608.html

 29. ステンドグラス ペンダントライト 2灯 ファーム ビュー パターン
  25 July 2014 - 15:35

  Fed up with the numerous men trends? Our company is at this site available for you
  ステンドグラス ペンダントライト 2灯 ファーム ビュー パターン http://www.big-directory.net/item-japan-7392.html

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online